Slovenija
867 ogledov

Ne samo slabe, tudi dobre novice

dom za upokojence Profimedia
V devetdesetih od 102 domov starejših občanov ni zaznane okužbe z novim koronavirusom, je povedal minister Janez Cigler Kralj.

"Ekipa ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z ekipami 102 domov starejših občanov po Sloveniji vlaga izjemne napore za to, da ohranjamo 90 odstotkov domov brez zaznane okužbe. V 90 od 102 domov nimamo zaznane okužbe med zaposlenimi in oskrbovanci. Menim, da je to zgovoren podatek in temelj, da se močno zahvalim strokovnim in človeškim prizadevanjem vseh, ki delate v domovih in vsem državljankam in državljanom, ki spoštujemo omejitve, ki veljajo za domove starejših občanov," je dejal minister Janez Cigler Kralj

Minister je poudaril, da vlagajo veliko truda v to, da razmere v 90 domovih starejših občanov ostajajo stabilne in da s preventivnimi ukrepi poskušamo onemogočati, da bi se virus pojavil tam. Na domove, v katerih je virus prisoten, so posebej pozorni. Na rednih tedenskih videokonferencah bodo z vodstvi domov in predstavniki ministrstva za zdravje izmenjevali informacije, sledili opažanjem, potrebam, vprašanjem, da bodo lahko nanje hitro in sproti odgovarjali. 

"Domovi so dobila navodila, ki jih je pripravila zdravstvena stroka, kako ravnati. Domovi za starejše občane morajo vsa ta navodila izpolnjevati. Odstopanj ne sme biti. V primeru, da potrebujejo dodatna navodila, smo na voljo," je poudaril minister Cigler Kralj. Po zagotovilih, ki jih imajo na ministrstvu, je bolnim oskrbovancem zagotovljena ustrezna zdravstvena oskrba, na voljo je dovolj zaščitne opreme. "Zdaj je stanje veliko boljše, lahko smo mirni. Zadeve imamo pod kontrolo. Domovi nam dnevno poročajo o potrebah po opremi," je pojasnil minister. 

Pomoč starejšim DSO Slovenija Družinski zdravnik: Manj smrti kot v preteklih letih daje lažni občutek varnosti

Ne samo slabe, tudi dobre novice

Iz domov za starejše občane prihajajo tudi dobre novice. "Kljub temu da imamo eno najtežjih situacij v DSO Šmarje pri Jelšah, lahko povemo, da so štirje tamkajšnji oskrbovanci potrjeno ozdraveli. 27 oskrbovancev bo v roku nekaj dni ponovno testiranih. Pričakujemo, da bo potrjeno, da so ozdraveli," je dejal minister. "Pozitivna zgodba je tudi ta, da je po uspešnem zdravljenju v bolnišnici ozdravela 87-letna gospa iz istega doma." 

Rešujejo stiske oskrbovancev in zaposlenih

Minister se je zahvalil Telekomu Slovenije, ki je pred mesecem dni ponudil brezplačno mobilne telefone domovom starejših občanov. Sedemdeset domov se je na to odzvalo in dobilo v uporabo mobilne telefone, s katerimi omogočajo oskrbovancem redni stik z njihovimi domačimi, tudi v obliki videoklicev, kar oskrbovancem veliko pomeni. 

Stiska je velika tudi med zaposlenimi, še posebej tistimi, ki delajo v domovih, kjer je prisotna bolezen covid-19. Minister se je ob tem zahvalil slovenskemu društvu za imagoterapijo, ki je ponudilo psihosocialno pomoč zaposlenim, ki so v stiski. V nekaterih domovih imajo dodatno pomoč zaradi izčrpanosti ali pomanjkanja kadra, ker so nekateri zboleli. V DSO Ljutomer je tako na pomoč priskočilo 39 oseb, v DSO Metlika 14 oseb in v DSO Šmarje pri Jelšah 35 oseb. Gre za zdravstvene tehnike, diplomirane medicinske sestre, študente, prostovoljce ipd. Na ministrstvu poskušajo sproti odgovarjati na te potrebe. 

Covid-19, UKC Ljubljana Znani novi podatki Slovenija Novi podatki: 21 okužb, od tega 19 v DSO

Pod lupo tudi predsednikovi obiski

Pozornost je z obiski domov starejših občanov vzbudil tudi predsednik države Borut Pahor. Ob tem so se pojavila vprašanja, ali niso bili ob tem oskrbovanci, ki so predsednika pozdravljali z balkonov, tesno skupaj, nehote v nevarnost. "Najprej naj izrazim hvaležnost predsedniku, saj s svojimi obiski razveseljuje oskrbovance in zaposlene v domovih. Mislim, da je to v tem izjemnem času pozitivna gesta. Kolikor spremljamo te obiske, vidim, da se družijo tesno skupaj le tisti, ki so skupaj nastanjeni v sobah, kar je v skladu s smernicami, ki jih imamo v tem času. Verjame, da bodo tudi v uradi predsednika države še bolj pozorni na to, da ne bi ogrožali stanovalcev," je svoje mnenje glede predsednikovih obiskov predstavil minister Cigler Kralj. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.