Svet
8348 ogledov

Islamski skrajneži spet grozijo Evropi

Bruselj strelski napad Prtscr
Še pred izbruhom nasilja v Izraelu in Gazi so evropske varnostne agencije opozarjale na porast islamskega terorizma v Evropi. Zaradi groženj evakuirajo letališča, prihaja do napadov na sinagoge.

Maja je nizozemska varnostna služba opozorila na porast nevarnosti terorističnih napadov s strani Islamske države v Evropi. Istega meseca je francoski notranji minister opozoril na prežečo nevarnost islamskega terorizma, katerega tarče so tako Francija kot njene sosede, piše The Guardian. 

Francija je v teh dneh na ulice poslala dodatnih 7.000 mož. Za to potezo so se odločili po napadu na učitelja, ki ga je domnevno izvedel simpatizer Islamske države. Osumljenec za umor dveh švedskih navijačev v Bruslju je 45-letni stari znanec policije in simpatizer radikalnih gibanj. 

Teroristični napadi večjih razsežnosti so Evropo pretresali med leti 2014 in 2017. V zadnjem obdobju je šlo za napade posameznikov, ki so delovali samostojno in so se zgledovali po islamskih skrajnežih. To, po mnenju Jasona Burka, dopisnika za področje mednarodne varnosti pri The Guardianu, kaže na to, kako pomembno vlogo je v prej omenjenem obdobju igral kalifat, ki ga je Islamska država vzpostavila na Bližnjem vzhodu. IS še vedno nadzira del ozemlja na Bližnjem vzhodu, v Afganistanu in v afriškem Sahelu. Njihova tarča še naprej ostaja Evropa, vendar so logistične ovire in težave pri rekrutiranju ljudi trenutno velika ovira. Po podatkih Europola sta bila samo dva od 16 napadov v EU v letu 2022 delo džihadistov. 

Islamska država je prevzela odgovornost za ponedeljkov napad v Bruslju. Napadalec je bil 45-letni Tunizijec, ki mu je bila zavrnjena prošnja za azil. Oblasti so sprva domnevale, da je bil motiv za napad na švedske državljane povezan s sežigi Korana v zadnjih mesecih na Švedskem. Vendar zdaj ni mogoče izključiti morebitnih povezav z napetostmi na Bližnjem vzhodu, piše STA. 

Evropa že čuti posledice

Varnostnim silam je uspelo preprečiti več napadov, in pridržati na stotine osumljencev v zadnjih letih. Zadnje dogajanje na Bližnjem vzhodu pomeni povečano tveganje za celotno Evropo. Vsaka vojna v Gazi je privedla do vzpona ekstremističnega aktivizma v Evropi. Tokratni konflikt ni nič drugačen, piše The Guardian. 

Iz Berlina poročajo o napadu na tamkajšnjo sinagogo. Napadalci so objekt napadli z molotovkami. V Franciji so zaradi groženj z napadom evakuirali šest letališč

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Idioti 18:50 19.oktober 2023.

    Kurčelajnovo treba jebat !

  • bobubob 13:33 19.oktober 2023.

    Kje so bili vsi leta 2015? Spali? Vključno z volilci!

  • Kmodri 21:31 18.oktober 2023.

    Hvala bogu, da nismo Evropa, mi smo Balkan!!