Slovenija
87 ogledov

V Ljubljani se ne bodo zgledovali po Planici

ljubljana 27.08.08 vzpenjaca, mesto Ljubljana; foto:Sasa Despot Saša Despot
Ljubljana je leta 2006 dobila tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad. Večina polemik je danes pozabljenih, saj se je z vzpenjačo v skoraj desetih letih delovanja popeljalo že skoraj 2,5 milijona ljudi. Po tem, ko so v Planici predstavili turistično atrakcijo, spust po jeklenici s planiške velikanke, se je ugibalo, ali bodo idejo kopirali tudi v Ljubljani?

Število ljudi, ki se popeljejo z tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad že šesto leto zapored raste. Letos se je do 16. decembra z njo popeljalo že več kot 330.000 ljudi, skupno število prepeljanih potnikov od začetka obratovanja leta 2006 pa je že 2.464.287, so za zurnal24.si pojasnili v Javnem zavodu Ljubljanski grad, kjer s tirno vzpenjačo upravljajo od ustanovitve zavoda, od 1. aprila leta 2011 naprej.

število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Mestna občina Ljubljana je za pokrivanje stroškov investicijskega vzdrževanja tirne vzpenjače JZ Ljubljanski grad namenila v letu 2013 55.300 evrov, v letu 2014 60.000 evrov in v letu 2015 28.000 evrov. Preostale stroške (stroški dela, uprave, obratovanja in tekočega vzdrževanja) JZ Ljubljanski grad pokriva iz prihodkov delovanja tirne vzpenjače. Pojasnili so, da v zadnjih treh letih beležijo uravnoteženo bilanco poslovanja.

Planica zipline | Avtor: Planica-zipline.si Planica-zipline.si

Podobne investicije ali atrakcije v Ljubljani za prihodnje leto ne načrtujejo. Tudi ne velikega kolesa po zgledu Dunaja ali Londona ne. "O velikem kolesu do sedaj nismo razmišljali. Ljubljana namreč ponuja precej lepih razglednih točk, ki so privlačne za meščane in goste," pojasnjujejo v Javnem zavodu Turizem Ljubljana. Kot bolj realistična možnost se je omenjala izgradnja jeklenice. Po vzoru planiške velikanke bi lahko obiskovalci z Ljubljanskega gradu v mesto potovali kar po jeklenici, a kot kaže, neuradne govorice ne držijo. "Glede na to, da z Ljubljanskega gradu, od koder se razlega čudovit razgled nad mestom, vodi vzpenjača, menimo, da jeklenica za Ljubljano ni potrebna," odgovarjajo na Mestni občini Ljubljana.

Novosti v turistični ponudbi za leto 2016

Ljubljana leto 2016 pričenja s posebnim poslanstvom, saj bo nosilka prestižnega naziva Zelena prestolnica Evrope 2016. V prihodnjem letu bodo nadaljevali z zasaditvijo bele vrtnice Ljubljana, ki so jo izbrali 12. junija letos, s čimer nameravajo ozaljšali parke in druge javne površine.

Dunaj | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Na JZ Turizem Ljubljana pravijo, da je Ljubljana med obiskovalci znana kot živahno mesto, s pestro ponudbo prireditev vseh zvrsti, kulture, zabave in športa, ki so hrbtenica turistične ponudbe. "V Turizmu Ljubljana stremimo k temu, da so dogodki, ki se odvijajo na javnih površinah in jih sofinanciramo mi, povezani z dediščino Ljubljane oz. so vsebinsko zanimivi tako za meščane kot tudi domače in tuje obiskovalce mesta ter da so razporejeni preko celega leta, s čimer želimo v vsakem letnem času zagotoviti čim bolj pestro ponudbo," pravijo.

V letu 2016 bodo meščanom in obiskovalcem ponudili dodatne, trajnostno naravnane vsebine z različnih področij, pa tudi zeleno obarvana vodstva, ki bodo poleg znamenitosti gostom razkazala zelene točke mesta: »zeleni sprehod«, vodstvo po Tivoliju, zelenih pljučih Ljubljane, kolesarski potep, ki goste popelje v okolico Ljubljane, veslanje stoje (sup) in kajak na Ljubljanici ter predstavitev čebelarske učne poti. Razvijajo pa tudi izlete z zeleno noto po Osrednjeslovenski regiji.

Leta 2017, ki bo obeležilo 60. obletnico Plečnikove smrti, bodo med rednimi ogledi izvajali tudi vodstvo po Plečnikovi Ljubljani, linijo spominkov Plečnikove Makalonce pa dopolnili s kakšnim novim izdelkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.