Slovenija
1400 ogledov

Končno lahko obiščete tudi svojce v domovih upokojencev!

Janez Cigler Kralj gov.si
Domovi upokojencev lahko že danes odprejo vrata za obiskovalce, a pozor: ni nujno, da jih bodo odprli vsi.

"Zahvaljujoč ekipam domov za starejše in vam, je 90 odstotkov domov brez koronavirusa, s tem so obvarovani stanovalci in zaposleni," je na današnji tiskovni konferenci vlade poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj.

Sodelovanje z domovi je ocenil za konstruktivno in dobro, a priznal, da razume njihovo zaskrbljenost, saj so oči javnosti uprte prav vanje. "So potencialno žarišče okužb, a doslej uspevamo z ukrepi. Domovi so kljub kadrovski stiski in prezasedenosti dobro opravljali svoje delo. Naša prva skupna skrb ostaja skrb zanje," je dejal Cigler Kralj.

Vlada zato sprošča številne ukrepe: "Glede na to, da so številni stanovalci fizično ločeni od svojcev že približno dva meseca, smo se skupaj s strokovno skupino odločili, da počasi sproščamo ukrepe glede obiskov. Smernice in navodila, kako se lahko začnejo ukrepi sproščati, so pripravljeni. Domovi lahko s strogim upoštevanjem smernic začnejo ukrepe sproščati že z današnjim dnem," je pojasnil minister.

Vseeno pa je po ministrovih besedah pomembno razumeti, da so si domovi zelo različni - glede na velikosti, bivanjske standarde ipd., zato je od posameznega doma odvisno, kakšne cilje si bodo zastavili. "Ni rečeno, da bodo vsi začeli že danes oziroma jutri z obiski. To bo odvisno tudi od lokalne epidemiološke slike. Na ministrstvu priporočamo, da vsi domovi, ki to zmorejo, začnejo nemudoma, najkasnjeje pa 11. maja," je poudaril Cigler Kralj.

Svojci in prijatelji se bodo morali vodstvu domov vnaprej najaviti po e-pošti ali po telefonu, obiske pa bodo nato razporedili po dnevu ali tednu. "Svojci zato ne prihajajte nenajavljeni in ne čakajte pred domom," je naročil minister.

Obiski bodo omejeni na posameznika, ob vstopu pa bo treba podati izjavo, da ste bili v zadnjih 14 dneh zdravi ter da niste bili v stiku s komerkoli pozitivnim na covid-19. Ob vhodu bodo morala biti razkužila, maske in ostala zaščitna oprema, zaposleni pa bodo obiskovalce pospremili na dogovorjeno lokacijo - ta naj bi bila, če se le da, zunaj. "Če pa bodo srečanja v notranjih prostorih, predlagamo talne oznake oz. predhodno postavitev stolov z upoštevanjem varne medsebojne razdalje. V primeru, da oskrbovanci ne morejo zapustiti sob, se obiske lahko izjemoma dovoli tudi v sobi, s predhodno najavo," je pojasnil minister.

V Ljutomeru so si oddahnili 

V Domu starejših občanov Ljutomer (DSO) se stanje zaradi okužb z novim koronavirusom izboljšuje, v sredo je bilo negativnih vseh 48 odvzetih brisov, ozdravelo pa je deset stanovalcev in šest zaposlenih. Tako je zdaj pozitivnih še 32 stanovalcev.

Iz DSO so sporočili, da so se vsi zaposleni skupaj z delavci, ki so jim pomagali, in zunanjimi strokovnjaki za izboljšanje razmer zelo trudili. Ob spodbudnih podatkih se zahvaljujejo vsem, ki so jim priskočili na pomoč ter strokovno in organizacijsko pomagali, prav tako prostovoljcem in številnim, ki so jim kakor koli pomagali ali jih spodbujali.

V dom je v dobrem mesecu po neuradnih podatkih prišlo pomagat več kot 80 ljudi iz zdravstvenih domov, bolnišnic in drugih ustanov ter podjetij, tudi študentje medicine in zdravstvene nege.

V torek so v domu odvzeli 41 brisov, štirje so bili pozitivni na novi koronavirus, od tega trije stanovalci in eden zaposleni. Ozdravelih niso zabeležili. V ponedeljek je bilo v domu testiranih pet zunanjih zaposlenih, vsi testi so bili negativni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vera23 12:31 04.maj 2020.

    Zakaj takšni lažnjivi naslovi? Dvomim, da je kateri od domov že omogočil obiske, saj morajo še vse pripraviti in bodo počakali do skrajnega roka. Ta naslov samo vzbudi upanje tako pri varovancih in svojcih, ki vsi težko čakamo, da se ...prikaži več bomo videli, in prinese novo razočaranje, domsko osebje pa dodatno obremeni s klici. Ne igrajte se z nami, ni nam lahko!