Slovenija
35 ogledov

LDS namerava vztrajati

LDS svet stranke Žurnal24 main
LDS bo vztrajal pri svojih predlogih za ministrske kandidate. DeSUS napovedal, da ne bo podprl imenovanja novih ministrov.

V LDS pričakujejo, da bo premier Borut Pahor sprejel predloge LDS za ministrske kandidate. Njihovi kandidati so Tomaž Orešič za ministra za gospodarstvo, Branko Janc za notranjega ministra in Jožef Školč za ministra za kulturo. Pri teh dodatnih treh ministrskih mestih bodo načelno vztrajali, pojasnjujejo v stranki.

SD se bo o ministrskih kandidatih odločala, ko jim bo premier predloge predstavil. Kdaj se bo to zgodilo v stranki ne vedo, naj bi se pa Pahor še pred predstavitvijo sestal s predsednico Katarino Kresal.

Neuradno naj bi bil za SD problematičen Tomaž Orešič. V največji koalicijski stranki naj bi imeli pomisleke tudi glede strankarskih kvot, glede na to, da LDS poleg predsednika DZ predlaga še kandidate za tri ministrska mesta, že sedaj pa imajo v vladi pravosodnega ministra.

Usoda kandidatov negotova

Kandidati lahko z gotovostjo pričakujejo zgolj podporo poslancev SD in LDS. Podporo so jim že odrekli v SDS, SLS, DeSUS in Zares, ki imajo skupaj 45 poslanskih glasov. Nepovezani poslanci se o tem še niso dogovorili, je pa Andrej Magajna sporočil, da njegova podpora vladi ne bo brezpogojna. Glede podpore so niso še izrekli tudi v SNS.

DeSUS-ova košarica Pahorju

Karl Erjavec je napovedal, da DeSUS ne bo podprl imenovanja novih ministrov, bodo pa podprli Ljuba Germiča za predsednika državnega zbora. V stranki so imeli največ dilem glede podpore rebalansu proračuna, na koncu pa so se odločili, da ga ne podprejo. Za to je po njihovem mnenju kar nekaj razlogov – gre samo za restrikcije na odhodkovni strani, nič pa na strani prihodkov.

Najbolj jih motijo rezi pri zdravstvu, kratenje pravic starejšim, mladim družinam, skratka, zmanjšanje socialne ravni države.

Komentarjev 1