Slovenija
32 ogledov

Kandidati so ...

Poslanci na današnji izredni seji o določitvi datuma za razpis in izvedbo refere Žurnal24 main
Na predčasnih volitvah 4. decembra bodo volivcem svoje kandidate ponudile vse parlamentarne stranke in številne izvenparlamentarne.

Akacije

Nenasilno želijo demontirati neoliberalni kapitalizem in izpisati Slovenijo iz Nata.

Demokratična stranka dela – DSD

Želijo, da bi bogati del dobička vrnili, da bi se vzpostavilo normalno gospodarstvo in da bi vzpostavili neposredno demokracijo. Podpirajo pokojninsko reformo, subvencioniranje nakupa prvega stanovanja in prvih zaposlitev. Nosilec liste je Franc Žnidaršič. Poleg njega bodo kandidirali še Violeta Tomič, Goran Breščanski, Marjan Poljšak in Vili Rezman

Demokratska stranka upokojencev Slovenije – DeSUS

V stranki so zapisali, da bodo svojo politiko in delovanje gradili na načelih socialne in pravne države, kjer mora delo spet postati vrednota. Na volitve bodo šli skupaj s Slovensko unijo, ki se tako kot DeSUS zavzema za preobrazbo družbe na socialnem in gospodarskem področju. Stranko vodi Karel Erjavec.

Državljanska lista Gregorja Viranta – Lista Virant

Lista Virant se zavzema za državljanom prijazno javno upravo, debirokratizacijo države, zmanjšanje javnih izdatkov in umik države iz gospodarstva. Poleg Gregorja Viranta bodo kandidirali še Jani Soršak, Janez Šušteršič, Marko Pavliha, Bojan Starman, Saša Markovič in Anton Štihec.

Gibanje za Slovenijo

Zavzemajo se za transparentno delovanje politike, spoštovanje pravne države in enakost pred zakonom. Župansko gibanje se je preoblikovalo v stranko. Pobudnik ustanovitve gibanja je bil bohinjski župan Franc Kramar.

Humana Slovenija

Zavzemajo se za univerzalni temeljni dohodek, zaplembo nezakonito pridobljenega premoženja. Minimalna plača in pokojnine bi bile 700 evrov, znižali bi starostno mejo za upokojitev, delovnik pa skrajšali na 35 ur na teden.

Liberalna demokracija Slovenije – LDS

Program stranke so poimenovali 8x5. Številka osem predstavlja osem področij/ministrstev, številka pet pa število prioritet vsakega ministrstva. Poudarek je na spodbudi gospodarstva, učinkovitosti, demokratičnosti in svobodi.

Lista Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija

Med cilji stranke je varna, socialna in uspešna država, gospodarstvo z novimi delovnimi mesti, gospodarska rast in nižji proračunski primanjkljaj. Nosilec stranke je Zoran Janković.

Naprej Slovenija

V stranki se zavzemajo za neposredno politično odgovornost političnih funkcionarjev, zdravljenje gospodarstva, smotrno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem, civilni nadzor nad institucijami oblasti in  oživitev soupravljanja z javnimi zadevami z referendumom in ljudsko iniciativo.

Nova Slovenija – NSi

Program NSi v ospredje predstavlja vrednote, človeka in družino. Poudarek je tudi na ukrepih za gospodarsko okrevanje in ustvarjanje novih delovnih mest. Med kandidati stranke NSi, katere predsednica je Ljudmila Novak, bodo kandidirali še Mojca Kucler Dolinar, Vida Čadonič Špelič, Mihael Jarc, Jožef Horvat, Alenka Šverc.

Slovenska demokratska stranka – SDS

Stranka gre na volitve s programom 10 + 100 rešitev za pravičnost, delovna mesta in razvoj. Številke v nazivu programa predstavljajo deset nujnih protikriznih ukrepov, ki jih nameravajo izvesti v prvih stotih dneh po volitvah. Prvak stranke Janez Janša bo kandidiral v Grosuplju. Poleg njega bodo na strankini listi nastopili tudi Franci Matoz, Milan Zver, Dimitrij Rupel, Stojan Auer, Katja Šoba in Elda Viler.

