Slovenija
159 ogledov

Lastniki, a ne na papirju

Jože Golič, Občina Žalec Mojca Marot
Garaže. Občani od občine že več let ne morejo odkupiti zemljišč, na katerih so si zgradili garaže. Začenjajo se geodetske odmere.

Občina Žalec mora najprej dobiti potrdila geodetske uprave in ocene sodnega cenilca, nato bo lahko prodala zemljišča za garaže, ki so jih pred več desetletji zgradili občani; ti v zemljiški knjigi še vedno niso vpisani kot njihovi lastniki. Tako napoveduje Jože Golič, vodja oddelka za premoženje in splošne zadeve na Občini Žalec.

Več občanov je namreč s svojim denarjem, a na občinski zemlji zgradilo garaže, za katere so pridobili tako lokacijska kot gradbena dovoljenja. "Ker zemljišče ni bilo odkupljeno, smo postali le etažni lastniki. Ker takrat ni bilo zakona, ki bi dovoljeval vpis etažne lastnine v zemljiško knjigo, smo se sprijaznili s stanjem, kakršno je bilo," pojasnjuje bralka.

Ko je leta 1993 v enem od blokov odkupila občinsko stanovanje in od občine tudi dobila dovoljenje za vpis v zemljiško knjigo kot etažna lastnica, je želela istočasno vpisati garažo, ki stoji nasproti bloka. "A to ni bilo mogoče, saj premoženjskopravna služba občine po nasvetu župana Lojzeta Posedela tega ni dovolila," trdi bralka, ki je županu nato še večkrat pisala in ga prosila za rešitev, a so jo vsakič zavrnili. "Nanj se je obrnilo še več drugih občanov, vsem pa so zatrdili, da nas bodo vse lastnike vpisali skupaj. A tega do danes niso storili," dodaja.

Cena je bila prenizka

"Pred tremi leti se je prodaja teh zemljišč začasno res ustavila, in sicer zato, ker so člani odbora za finance menili, da je cena prenizka," pojasnjuje Golič. Po pridobljenem soglasju župana Janka Kosa in kolegija bodo tako v prihodnjih dneh najprej dali narediti geodetsko odmero za vsako garažo posebej. "Nato bo treba počakati na potrdila geodetske uprave, zatem pa bomo dali zemljišča oceniti sodnemu cenilcu in pripravili podlage za prodajo. Če se bodo s tem strinjali tudi občinski svetniki, bomo to lahko dokončno uredili," pravi Golič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.