Slovenija
530 ogledov

Koritnik po porazu: Gre zgolj za začasno zadržanje, ne za končno odločitev

Boštjan Koritnik Saša Despot Nekdanji minister Boštjan Koritnik
"Odločitev Ustavnega sodišča obžalujem, a jo bom absolutno spoštoval," je po zadržanju odloka o obveznem pogoju PC v državni upravi dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Obenem je opozoril, da gre pri  današnji odločitvi Ustavnega sodišča zgolj za začasno zadržanje, ne za odločitev.

Minister je na novinarski konferenci ponovno zatrdil, da ta odlok ni uvedel obveznega cepljenja, temveč je bil namen zagotoviti "varnejše delo v prostorih, za katere je vlada neposredno odgovorna". Po njegovih besedah se število okuženih ne umirja, zato bo treba poiskati trajne rešitve.

Poudaril je, da se posameznik cepi "zaradi sebe, svojih bližjih in širše solidarnosti, ne zaradi Boštjana Koritnika ali Janeza Poklukarja" - če te kolektivne zavesti ni, tako Koritnik, nam ne zakon ne sprememba ustave ne moreta pomagati. "Nihče me ne bo prepričal, da protestov včeraj ne bi bilo, če bi bila PCT in PC sprejeta na drugačne načine," je dodal.

Družini dekleta, ki je po vsej verjetnosti umrlo zaradi cepljenja s cepivom Janssen, je Koritnik izrekel sožalje.

ustavno sodišče Slovenija Ustavno sodišče sprejelo odločitev glede pogoja PC

O včerajšnjih protestih: "Gre za čisti populizem"

Obsodil pa je včerajšnje proteste, kot je dejal, zaradi nasilništva in zaradi izjemno nevarnega početja, pri katerem se ogroža zdravje sebe in drugih, "ker dogodki temeljijo na dokazih s facebooka in googla in nimajo strokovne podlage".

"Gre za čisti populizem, ki je izredno nevaren za javno zdravje in ogabno poceni nabiranje političnih točk," je ocenil minister.

Do končne odločitve sodišča se bo umaknil iz medijev

Poleg tega pa je opozoril, da so bili na protestih napadeni tudi novinarji in izpostavljeni verbalnemu ter fizičnemu nasilju. Kariero je začel kot novinar in zato to govori iz srca, je dodal. Obenem pa je namignil, da tudi novinarji nosijo del odgovornosti, saj da so "anticepilci postali osrednje medijske osebnosti". Do končne odločitve Ustavnega sodišča ne bo več na voljo za gostovanje v večernih oddajah, saj "pred kamerami ne bomo rešili ničesar".

Koritnik je opisal tudi svoj osebni vidik dogajanja v zadnjem obdobju. Kot je zatrdil, prejema ogromno groženj s smrtjo, prav tako so te prejeli tudi njegovi najožji sodelavci. Podobno je po njegovih besedah s predstavniki stroke. "Zdi se, da so naša življenja vredna manj," je dejal. 

Sledili so stroki, je zatrdil minister

Opravičil se je za nevšečnosti in povzročen nemir. "Sam trenutne krize ne morem rešiti, pa če se še tako trudim." Kljub temu pa verjame, da smo skupaj zmožni doseči raven precepljenosti, ko bomo lahko imeli normalno življenje.

Na koncu pa je zatrdil, da so vseskozi sledili stroki, ki da je predlagala uvajanje ukrepa PC (brez T) za celotno populacijo. Vodja strokovne skupine Mateja Logar je sicer pred dnevi pojasnila, da je strokovna skupina umik testiranja predlagala kot dodaten ukrep, ob pogoju dvotretjinske zasedenosti intenzivnih postelj, to je 150 postelj. To bi se zgodilo šele takrat, ko prejšnji zaostreni ukrepi ne bi bili zadostno učinkoviti. Trenutno je na intenzivni terapiji 109 oseb, okuženih s covidom-19.

dezurni@styria-media.si

  

Komentarjev 4
  • bobubob 12:55 02.oktober 2021.

    Do zadnjega Slovenca. Business first. EU hlapci.

  • Janez_53 18:19 01.oktober 2021.

    Višek vsega je, ko se Janši, Hojsi, Koritniki in podobni velemojstri gredo sodnike! Tega civilizirani svet ne pozna!

  • Avatar Leon
    Leon 08:45 01.oktober 2021.

    Koritnik pozablja ,da je Ustava nad vsem kar jim je Janes v glavo vcepil .