Slovenija > Komentarji in kolumne
4421 ogledov

Kako bo Evropa umrla in kako lahko to preprečimo

Migracije Profimedia
Ovce gredo z navdušenjem v klavnico. Ste še zmožni, sposobni spregledati spletke, ki peljejo Evropo v "čudno smrt"?

Osnova prispevka je knjiga Douglasa Murraya: "Čudna smrt Evrope: imigracija, identiteta, islam". Knjiga je bila uspešnica že leta 2018, v Sloveniji dokaj neopažena, v svetu se še danes uspešno prodaja.

Šokantno je, da so knjigo večinoma popljuvali v svetovnih medijih, a danes lahko ugotovimo, da se vse napovedano uresničuje – poglejte.

Matjaž Gams | Avtor: Anže Petkovšek Dr. Matjaž Gams Anže Petkovšek
Douglas trdi, da se Evropa sooča s kulturnim in demografskim samomorom. Murray, britanski avtor in komentator židovskega porekla, je iz prve roke raziskal podatke, se pogovarjal z migranti, politiki, strokovnjaki, kako evropska civilizacija propada.

Kritično analizira, kako so zapeljali  Evropejce v samomorilske ideje in jim preprečili, da bi se zavzeli zase in se uprli razkrajajočim spremembam v družbi. Vse to povzroča malodušje oziroma depresijo v samem srcu evropske kulture.

Njegove argumente iz 300-stranske knjige lahko strnemo takole:

Množične migracije že preoblikovale demografsko strukturo Evrope

Politike odprtih meja so omogočile nenadzorovano priseljevanje iz predvsem muslimanskih držav, kar je povzročilo socialne napetosti, pospešilo hiranje evropske integracije in identitete ter povzroča preobremenitve socialnih sistemov.

S številkami navaja primer Londona, kjer je sedaj v večini okrožij avtohtono angleško prebivalstvo v manjšini. Kdor je obiskal London pred 50 leti, kot jaz in ponovno zadnje leta, lahko na pamet potrdi njegovo trditev, da je bilo pred pol stoletja manj kot četrtina ne-avtohtonih, sedaj pa je takih več kot pol.

Migracije | Avtor: Profimedia Profimedia

Kje bo London čez 50 let? Je težko napovedati? Za časa človekovega življenja bo po teh napovedih (pozor: številsko korektnih!) avtohtono evropsko prebivalstvo postalo manjšinsko v večini evropskih držav. Postalo bo večinoma muslimansko. Omenja tudi porast kriminala in drugih negativnih posledic.

Mimogrede – v množično migrantskih državah kot Švedski se je stopnja kriminala podvojila, podobno v Sloveniji po nekaterih podatkih število posilstev. Mediji pa nočejo pisati, kadar so migranti posiljevalci, da se ne bi med prebivalstvom povečal odpor. Murray navaja, kako je Angela Merkel vprašala, ali lahko v podobnih primerih tehnološki velikani kot Facebook ali Google omejijo negativno pisanje o takih dogodkih in statistikah in šef Facebooka oz. Mete Mark Zuckerberg je odgovoril pozitivno. In to delajo desetletja. 

Množične migracije in demografske spremembe

Murray podrobno opisuje, kako so množične migracije in integracijske politike vplivale na demografsko sestavo Evrope, kako se hitro zmanjšuje delež avtohtonih in povečuje delež prišlekov. Ta vpliv je še bolj izrazit v manjših narodih, kjer so hitrejše spremembe v sestavi. Tu se Murrayevo delo sklada z napovedmi in znanstvenimi analizami avtorja tega prispevka, saj smo večkrat prikazali napovedi, da čez nekaj 100 let ne bo več genetskih potomcev avtohtonega prebivalstva Slovenije, verjetno pa bodo posledice tudi glede islamizacije in slovenščine. Po navedbah celo slovenskih medijev v nekaterih šolah že tretjina učencev ne zna slovensko. 

Izguba kulturne identitete in samozavesti je še en ključni element, ki ga Murray izpostavlja kot vzrok za evropski samomor. Avtor trdi, da razpadata tako evropska kultura kot sistem vrednot, pa tudi samoobramba. Ta kulturna depresija povzroča, da so Evropejci manj pripravljeni braniti svojo kulturo in identiteto in se predajajo brez odpora. 

Migracije | Avtor: Profimedia Profimedia

Politične odločitve

Murray kritizira politične voditelje zaradi njihovih odločitev, ki so spodbujale množične migracije brez razumevanja posledic (razen če so to počeli namenoma s kakšnimi skritimi nameni). Poleg tega Murray opozarja na pomanjkanje volje za repatriacijo tistih, ki ne izpolnjujejo pogojev za azil, kar je zopet en namenoma izkrivljen mehanizem.

Politična korektnost in strah pred obtožbami rasizma 

V sodobni družbeni in politični klimi je razprava o vplivu množičnih migracij in spremembah demografske sestave Evrope prepovedana tema. Analitiki in kritiki politik odprtih meja ali množičnih migracij se pogosto soočajo z obtožbami rasizma, ksenofobije ali islamofobije, kar lahko vodi do profesionalne in socialne izolacije, izgube ugleda ali službe. Torej – kdor se ne strinja s škodljivimi pojavi emigracij, kdor se ne strinja s samomorom Evrope, bo napadan s strani Evropejcev?!

Migracije | Avtor: Profimedia Profimedia

Nesoglasja glede multikulturalizma

Multikulturalizem je eden od temeljev sodobne evropske identitete v smislu spoštovanja kulture avtohtonih prebivalcev in tudi prišlekov. Ta usmeritev pa se je spremenila v hvaljenje emigrantskih kultur in degradiranj avtohtonih evropskih kultur: "Domače je manjvredno"! Tisti, ki izražajo zaskrbljenost glede integracije in kohezije v multikulturnih družbah, pa tvegajo napade  zagovornikov evropskega hiranja. 

