Slovenija
15499 ogledov

V Sloveniji štirje novi primeri, NIJZ pojasnil, kako so se okužili

Koronavirus Profimedia
Ena oseba se je okužila v Švici, tri ostale so se okužile v ZD Metlika.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se je od včeraj zvečer povečalo za štiri. Kot so sporočili na vladnih spletnih straneh, je bila do 14. ure, ko so testiranje opravili pri 981 osebah, okužba potrjena pri 16.

Vse okužbe vnešene iz tujine

"Za zdaj do okužbe še ni prišlo na območju republike Slovenije, ampak so vsi primeri vneseni iz tujine," je na tiskovni konferenci ob 17. uri povedal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle Marjan Šarec. "Ker se v javnosti pojavljajo takšne in drugačne dezinformacije, moram povedati, da je to realna številka, številka, ki jo imamo do tega trenutka."

Koronavirus Koronavirus Svet "Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo"

Povedal je, da je za jutri sklical svet za nacionalno varnost, ki se bo seznanil s poročilom ministrstva za zdravje, s tem, kakšna je situacija. "Upoštevamo navodila in priporočila stroke - ko bo situacija tako daleč, bomo lahko tudi sprejeli nadaljnje korake," je poudaril Šarec. "Zaenkrat ni bilo razloga za razglasitev epidemije. Ko bomo razglasili epidemijo, če jo bomo, se bo sprožil državni načrt. S tem se bomo seznanili jutri na svetu za nacionalno varnost - kaj ta načrt predvideva, kakšne so naloge vseh deležnikov in lahko bomo naredili tisto, k čemur nekateri pozivajo že sedaj. Ukrepamo sorazmerno, skladno s tem, kako ukrepajo ostale države. Italija je poseben primer."

"Epidemije v Sloveniji še zdaleč nimamo"

Koronavirus v Italiji 107 mrtvih Svet Panika v Italiji: zapirajo šole po vsej državi

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Direktorica Inštituta za javno zdravje Nina Pirnat poudarja, da epidemije v Sloveniji še zdaleč nimamo. "Jaz močno upam, da jo bomo z vsemi ukrepi, ki jih že izvajamo in jih bomo izvajali še naprej, tudi preprečili," je dejala Pirnatova. "V Sloveniji so vsi primeri do sedaj povezani s tujino oz. kontaktom z bolnikom, ki je prišel iz tujine. Zadnje tri osebe so zbolele v času samoopazovanja in izolacije, šele potem, ko so bile izločene iz delovnega procesa. Gre za osebe, ki so bile v tesnem kontaktu z osebami, ki so prišle iz tujine." Gre za tri zdravstvene delavce, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom ZD Metlika. 

Včeraj zvečer smo v Sloveniji zabeležili še en nov primer - gre za osebo s Primorske, ki je zbolela v Švici in se brez stika prepeljala v Slovenijo. Tu jo je obravnaval družinski zdravnik, ki jo je napotil na testiranje. 

Koronavirus Koronavirus Slovenija Okužb je že 16: Primorki so rekli, da testiranje ni potrebno, a je vztrajala

"Zelo je pomembno, da res opazujemo svoje zdravstveno stanje, kašljanje, vročino, težave pri dihanju," ponovno opozarja Pirnatova. "V primeru teh simptomov pokličemo družinskega zdravnika in ne hodimo tja, kjer je veliko ljudi."

"Konkretnih podatkov o obolelih ne moremo dajati"

Podatkov, kdo so osebe, ki so se na novo okužile in od kod prihajajo, Pirnatova ni želela izdati. "Ne moremo razlagati, za koga konkretno," je poudaril Šarec. "Že se pojavljajo stigmatizacije, konkretnih podatkov o obolelih vam za to ne moremo dajati, kot ne moremo dajati konkretnih podatkov o drugih boleznih. Moramo imeti toliko človeškega čuta - pomembno je, da stroka ve, kdo so ti ljudje, da išče stike, ne moremo pa osebnih podatkov obelodaniti po celi Sloveniji."

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot ukrep za omejitev širjenja koronavirusa sicer že velja prepoved javnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi.

Koronavirus Koronavirus Svet Strokovnjak za epidemije: V karieri še nisem srečal bolj strašljive bolezni Koronavirus Drakonski ukrep Svet Vrag je vzel šalo: Država omejuje gibanje za četrtino prebivalstva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • nina 20:35 02.april 2020.

    Glede tvojega izražanja,si velik bolnik.Verjetno imaš hujšo bolezen,od koronavirusa.

  • brane 22:35 08.marec 2020.

    kr neki.smo doma gledal dnevnik,kjer so novinarji govorili da na trgovskih policah ni moke i.t.d.pa tamala prijavi-če bo kdo zbolel bom najprej jaz,saj sem bila nedavno v stiku z 15,timi iz milana in okolice.čez par dni je že smrkala.en teden ...prikaži več kasneje je pa tudi meni dobesedno začelo kapljati iz nosa.v službi so mi dali proste dneve,da ne bi kakšnega okužil.štiri dni švicanja in nobenih problemov več.

  • Tib Bit 18:31 08.marec 2020.

    Italija objavila nove podatke za danes: 1492 novih okuženih 133 smrtnih primerov Šarac, ZAPRI mejo!!!