Slovenija
74394 ogledov

Kacin: Zdravstveni minister je izsiljeval in to zahteval

Jelko Kacin
1/2
Tamino Petelinšek/STA
Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci spet izpostavil, da ljudje na podeželju ne spoštujejo ukrepov tako kot prebivalci urbanih središč.

"Samo mi posamezniki lahko prenašamo virus. Najbolj ga prenašamo, ko smo sproščeni. Na zasebnih druženjih je tega več kot v delovnih okoljih. Veliko klicev županov sem imel, kjer se mi zahvaljujejo, ker sem včeraj povedal, da v nekaterih podeželskih občinah ljudje veliko manj nosijo maske, kot v urbanih okoljih," je povedal Kacin in dodal, da se pač vedno kdo lahko počuti prizadet: "Vsem tistim se opravičujem. Vedeti pa je treba, da so ljudje, ki tega ne spoštujejo. Predsednik vlade je že večkrat povedal, da če samo deset odstotkov ne spoštuje teh pravil, smo žrtve vsega tega vsi po vrsti."

Kacin je nato našteval podatke, da je v tem trenutku v Posavju število primerov okuženih na 14 dni 2.140: "To ni bilo prineseno iz urbanega okolja. To se dogaja v lokalnem okolju. Ko je imela Ljubljana 260 okužb, so imele občine Sevnica, Krško in Brežice skupaj 220 okužb. Sami si lahko iščete razlage, zakaj je tako."

"Če pogledate razmere v Ajdovščini v zadnjem tednu, boste videli, da je število okužb ves čas zelo visoko. In Ajdovščina ni tako velika občina. Gre za posledico neustreznega ali premajhnega nošenja mask," je še povedal vladni govorec.

Včeraj je bilo sicer največ novih okužb v Ljubljani (235), sledijo Maribor (85), Celje (82), Koper (63), Kranj (60), Domžale (54), Krško (51), Nova Gorica (48), Novo mesto (44), Sloveni Gradec (44), Brežice (43), Murska Sobota (35).

Na vprašanje, ali se glede na velikansko število novih okužb na vladi pogovarjajo tudi o morebitnih napakah, ki so jih ministri naredili pri zajezitvi širjenja virusa, je Kacin s prstom spet pokazal na nekdanjega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja: "Vlada je bila sprva pod pritiskom takratnega zdravstvenega ministra prisiljena sprejeti ukrep, da se zapre javni promet. Nato so nastopile možnosti, da se ukrep sprosti, kar se je tudi zgodilo in vlada ga ne bo več zapirala. Gre za objektivno odgovornost nekaterih, ki so to zahtevali in izsiljevali."

Gantar se je že odzval. Na Twitterju je zapisal, da se vlade "pač ne da prisiliti v karkoli", sam pa da je menil, da bi morali glede na epidemiološko situacijo ravnati bolj restriktivno oziroma sprejeti strožje ukrepe.

Med Gantarjem in Kacinom je sicer v preteklih mesecih večkrat počilo.

Tomaž Gantar | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA

Komentarjev 35
  • tudbognasvečnereši 10:19 08.januar 2021.

    Dobro jutro voščim 85% opranoglavim podpornikom komunizma. Samo ne vem, a je res tolk zabitih ljudi na tem forumu, a je samo eden pod več imeni.

  • Avatar Leon
    Leon 09:50 08.januar 2021.

    Kacin: ”Podeželci smrdijo po gnoju in kravah!” https://www.norakrava.si/kacin-podezelci-smrdijo-po-gnoju-in-kravah/

  • mike7 20:14 07.januar 2021.

    KDO TGA KLOVNA SPLOH ŠE POSLUŠA? TO RES KDO POSLUŠA TE KONFERENCE? ŽE NA NETU MI GRE NA KOZLANJE K VIDIM TGA DREKAČA K SPET GOVORI