Slovenija
2357 ogledov

Ministrica Janšo naznanila tožilstvu

Janez Janša Profimedia Janez Janša.
Poslanci SD, Levice in Gibanja Svoboda so Janševo izjavo označili za zavržno in zaskrbljujočo. Prav tako so že včeraj pristojnim organom zaradi objave spornih tvitov naznanili sum kaznivih dejanj.

Po tem, ko je vlada Roberta Goloba čez noč ukinila nacionalni dan spomina za žrtve komunističnega nasilja, ki ga je uvedla Janševa vlada, se je Janez Janša podal na Twitter, kjer je vladi očital, da je s tem napovedala novo državljansko vojno. Njegov zapis je dvignil veliko prahu, prav tako se vrstijo odzivi na njegove besede.

Poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic je tako dejal, da je tovrstno hujskanje k vojni neprimerno. "Včeraj prižgan ogenj poziva k nasilju se je vzplamenel v požar. Želel bi pomiriti državljane in državljanke, da ohranimo mirno glavo, spoštovanje drug do drugega. Kadarkoli se je v zgodovini pozvalo k nasilju, se je nasilje tudi zgodilo. Tega si ne želimo, to moramo preprečiti in ne gledati nazaj," je dejal ter poudaril, da je sedaj čas za rešitev problematike zdravstva, dolgotrajne oskrbe in draginje in ne za ponovno pisanje zgodovine. Enake mnenja je tudi poslanec Jani Prednik iz SD, ki je dejal, da ne smemo dopustiti, da se med nami širi sovražni govor. 

Podana tudi kazenska prijava

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je po seji vlade povedala, da so že včeraj pristojnim organom naznanili sum kaznivih dejanj, povezanih z objavo spornih tvitov. Danes so uradno poslali naznanitev suma kaznivih dejanj okrožnemu državnemu tožilstvu. Gre za sume kaznivih dejanj sovražnega govora, pozivanja k oboroženemu uporu in rušenja ustavne ureditve.

"Izjave o tem, da v državi vihra državljanska vojna, so zavržne in zaskrbljujoče," je Janševe besede obsodil poslanec Levice Matej Vatovec. "To, da eden najvidnejših politikov zadnjih 30 let svojo volilno bazo izkorišča za vnos razdora v družbo, je nesprejemljivo," je bil kritičen. Poudaril je, da v Levici pričakujejo, da bodo ustrezni organi zadevo tudi pravilno preiskali kot tudi ukrepali. "Zgodovina je za to, da jo razlagajo zgodovinarji. Politiki, ki gradijo svojo kariero na revidiranju ali apropriaciji zgodovine, nimajo prihodnosti."

Ukinitev praznika zgolj odprava napake

Čeprav je tudi sedanja vlada ukinila praznik brez razprave, kot ga je sprejela Janševa, v Svobodi v tem ne vidijo težave. "Vse je bilo povedano. Ve se, kdo je prvi vrgel kamen. Če ne bi bilo izvirnega greha že po izgubljenih volitvah, tudi reakcije ne bi bilo," je dejal Sajovic.

Podobnega mnenja je tudi Vatovec, vendar sam povod za ukinitev praznika vidi v tem, da so se sodeč po njegovih besedah na Trgu republike že pričeli zbirati ljudje. "Da se to sprejme čez noč je sporno, to je bila odprava velike napake prejšnje vlade," je še dejal. Nekdanji predsednik države Borut Pahor pa meni, da Golob počne isto, kar očita Janši. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • HayekF 13:45 19.maj 2023.

    Gospa je očitno popolnoma zgubila moralni kompas. Objema se z južnaškimi mafijozoti ni pa se sposobna rokovati z političnim nasprotnikom. Jaz se ne bi sicer rokoval z nobenim o teh in tudi ne z raznimi Golobi in Kučani. To so ...prikaži več ljudje, ki v Sloveniji samo razdvajajo narod.

  • HayekF 12:57 19.maj 2023.

    A to napoveduje una k se z mafijozotom iz juga objema.

  • Avatar MS
    MS 17:11 18.maj 2023.

    KDO NAPOVEDUJE DRŽAVLJANSKO VOJNO? "Borba za Slovenijo se bo sedaj ponovila /.../ Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili, da se obračunamo," je dejal eden od klicateljev v studio televizije ...prikaži več Nova24TV. Voditelj oddaje Boris Tomašič pa je klic pospremil s komentarjem: "Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli."