Slovenija
11967 ogledov

MZZ demantiral: na Hrvaško naj bi bilo še vedno mogoče

meja Saša Despot
Slovensko ministrstvo demantiralo svojo prvotno vest, da je Hrvaška zaprla mejo za slovenske državljane.

Slovensko zunanje ministrstvo prek svoje Twitter strani obvešča o spremembah, ki jih sporočajo druge države. Srbske oblasti so tako uradno sporočile na svoji spletni strani, da je vstop slovenskim državljanom na obomočje Srbije začasno prepovedan. Enako velja tudi za državljane drugih držav, kjer je razglašena epidemija koronavirusa, torej za državljane Francije, Nemčije, Avstrije, Španije, Grčije in Švice. V veljavi je tudi začasna prepoved vstopa tujcem, ki so bili na Kitajskem, v Koreji, Italiji, Iranu ali Romuniji. 

Hrvaške oblasti prepovedi vstopa slovenskim državljanom še niso uradno potrdile. "Hrvaška po naših informacijah zavrača vstop državljanom Slovenije. Za tiste, ki imajo prebivališče na Hrvaškem, pa uvaja 14-dnevno samoizolacijo po vstopu na hrvaško ozemlje," je na Twitterju sporočil MZZ. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da so informacijo o zavračanju slovenskih državljanov na meji s Hrvaško prejeli od slovenske policije in slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem.

Kasneje pa so to vest zanikali. "Po informacijah hrvaških oblasti prepoved vstopa za slovenske državljane v Hrvaško ne velja," so sporočili.

Za ukrepe zapiranja meja se odločajo tudi druge države. "Po Evropi so tako okrnjeni tako letalski, potniški kot železniški promet, države omejujejo vstope tujim državljanom. Ne potujte, ne potujte, ne potujte," svetujejo na zunanjem ministrstvu. 

Avtobus Slovenija Prvi ukrep že sprejet - ustavitev potnikov

Med državami, ki zapirajo svoje meje za tuje državljane, so tudi Norveška, Severna Makedonija, Litva, Estonija, Latvija. Ukrepe, ki lahko vplivajo na potovanja slovenskih državljano iz Švice v Slovenijo prek Avstrije je sprejela tudi naša severna soseda. "Od 16. marca bo vstop v Avstrijo iz Švice in Lihtenšatjna možen le, če bodo potniki imeli pri sebi zdravniško potrdilo, da niso okuženi z virusom Covid-19, ki ne sme biti starejše od 4 dni. To določilo NE VELJA za potnike, ki Avstrijo zgolj prečkajo oziroma so v tranzitu, pod pogojem, da je omogočen izhod iz Avstrije na drugi strani," sporoča slovensko veleposlaništvo v Bernu. 

Klicni center za informacije o koronavirusu je dosegljiv na telefonski številki 080 1404, vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.

Spletna stran Občine Šmarje pri Jelšah Bravo! Slovenija Zakaj se mora vsa Slovenija zgledovati po občini Šmarje pri Jelšah

Preventivni ukrepi za preprečevanje okužbe (vir: NIJZ)

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

1. Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

3. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

4. Upoštevamo pravila higiene kašlja.

5. Redno si umivamo roke z milom in vodo.

6. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

7. Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

8. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

1/2
NIJZ

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 18:27 15.marec 2020.

    Zanimivo kako nihče medijev in politike več ne omenja migrantov v Grčiji ? To EU ZEITGEIST .

  • Lavdan 14:57 15.marec 2020.

    Nov minister, nova zmeda.

  • ode 13:01 15.marec 2020.

    Ne morem? Nočem! Že dolgo.

Sorodne novice