Slovenija
2467 ogledov

Koliko somišljenikov ima Kordiš? Mesec: "To bo pokazal kongres"

Luka Mesec Profimedia
Levico naslednji teden čaka volilni kongres, kjer bodo volili novega koordinatorja oziroma koordinatorko ter njegovega namestnika oziroma namestnico.

Poslanec Miha Kordiš z na novo ustanovljenim "aktivističnim krilom" stranke opozarja, da je Levica zlezla v sredino in da "dodatnih liberalcev politični prostor res ne potrebuje, krepko pa družba potrebuje socialistično alternativo".

Po njegovem mnenju se Levica ne bi smela "prepuščati toku", temveč zahtevati socialno pravičnost. 

"Ni dovolj, da se trudimo kapitalizem zgolj blažiti, pa še to bolj z mešanim uspehom. Moramo ga odpraviti," je prepričan. 

Ali bo na kongresu izzval aktualnega koordinatorja Luko Mesca, pa ni pojasnil. 

Ministrica iz vrst Levice Asta Vrečko je sicer danes ocenila, da v vladi Levica deluje zelo dobro in izpolnjuje zaveze iz koalicijske pogodbe. Kordiševa kritika tako po njenih besedah ne naslavlja dela vlade. Prepričana je, da je Levica prevzela tri zelo zahtevna ministrstva, ki se ukvarjajo "z izzivi, ki niso bili naslovljeni že 30 let". Naloga je zahtevna, je dodala, a imajo pripravljene dobre rešitve.

Vsi člani stranke lahko volijo svet stranke, je povedala, kar je po njenem mnenju zelo demokratična in odprta organiziranost. Prav tako je po njeni oceni dobro, da so mnenja znotraj stranke različna in da se sprašujejo, kam gredo kot stranka. "Delovanje stranke ni vezano samo na Državni zbor in vlado, temveč tudi na teren," je povedala.

Tudi Mesec Kordiševih besed ni razumel kot nezaupnico. "Nisem slišal nikogar v stranki, ki bi rekel, da mora Levica zapustiti vlado, kar pomeni, da svoj program dobro izpolnjujemo na vseh področjih. Napredek v zadnjem letu je bil zelo jasen in viden."

Poudaril je, da se tudi ministri skušajo približati terenu, po državi so izvajali dogodke kot je denimo "minister posluša", je spomnil. "To razumem kot stik z realnostjo na terenu," je prepričan.

Te dve ravni bo treba še uskladiti, Mesec vidi še veliko možnosti za napredek. Meni pa, da bo kongres "odlična priložnost, da pretresemo poglede, se pogovorimo kot stranka, kaj smo dosegli v zadnjem letu".

Bodo pa nadaljevali delo na projektih, ki so jih začeli, je obljubil. "Mislim, da se delo zdaj šele začenja. Zdaj bo treba pokazati rezultate. Zato je naziv kongresa 'izpolnimo obljube'. Projekte, h katerim smo se zavezali, je treba izpeljati. To je razlog, zakaj se bom ponovno potegoval za mesto koordinatorja," je pojasnil Mesec.

Koliko somišljenikov ima Kordiš, bo po njegovih besedah pokazal kongres.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 78
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:15 25.maj 2023.

    Temu se reče demokracija v stranki. Ne pa tako kot SDS kjer en misli za vse ostale. Če kdo nasprotuje pa ga po hitrem postopku odrežejo, tako kot so naredili zgodovinsko krivico Jožetu Pučniku.

  • lojs 17:48 25.maj 2023.

    ko že misliš da ne gre bolj levo, se najdejo še večji ekstremisti ... imeti v vladi tako stranko, ki podpira totalitarne režime in časti diktatorje, je zelo neugodno ... njihov "rukzak" se vsak dan bolj polni, čeprav nekateri tega ...prikaži več nočejo priznati ... verjetno se bodo v težkih časih, ki se nam bližajo, poslužili še bolj skrajnih idej, kar prinaša veliko nevarnost ali pa celo do resnih konflikov

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 16:44 25.maj 2023.

    Levica je odlična vladna stranka. To, da si pa člani stranke medsebojno povejo, kaj menijo o delovanju le te, je pa pravilno in ne pomeni spora v stranki. Nekateri (v glavnem vidim po družabnih omrežjih) ne vedo, da lahko obstajajo ...prikaži več v strankah frakcije, in da to ne pomeni destrukcijo stranke.