Slovenija
2765 ogledov

Kaos na avtocesti: Kdo je v resnici odredil obračanje vozil?

Prometna nesreča Razdrto Promet.si
Obračanje vozil na avtocesti je po Kapunovih besedah dober ukrep. Kdo ga je včeraj odredil, Policija, Dars, ali pa so ga nekako "sprožili" kar vozniki sami, sicer še vedno ni jasno ...

Delavci Darsa so zjutraj sanirali škodo po četrtkovi prometni nesreči na primorski avtocesti v smeri proti Kopru. Do omenjene nesreče med Razdrtim in Postojno pred počivališčem Studenec proti Ljubljani je prišlo zaradi počene pnevmatike na enem od tovornjakov, ki ga je zaneslo, zaradi česar je prebil ograjo in na nasprotni strani avtoceste trčil v drug tovornjak. Cesta je bila v tej smeri več ur zaprta.

Kot pa je razvidno iz posnetka, objavljenega na družbenih omrežjih, so nekateri vozniki v zastoju začeli obračati avtomobile in voziti v nasprotno smer. Iz Darsa so v odgovoru enemu od uporabnikov Twitterja v zvezi s tem odgovorili, da naj bi po dogovoru s policijo reševanje v zastoju ujetih vozil potekalo tudi na ta način.

"Iz tega se želimo vsi kaj naučiti, da bo, če pride še kdaj do tega, vse skupaj manj 'čudno'"

Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je danes zatrdil, da je obračanje avtomobilov na avtocesti dober ukrep, "mora biti pa narejeno na način, kot je zapisano v smernicah Darsa".

Pri sprejemanju odločitve, ali se bodo za tak ukrep sploh odločili, policisti sodelujejo z Darsom, ki ima več podatkov o gibanju prometa, na podlagi katerih se potem skupaj odločijo. So pa delavci Darsa po zakonu podrejeni policistom. 

Pogoj, da sploh začnejo razmišljati o obračanju vozil, je po Kapunovih besedah zastoj, ki bo trajal vsaj dve uri in to, da je avtocestni odsek povsem zaprt. 

Kdo je včeraj sprejel odločitev za obračanje vozil, Kapun ni pojasnil: "Neodgovorno bi bilo zdaj, ker nimam natančnega podatka, da rečem, kdo je kaj naredil. To bomo dosledno preverili, iz tega se želimo vsi kaj naučiti, da bo, če pride še kdaj do tega, vse skupaj manj 'čudno'." 

Je pa poudaril, da v nobenem primeru takšne odločitve ne sme sprejeti vsak voznik sam. "Voznik ne ve, kaj se je zgodilo spredaj, kako dolg je zastoj."

Pozval je k previdonosti pri vožnji, saj so letos naše avtoceste zelo obremenjene. "Ljudje bodo potovali, to je dejstvo, zastoji na cestah bodo. Potrebno je, da se ljudje pripravijo na vožnjo," je še dejal. 

Svetlin dopoldan dejal, da je bilo obračanje sprva samoiniciativno

Vodja postojnske baze Dars Sašo Svetlin je danes pojasnil, da glede kolone nasproti vozečih avtomobilov, ki se je pojavila v videoposnetku, ni odločal nihče, pač pa, da so se vozniki, ki so se nahajali prvi pred prizoriščem prometne nesreče, po njihovih informacijah začeli obračati samoiniciativno.

"Ko so naši zaposleni to videli in je bil odsek na Razdrtem že zaprt, so predlagali, da bi obrnili vsaj tiste, ki so bili v koloni zadnji in praktično tik pred priključkom. Policist je takrat to potrdil, a so kmalu s tem prenehali. Res pa je, da se je nato pripeljala druga policijska patrulja, ki pa menda o tem ni bila obveščena," je dogajanje pojasnil Svetlin. Navodila za takšno obračanje na avtocesti sicer lahko izda samo policija, je dodal.

Nesreče so se včeraj kar vrstile

Na primorski avtocesti in vipavski hitri cesti je popoldne in zvečer prišlo še do več drugih nesreč, predstavnik Darsa pa pojasnjuje, da je ta seveda daleč najbolj obremenjena cesta v državi, kar velja tako za osebna kot za tovorna vozila. Ob tem so tudi sicer četrtki in petki iz smeri Italije najbolj obremenjeni s tovornim prometom, zaradi česar se je zastoj začel delati tudi v smeri od Vipave proti Nanosu, tako da so občasno zapirali predor Podnanos.

Ko se je promet na tem delu le sprostil, pa je prišlo še do naleta treh osebnih vozil, zaradi česar je bila za slabo uro zaprta tudi omenjena hitra cesta od Ajdovščine proti Vipavi.

V zvezi z dogajanjem so se oglasili iz zavoda Ustvarimo Reševalni pas na avtocestah, kjer pravijo, da iz posnetka ni mogoče ugotoviti, ali je nekdo voznikom izdal ukaz o obračanju vozil in vožnji v nasprotno smer, zato ne morejo trditi, kdo je ravnal narobe.

"Dejstvo je, da se je v trenutku, ko so vozila želela zapustiti zastoj z vožnjo v nasprotno smer, po pravilni smeri vožnje pripeljalo policijsko vozilo na nujni poti. Dejstvo je, da je tukaj konkretno šlo nekaj precej narobe," pravijo v zavodu in terjajo uradna pojasnila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 07:30 03.junij 2023.

  Dajte že te kontejnerje na vlake ! Zakaj toliko kamionov, mi smo pa z samoprispevkom gradili AC Lj- Razdrto ?

 • Anja1956 19:48 02.junij 2023.

  moj mož je obrnil prvi, ostali so mu sledili ! Da Darsovci in policaji ne bi izpadli bedaki , so prevzeli odgovornost !

 • Grof 19:26 02.junij 2023.

  Živ dokaz, da je pod vladavino princa vse mogoče, tudi nutrije bodo še plesale