Slovenija
2462 ogledov

Kako pridemo do desetih milijard? Takšen je razrez škode v zelo prizadeti občini.

Litija narasla Sava Litija mesto FB Pogled na poplavljeno obrežje Save v Litiji.
Stroški sanacije po poplavah bodo zelo visoki. Nazoren je primer ene od slovenskih občin.

V avgustovskih poplavah sta bili od slovenskih pokrajin najbolj na udaru Gorenjska in Koroška, veliko težav je bilo tudi v srednjem in spodnjem toku Save.

Zelo prizadeta je bila Občina Litija, kjer so jo skupili vsi štirje mostovi čez najdaljšo slovensko reko. O težavah z zelo obremenjenim državnim mostom v središču Litije smo že pisali, prav tako o mostu v Kresnicah.

Občine so morale do 22. septembra popisati škodo in pridobljene podatke vnesti v sistem za ocenjevanje škode AJDA. V litijski občini je bilo oddanih 484 vlog v skupni vrednosti več kot 18 milijonov evrov.

Največ bo stala obnova cestne infrastrukture, posebej obeh lesenih mostov v naseljih Sava (spodaj) in Jevnica. Za to bo treba odšteti okrog 10 milijonov.

leseni most Sava | Avtor: Facebook Facebook

Največ vlog je bilo oddanih za škodo na poslovnih in stanovanjskih objektih, skupno 412. Skupna višina vlog nanese malce manj kot tri milijone evrov.

Za okrog štiri milijone škode je nastalo na kmetijskih površinah, a v to še ni všteta škoda na pridelkih, tako da bo ta znesek še narasel.

Za 634 tisočakov škode je nastalo v strugah vodotokov, za okrog 300 tisočakov na državnih cestah v občini in še okrog 25.000 evrov na gozdnih cestah.

Želijo dolgoročno rešitev

Litijski občinski svet je na 7. redni seji podprl več sklepov. Med drugim so svetniki izrazili namero za zagotovitev ukrepov za izgradnjo učinkovite protipoplavne zaščite ob reki Savi.

Želijo tudi dolgoročno rešitev za izgradnjo novih mostov čez reko Savo na območju krajevnih skupnosti Sava in Jevnica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Kmodri 23:47 21.oktober 2023.

    Tako, da si bodo priskledniki nabasali žepe na račun davkoplačevalcev!

  • Naklonsky 22:57 21.oktober 2023.

    Napačen naslov. Kako pridemo ali kako spichkamo 10 miljard?

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:00 21.oktober 2023.

    Pa je golob rekel,da bodo vse sanirali.Zdaj po treh mesecih ni še nič zgrajenega,čaka,da si narod sezida sam,oni pa bodo tistih deset milijard pospravili na “varno“,da jih ne bi kdo ukradel