Slovenija
717 ogledov

Križman: OF in partizanski boj temelj naše samostojnosti

dan upora proti okupatorju borci Boštjan Tacol
Z dnevom upora proti okupatorju se spominjamo 79. obletnice nastanka OF.

- Fotografija je simbolna

Z dnevom upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo danes, se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte (OF), osrednje odporniške organizacije na Slovenskem v drugi svetovni vojni. Državne proslave ob letošnji 79. obletnici zaradi epidemije ne bo. Dopoldne bosta predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Igor Zorčič položila vence.

Aprilsko vreme Slovenija Takšni so obeti za prvomajske praznike

V preteklih letih so ob dnevu upora proti okupatorju, ki je dela prost dan, običajno pripravili državno proslavo, a, kot je za STA pojasnil vodja službe za državne proslave Aleksej Adrijan Loos, letos te ne bo, ker je ni mogoče izvesti. Zaradi epidemije novega koronavirusa so namreč prepovedana vsa javna zbiranja. So pa v Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB) v počastitev državnega praznika na njegov predvečer pripravili videoslovesnost.

Košara za piknik. To pravi vlada! Slovenija Piknik med prazniki? To pravi vlada!

Za vse, ki si želijo ogledati prostore predsedniške palače, so letos pripravili posodobljen virtualen sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih predsednika republike, ki bo na voljo danes.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman je v nagovoru iz Marezig med drugim ocenil, da je negiranje Osvobodilne fronte in partizanskega boja je tiščanje glave v pesek in poskus revidiranja polpretekle zgodovine, ki je kristalno jasna. Prinesla je svobodo, samostojnost in samozavest narodu. Njena vizionarska gesla pa so vključevala tudi pravico slovenskega naroda do samoodločbe. Zato sta OF in partizanski boj po Križmanovih besedah tudi temelj slovenske samostojnosti.

koronavirus Slovenija Občine pozivajo vlado: Gibanje naj bo omejeno samo pogojno

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v OF in pozvali k oboroženemu odporu. Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.

dan upora proti okupatorju borci | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
* - Fotografija je simbolna

Predsednik republike Borut Pahor pa je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija ocenil, da je svet tudi danes na nek način, sicer drugačen, na razpotju, kot je bil sredi prejšnjega stoletja. Od tu vodita dve poti. Ena po demokratični poti in druga po poti avtokracije. "Upam da se bo cel svet, vključno z nami, odločil za demokracijo," je dejal.

Arena Petrol Arena Z'dežele stadion Celje MIZŠ Šport Že med prazniki dopuščene nove športne aktivnosti?

Pred predsedniško palačo bo danes častna straža, Pahor pa bo imel dopoldne tudi nagovor za državljane. Pred tem bosta s Križmanom položila venec k spomeniku OF v Rožni Dolini v Ljubljani. Predsednik DZ Igor Zorčič bo položil venec h grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Komentarjev 7
  • tudbognasvečnereši 15:07 27.april 2020.

    Dober dan tovariši in tovarišice, čestitam vam za dan OF . Čestitam vam za : -vse grozovite poboje sonarodnjakov, ki so od 1941-1950 samo mislili drugače kot vi, -vsa grozovita dejanja nad drugače mislečimi sonarodnjaki, od2.SV do l.1990; -to, da ...prikaži več ste od 1990 do danes uničili vse kar se je uničit dalo, gospodarstvo,kmetijstvo, šolstvo, turizem ,itd -to da ste pred virusom vsi zapustili sonarodnjake, sedaj pa z vsemi topovi tolčete po vladi ki nas je rešila. OF= OPEN FIRE NA SOVRAGA

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 13:05 27.april 2020.

    a to je tale na sliki? a je bil do sedaj balzamiran in so ga včeraj oživeli? dejansko spoštujemo vse praznike, samo nimamo več energije za te ideološke zgodbice in enostransko poveličevanje in prikazovanje zgodbic. dejstvo je , da smo ...prikaži več bili zmagovalci, ker ste pa delali po vojni v imenu revolucije, pa prosim čim manj govorit o tem, zaprite že to poglavje, ker gre navadnemu slovencu na bruhanje.

  • mirror 12:56 27.april 2020.

    Partizani so se borili samo za svobodo, komunisti pa za Jugoslavijo. Kdor je samo pomislil na samostojno Slovenijo, je bil dodeljen v trinajsti bataljon. Zato ZZB NOB, ne zavajajte.