Slovenska ljudska stranka – SLS

V SLS se zavzemajo za stabilizacijo javnih financ in večjo učinkovitost države, lotili bi se pokojninske in zdravstvene reforme. Izpostavili so tudi pomen samooskrbe z domačo hrano in preudarno ravnanje z državnim premoženjem. Predsednik stranke Radovan Žerjav bo na volitve popeljal še Uroša Rotnika, Jakoba Presečnika, Franca Pukšiča, Franca Bogoviča.

Slovenska nacionalna stranka – SNS

V SNS se zavzemajo za odvzem trajnega mandata sodnikom, zmanjšanje števila občin, znižanje davka na dobiček in ponovno uvedbo petih dohodninskih razredov. Stranko vodi Zmago Jelinčič Plemeniti.

Socialni demokrati – SD

Program stranke ima slogan Naprej. V programu so zapisali, da si želijo ohranjati stabilnost z večjo enakostjo državljanov, deblokado odločanja in ukrepi za gospodarski zagon in nova delovna mesta. Na listi SD bodo nastopili Borut Pahor, ki kandidira v Novi Gorici, Boštjan Žekš, Ivan Svetlik, Dejan Židan, Zlatko Halilovič, Tamara Lah Turnšek.

Stranka enakih možnosti Slovenija – SEM-Si

Med drugim se zavzemajo za redefinicijo lastnine, obnovitev lokalne kmetijske pridelave in samooskrbe, vlaganje v obnovljive energetske vire, spremembo volilne zakonodaje z neposredno demokracijo in udeležbo delavcev pri dobičku. Na volitve jih pelje Elena Pečarič.

Stranka mladih Slovenije - Zeleni Evrope

Na volitve gredo skupaj z Zeleno koalicijo, Demokratko stranko Slovenije in Zvezo za Primorsko. Predsednik stranke je Darko Kranjc. Želijo prekiniti sedanje vzorce vladanja in povečati učinkovitost države; zagovarjajo močan javni interes. Podpirajo izstop iz Nata, ukinitev finančne pomoči Grčiji in lustracijo poosamosvojitvenih politikov. Med kandidati na listi so Blaž KavčičVili KovačičHaris TahirovičEva ČernigojMiha Jazbinšek, Franci RogačAleš SušaVili ResnikAndrej Klobasa in Miša Margan. Poleg njih pa tudi predsedniki partnerskih strank in gibanj.

Stranka slovenskega naroda – SSN

SSN podpirajo Glas žensk Slovenije, ter Civilna družba za vse, Družba duše, edinosti in ljubezni Jezusovega in Marijinega srca Slovenije. Prednostna področja njihovega programa so gospodarstvo, pravna država, kvaliteta življenja, socialna varnost in šolstvo.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije – TRS

V stranki so prepričani, da Slovenija potrebuje razvojni koncept, ki bo zagotavljal blaginjo za vsein bo zajel vse dejavnosti, ravni odločanja in oblike lastništva. Njihova programska izhodišča so okolje, sociala in gospodarstvo. Na listi novoustanovljenega gibanja TRS bodo kandidirali Matjaž Hanžek, Manca Košir, Hermina Krt, Mojca Markizeti, Igor Sancin.

Zares - socialno liberalni - Zares

V Zares se bodo zavzemali za ustvarjanje pogojev, ki bodo omogočili investicijski zagon in nova delovna mesta ter preprečili povečevanje neenakosti. Na listi bodo kandidirali Gregor Golobič, Franco Juri, Darja Radić.

Zeleni Slovenije

Želijo, da bi bila voda iz vodovoda dostopna vsem gospodinjstvom, zaraščeno kmetijsko zemljo bi morala država dati ljudem v obdelavo in dvigniti prehransko samooskrbo, v energetiki pa bi morali bolje izkoristiti že proizvedeno energijo. Predsednik stranke je Vlado Čuš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.