Slovenija
37291 ogledov

Kdaj bodo šli otroci v šole? To pravi Gantar.

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
"Če bi prezgodaj prišlo do sproščanja ukrepov in hudega porasta, se bojim, da bi ponovno zašli v težave," je previden Gantar.

Verjame, da bodo še naprej vsi deležni zdravljenja

Da bi šli otroci že v šolo, bi bilo po mnenju zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja preuranjeno. Trenutno je več sprejemov v bolnišnice kot odpustov, je opozoril v oddaji 24 UR zvečer. 

"Število okuženih dnevno je še vedno visoko. Odraza izboljševanja razmer v tem trenutku še ne občutimo, čeprav nekateri podatki kažejo, da smo uspeli nekoliko umiriti situacijo. Jaz ne bi še govoril o neki luči na koncu tunela, temveč predvsem o veliki previdnosti. Če smo zdaj v zelo hudem obdobju uspeli to izpeljati in je bil vsakdo deležen zdravljenja, verjamem, da to lahko ostane tudi v naslednjih dneh. A če bi prezgodaj prišlo do sproščanja ukrepov in hudega porasta, se bojim, da bi ponovno zašli v težave," je poudaril Gantar. 

Bojana Beović Slovenija Bojana Beović napovedala, koliko časa naj bi trajali ukrepi

Kako pa je s hitrimi testi? Po Gantarjevem mnenju testiranje celotne populacije ni smiselno, spomnil je, da je tudi Slovaška odstopila od te ideje. Se mu zdi pa smiselno redno testiranje zaposlenih v policiji, zdravstvu in domovih za starejše.

Postelj je po ministrovih besedah dovolj

Do zdaj smo uspeli dobro organizirati sistem, zato Gantar verjame, da se scenarij, ko bi morali zdravniki izbirati, kdo bo dobil posteljo, pri nas ne bo zgodil. Glede širjenja bolnišničnih kapacitet pa je Gantar v oddaji Odmevi povedal, da je glavni omejujoč dejavnik število zaposlenih - strokovnjakov, ki so sposobni delati z zapletenimi aparaturami. Posteljne kapacitete širijo postopoma, da ne bi zaradi covida prezgodaj zmanjševali preostalih programov. "Trenutno imamo na razpolago preko tisoč postelj, seveda jih bomo še povečevali, ker pričakujemo porast sprejemov," je Gantar povedal za RTV SLO. "Sedaj plačujemo ceno tega, kar 15, 20 let nismo naredili."

Da bi bolnišnične kapacitete širili v telovadnice in športne dvorane po oceni Gantarja ne bo potrebno. "Tudi osebja za to ni na razpolago," je poudaril minister za zdravje. "Malo drugače je z varovanci DSO, za bolnišnice pa se to ne bi izšlo, ker so potrebni priključki za kisik in vsa ostala oprema."

"Dokler je število novih sprejemov v bolnišnice večje od odpustov, je tvegano govoriti o sproščanju ukrepov. R je 1,14, kar je spodbuden podatek, a se to še ne odraža na številu hospitaliziranih. Dokler ne bo vztrajal vsaj en teden, ne moremo govoriti o sproščanju."

Tomaž Gantar v oddaji Odmevi

"Ključno pa je, da spoštujemo ukrepe in da začnemo zmanjševati število okužb. Povečali smo število postelj, zdaj smo dali navodilo za zagotovitev še dodatnih 100 intenzivnih postelj. Če bo ta trend umirjanja prisoten v naslednjih tednih, ne bi smelo biti težav," je v oddaji 24 ur zvečer pojasnil Gantar. 

Učenec Covid-19 Slovenija To je o šolanju prihodnji teden povedal Kacin

Cepivo proti gripi še prihaja, namenjeno bo rizični populaciji

"Očitek o cepivu za gripo je popolnoma neupravičen, treba je vedeti, da se za naslednjo sezono cepivo naroča eno leto naprej, torej za letos se ga je naročalo maja lani, po končani gripi 2018/19. Še to je bilo naročeno v sto tisoč dozah več, kot je bilo porabljenih takrat. Takrat nobena država ni vedela, da se bomo soočali s covidom. Vse države imajo ta problem," je dejal Gantar in dodal, da so za pomoč prosili Nemčijo, a tudi tam nimajo preveč velikih rezerv. 70 tisoč doz cepiva je v Sloveniji še iz oktobrske nabave, 20 tisoč jih je še na poti. To cepivo bo po Gantarjevih besedah namenjeno rizični populaciji, torej kroničnim bolnikom in starejšim od 65 let.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • miha.z 12:52 05.november 2020.

    Kaj bi bilo drugače če bodo osnovnošolci v šolah, če niso v šolah so pa skupaj na igriščih?

  • Ender3 12:31 05.november 2020.

    Gantarja bi bilo dobro vprašat, kdaj bo prevzel odgovornost in odstopil.

  • Friderik1950 09:38 05.november 2020.

    Gantarja vprašati kaj pametnega. Lepo vas prosim. To pa je res malo mimo.