Slovenija
21629 ogledov

Klubi ignorirajo prepoved: "Tega ne bodo ustavili mediji z enim bogim virusom"

Nočni klub Profimedia
Ponoči je bilo kar nekaj nočnih klubov kljub prepovedi odprtih.

"Dobili smo informacije, da je bilo včeraj kar nekaj nočnih klubov kljub prepovedi odprtih," je na tiskovni konferenci ob 17. uri povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. "To po eni strani razumemo, saj nastaja gospodarska škoda in izpad prihodka, po drugi strani pa je to uredba, ki jo podpiše minister in velja za vse."

Koronavirus Koronavirus Slovenija V Sloveniji štirje novi primeri, NIJZ pojasnil, kako so se okužili

Preučili bodo sankcije

Glede morebitnih sankcij za vse, ki so oz. bodo kršili uredbo je povedal, da bo treba pogledati v zakonodajo, če za to obstajajo sankcije. "Oziroma zakonodajo tudi tozadevno dopolniti, če se uredba ne bo izpolnjevala v celoti," je napovedal minister. "Gre za občutljivo populacijo, za mlade, kjer okužba sicer ni tako široko razširjena, a je skrb za ta del populacije toliko večja. Smatram, da je neodgovorno od izvajalcev, da ignorirajo napotke vlade."

Koronavirus Koronavirus Svet "Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo"

Eden klubov, ki so denimo dogodek izvajali kljub uredbi, je eden od klubov na Facebookovi spletni strani po razglasitvi uredbe včeraj napovedal: "Dragi moji, dogodek definitivno bo. Life je žur in žur je Life in tega ne bodo ustavili mediji z enim bogim virusom, zaradi katerega se bomo dodobra razkužili."

Vitranc in Planica brez gledalcev?

Glede športnih dogodkov, kot je Vitranc ali Planica, je poudaril, da se situacija spreminja ne le iz dneva v dan, ampak celo iz ure v uro, velika večina športnih prireditev pa v tem trenutku poteka brez gledalcev. 

Koronavirus Koronavirus Slovenija Okužb je že 16: Primorki so rekli, da testiranje ni potrebno, a je vztrajala

Z ukrepi za zamejitev ali omejitev okužb v Sloveniji je sicer zadovoljen. "Imamo bistveno prednost pred sosednjimi državami, da nam je uspelo najti pacienta nič in od njega naprej spremljati okužbe," je poudaril Šabeder. "To počnemo pri vseh pozitivnih pacientih, skozi sezname in odvzeme vzorcev ter testiranja kontroliramo epidemiološko situacijo."

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus Drakonski ukrep Svet Vrag je vzel šalo: Država omejuje gibanje za četrtino prebivalstva

"Ukrepi so sorazmerni"

Eden od ukrepov, ki jih je včeraj sprejelo ministrstvo, za zdravje je tudi sprejem uredbe, ki je nastopila včeraj ob 19. uri, o prepovedi dogoodkov, kjer se zbere več kot 500 ljudi. "Ta uredba se včeraj ni spoštovala, zato še enkrat javno pozivam vse, tako lokale, institucije, dvorane, da jo upoštevajo," je poudaril minister. "Na podlagi tega ukrepa bo res lahko nastala gospodarska škoda, vendar je zaščita ljudi in njihovo zdravje na prvem mestu."

Koronavirus Koronavirus Svet Strokovnjak za epidemije: V karieri še nisem srečal bolj strašljive bolezni

Ukrepi, ki jih sprejema Slovenija so po oceni ministra sorazmerni, podobni kot v drugih evropskih državah, z izjemo Italije, kjer so edini razglasili epidemijo.

Goopti kombi Koronavirus Slovenija Voznik GoOptija: Danes se je zgodilo to, česar sem se bal

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • srecnii 08:34 09.marec 2020.

    Kršenje zakonov ima tudi sankcije, 3 mesce zapora, denarna kazen in še kaj. Tisti k je organiziral naj nosi tudi posledice.

  • ode 08:04 09.marec 2020.

    To je u Domžalama, kjer nabijajo balkansko muzko do jutranjih ur. Tja menda policaji službeno ne hodijo, za kar bi lahko bila vsaj dva razloga: si ne upajo ali prejemajo reket.

  • Avatar vec
    vec 00:30 09.marec 2020.

    jest bi omejil na 3 goste, pa bi šlo BP, kazen za kršenje ZASEG prostorov in 60k kazen, lastnike pa kot volonterje v strežbo karantene. Kaj maš za srat neki bogi virus, če te ni tam in si lepo na ...prikaži veča varnem doma, samo kasiraš vsak dan.