Znanstveno o Murrayu. Pelin Sönmez (2020) je ocenila knjigo v reviji Migration Letters, kjer predstavi devetnajst poglavij njegove knjige in se distancira od nje. (Sönmez, 2020).

Migracije | Avtor: Profimedia Profimedia

Juliana Geran Pilon (2017) v Israel Journal of Foreign Affairs trdi, da na sedanje stanje v Evropi vplivajo neodgovorne javne politike in razkroj političnega razmišljanja. Ta razkroj se kaže v vse bolj poenostavljenem in proti-deliberativnem javnem diskurzu (beri: uvaja se cenzura). Analiza Pilona poudarja Murrayevo argumentacijo, da politični razred Evrope skupaj z mediji in nevladnimi organizacijami prispeva k propadu kontinenta, ki se samo-slepi glede (ne)razpadanja ekonomije in kulture (Pilon, 2017).

V povzetku Murray trdi: 
(a) Evropa se samouničuje preko uvoza migrantov, promoviranja islama, premajhne rodnosti. To potrjuje z nespornimi podatki in strokovno večini njegovih podatkov ni mogoče oporekati. 
(b) Evropa kaže pomanjkanja samozavesti in vizije, forsira samouničevalne ideologije in napada tiste, ki opozarjajo na tragične posledice teh usmeritev. Tudi to najbrž drži, je pa strokovno avtorju tega prispevka nekoliko težje neoporečno preveriti. 

Zanimivo je vprašanje, zakaj bi neka civilizacija zapadla v samouničevalno ideologijo? Brez podpore evropskih elit in množic ne bi zaživela. Če je bilo množice možno voditi že v davnih časih in še bolj danes preko medijev in spleta, je težje vprašanje, zakaj elite zagovarjajo samouničevalne strategije. Elite naj bi bile po definiciji pametne. A riba smrdi pri glavi in Evropa ne bi počela toliko napak, če bi evropske elite, tako politične kot kapitalske kot intelektualne, delovale racionalno. Pri uveljavljanju samomorilskih vizij onemogočajo debato, stroko in znanost; cenzurirajo medije, krnijo demokracijo in vršijo nasilje nad nasprotno mislečimi. 

Migracije | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred kratkim je Googlov Gemini eksplicitno in po nesreči pokazal, kako spletni velikani desetletja sistematično zavajajo in slepijo ljudske množice. Na željo, da nariše belega moškega, je program odgovoril, da je to neetično. Je pa sam od sebe narisal črnega papeža pri zahtevi, naj nariše papeža, in recimo za zgodovinske skupine belcev narisal vedno vmes kakšnega črnca.

V skupini SS-ovcev je praviloma naslikal tudi nekaj črncev in azijskih žensk. Elon Musk je na to odgovoril, da se je izkazalo delovanje spletnih velikanov kot noro rasistično (proti-belsko) in proti-civilizacijsko. Podjetja kot Google to delajo že desetletja, načrtno, s prepričevanjem podzavesti množic, da verjamejo v škodo Evrope, torej samega sebe.

Migracije | Avtor: Profimedia Profimedia

Cinično: ovce gredo z navdušenjem v klavnico in kaznujejo vsakega, ki na to opozori. Približno tak je občutek, ko se pogovarjaš s slovenskimi pripadniki "woke" ali kulture zanikanja. Ne razumejo in ne priznavajo argumentov ali stroke, imajo pa globoko vcepljena propagandna sporočila. So prepričani, da je tako mišljenje pozitivno, dobro, za ljudi, zagovarjajo recimo jemanje človeških ali ženskih pravic in argumentirajo, da delajo to v dobro človeških in ženskih pravic.  

Murray meni, da so projekcije šokantno mračne, vendar še nismo propadli, še se lahko poberemo, če le najdemo moč in pamet v sebi.  A kot trdi Murray, je to morda naša zadnja priložnost, da spremenimo izid, preden bo prepozno.

Ta prispevek bodo spletni mehanizmi kot običajno "ohlajevali", da se ne bo uspel širiti, da ga ne bo bralo veliko ljudi. Cenzuro lahko presekamo le s tem, da pošiljamo te informacije naprej v osebnih komunikacijah. Kot pravi Murray, ni še prepozno, je pa že hudo pozno, če ne bomo takoj reagirali.

Ste še zmožni, sposobni spregledati spletke, ki peljejo Evropo v "čudno smrt"?


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi. Je član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 32
  • Avatar Leon
    Leon 07:15 17.marec 2024.

    Gams govori o civilizirani Evropi in krščanstvu kot temelj civiliziranosti? Preberite kakšno knjigo o kolonizatorjih ,konkvistadorjih, fašističnih in nacističnih osvajalcih.....in neoliberalizmu. Nikjer ne omenjajo islama !

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:53 14.marec 2024.

    Pa pejte vi pametnjakoviči zgraditi cerkev sredi irana,pa da vidiš multikulti reakcijo

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:51 14.marec 2024.

    Učenje materinščine ne ogroža integracije V stranki Nova Slovenija (NSi) so vladni koaliciji očitali, da bi namesto slovenščine za otroke priseljencev raje uzakonila poučevanje jezikov nekdanje SFRJ. Strašenje je neutemeljeno. Zakonodaja že določa tako pouk slovenščine za otroke priseljencev kot ...prikaži večt tudi dopolnilni pouk njihovega maternega jezika in kulture. Tako kot velja za otroke slovenskih izseljencev in zdomcev po svetu.Pa jo ogroža samo da tega marsikdo še ne ve