Slovenija
11916 ogledov

Karantena: Odpoved krompirjevih počitnic v zadnjem hipu

Karantena bolniška bolan otrok Profimedia
Karantenska odločba je pred jesenskimi počitnicami marsikomu prekrižala načrte.

"Imeli smo že kupljene letalske vozovnine, rezerviran avtomobil in hotel, potem pa smo v zadnjem hipu dobili obvestilo iz vrtca o odrejeni karanteni za otroka. Ker se konec karantene šteje 10 dni od zadnjega tveganega stika otroka v vrtcu, zdaj ne moremo na letalo, pa čeprav smo se od zadnjega tveganega stika otroka že trikrat testirali in je bil test vedno negativen na covid-19," pravi bralka, ki jo je zanimalo ali se lahko z negativnim PCR testom predčasno prekine karantena?

Covid-19 Izjava zdravnice Zdravje Delta različica vse bolj brutalna, to so opažanja zdravnice

Jesenske počitnice doma, v karanteni

Ker so se začele jesenske šolske počitnice in bo enaka težava tudi za novoletne praznike in februarja ob zimskih počitnicah, je to vprašanje številnih staršev. 

Karantena | Avtor: Profimedia Profimedia

Cepljenje in testiranje (COVID-19) Zdravje Okužbe neovirano širili, zdaj jim grozi visoka globa

Na NIJZ so nam odgovorili, da z negativnim PCR testom otroka ni mogoče predčasno prekiniti karantene. "Ne, epidemiološke karantene ni možno skrajšati s PCR testom. To je možno za mejne karantene, ki jih odreja policija. Epidemiološke karantene za VRK pa odreja Ministrstvo za zdravje in se jih ne da prekiniti. So pa bile te karantene na začetku 14-dnevne, zdaj pa so 10-dnevne."
Na NIJZ glede na trenutno situacijo svetujejo previdnost pred potovanji, pa tudi pri druženjih med jesenskimi počitnicami.

Incident Incident v Kranju Slovenija Brez maske v trgovino v Kranju, končal je na tleh

Za nalezljivo bolezen covid-19 se pri osebah, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, sicer izvaja karantena na domu, ki traja 10 dni od zadnjega visoko tveganega stika. Na NIJZ svetujejo, da ob zaključku karantene izvedete testiranje na okužbo z virusom SARS-CoV-2.

Kdaj je konec karantene na domu?

Karantena traja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 oziroma 10 dni od prihoda v Slovenijo (za osebe, ki so bile v karanteno napotene ob vstopu v Slovenijo). V primeru, da imate v času karantene nov visoko rizičen stik z bolnikom (najpogosteje se to zgodi v družini, ko na novo zboli družinski član, ki je bil že v karanteni), se vam karantena podaljša. Karantena se zaključi, ko mine 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z novo potrjenim bolnikom s covid-19.

Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas Zdravje Cepljeni z Janssenom naj se gredo še enkrat cepit

Kdo so izjeme?

Izjeme za karanteno zaradi visoko tveganega stika z osebo s potrjeno okužbo na virus SARS-CoV-2 so:
•    osebe, ki so prebolele covid-19 in je od začetka bolezni (oz. od pozitivnega rezultata testa na okužbo s SARS-CoV-2, v kolikor je pri osebi okužba potekala brez simptomov) minilo manj kot 6 mesecev (180 dni);
•    osebe, ki so bile cepljene proti covid-19, če je od vzpostavitve zaščite proti covid-19 minilo manj kot 9 mesecev. Zaščita se vzpostavi:
        - 7 dni po drugem odmerku cepiva Comirnaty (Biontech/Pfizer);
        - 14 dni po drugem odmerku cepiva Spikevax (Moderna);
        - 14 dni po cepljenju s cepivom COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson in Johnson/JanssenCilag);
        - 15 dni po drugem odmerku cepiva Vaxzevria (AstraZeneca) ali Covishield (Serum Institute of India/AstraZeneca);
        - 14 dni po drugem odmerku cepiva Sputnik V (Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology);
        - 14 dni po drugem odmerku cepiva CoronaVac (Sinovac Biotech);
        - 14 dni po drugem odmerku cepiva COVID-19 Vaccine (Sinopharm).
•    prebolevniki covid-19, ki so bili v obdobju 6 mesecev (180 dni) od začetka bolezni (oz. od pozitivnega rezultata testa na okužbo s SARS-CoV-2) cepljeni z enim odmerkom cepiva proti covid-19 in je od cepljenja minilo manj kot 9 mesecev.

 


 

Komentarjev 9
  • Avatar jate
    jate 06:18 24.oktober 2021.

    boste šli pa za zimske počitnice se gonit okoli...je več dni kot klobas,pravi kmet...bo še počitnic nč jočkat...

  • rd2dmk2 18:25 23.oktober 2021.

    kaj ma za jokat ? se zgodi. kaj pa če bi otrok ( pazite v vrtcu je ) zbolel, kaj pa potem ? bi šli bolani na letalo pa cel avion okužili ? dons folk mora na dopust, da posname ...prikaži veče par selfijev in se baha, pa magari če bi vsa družina letela z plenicami na riti. In kakšna karantena je pa to da lahko vsi vsak dan grejo na testiranje ? kaj je to? 10 dni doma bit !!! PIKA. pa pišuka lani so ljudje malodane stradal, ker s14 dni niso upal iz hiše, dons pa.. ja saj smo cepljen.. mi gremo. Kreka pred vrata!

  • lovro4 18:03 23.oktober 2021.

    Cepljeni, širijo virus, pa se sprehajajo okoli po želji. Zdravi pa v karanteno. Lopovščina, vredna naše lažnive, skorumpirane in kriminalne vlade.