Slovenija
14404 ogledov

Kako realno je novo popolno zaprtje pri nas?

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje o aktualnem stanju in odločitvah, ki bi jih zaradi številk, če bodo še naraščale, lahko sprejeli.

V zadnjih dneh smo priča skokovitemu naraščanju novih primerov okužb s covidom-19 v naši državi, med drugim se domnevna, da bi pri tako hitrem širjenju virusa do konca novembra lahko umrlo 300 do 400 bolnikov. 

Dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu je za oddajo 24ur zvečer izrazila izrazila prepričanje, da imamo še čas, da to preprečimo. "Če se zdaj resno lotimo upoštevanja ukrepov, potem bomo preprečili dodatno širjenje, zmanjšali število okuženih in tako tudi število tistih, ki potrebuejo bolnišnično zdravljenje, zdravjenje na intenzivnih oddelkih in število tistih, ki zaradi covida umrejo." 

V državi je že več kot 25 tisoč aktivnih primerov bolezni; ali se lahko izognemo delnemu zapiranju javnega življenja? Logarjeva na to vprašanje znova poudarja, da je odvisno od nas, kako resno bomo vzeli stvari. "Prepričana sem, da ni vse odvisno od tega, kar je zapisano v zakonih, velikokrat je zadosti tudi to, da stroka svetuje ukrepe in da ljudje, ki zaupajo stroki, to upoštevajo." 

Logarjeva upa, da bodo ljudje doumeli in videli, da se z virusom res ne gre igrati. "Ima svoje zakonitosti, svoja pravila, če tega ne upoštevamo, se zelo hitro začne širiti, ko ga je veliko med populacijo, je težje stvari obrniti. A še enkrat, ni popolnoma prepozno!"

Na dodatno vprašanje, kakšne ukrepe bo svetovalna skupina priporočila, če se bo stanje še naprej slabšalo, Logarjeva odgovarja, da bi najprej omejevali določene aktivnosti, storitve, ki niso nujno potrebne, prej zapirali lokale, potem dodatno omejevali storitvene dejavnosti.

"Glede na hitro rast števila okužb, predvsem pa na problematiko števila zasedenih postelj, nas v zadnjih 10-tih do 14-ti dneh nas ob neupoštevanju ukrepov precej skrbi, da se bomo morali odločiti za popolno zaprtje, ki je smiselno, kot je rekel tudi dr. Fafangel, če gremo v striktno zaprtje, ki traja kratek čas brez izjem in popuščanj."

Podatke za včerajšnji dan še pričakujemo, je pa že od sinoči jasno, da te ne bodo bistveno manjše, namreč v državi je bilo včeraj novim obolevnikom izdanih 2584 TAN kod. 

Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom poziv Zdravje Državni sekretar ob poslabšanju stanja napovedal rigorozne ukrepe bolan otrok UKC LJ Slovenija V UKC LJ skoraj polno zasedene kapacitete, pozivi k samozaščitnem ravnanju

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • jezero 08:51 31.oktober 2021.

    Stroka podrejena politiki. To pa Slovenci vedo.

  • sandi76 20:48 30.oktober 2021.

    Zapiranje da , ampak za necepljene !

  • dani5 13:01 30.oktober 2021.

    V vsakem primeru bo lockdown, zato ker je pristop popolnoma v nasprotju z znanostjo. To se lahko v nedogled vleče.