Slovenija
33428 ogledov

Ljudje si med seboj izmenjujejo kode, testiranje upada

QR koda Profimedia
Da ljudje PCT pogoja ne "jemljejo več resno", kaže tudi upad hitrih testov in cepljenja.

Zdravstveni strokovnjaki so pred jesenskimi počitnicami prebivalce in prebivalke pozvali k upoštevanju pravila PCT ter odgovornemu in samozaščitnemu obnašanju za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Direktor NIJZ Milan Krek je prejšnji teden opozoril, da je situacija še posebej resna v tistih državah, v katerih je precepljenost proti covid-19 nizka, med katere spada tudi Slovenija. 

Milan Krek Slovenija Svarila strokovnjakov pred krompirjevimi počitnicami

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni in testirani) se marsikje po besedah Kreka poskuša diskreditirati. Neodgovorno in neetično se mu zdi, da si ljudje med seboj izmenjujejo QR kode. "To je najmanj zavržno dejanje, če ne drugega, lahko pa bi taka dejanja kazensko preganjali," je opozoril na tiskovni konferenci.

"Če bomo tako nadaljevali, bomo v enotah intenzivne terapije presegli lanski drugi val, in to krepko. Dosledno izvajajmo pravilo CPT in ostale ukrepe, da bomo odrešujočo pomlad dočakali s čim manj žrtvami."

Matjaž Leskovar, IJS

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je opomila, da lahko s tem oškodujemo druge, pa tudi sebe, če nas npr. zdravstveno osebje v bolnišnici obravnava kot prebolevnika ali cepljenega. 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: drvimo proti katastrofi

Po njenih besedah pogoj PCT omogoča, da so dejavnosti, ki so bile lani v takem času omejene, sedaj odprte in imamo lahko dokaj normalno družbeno življenje. 

Inšpektorji poostrili nadzor

Z namenom, da bi se PCT ukrepi bolje spoštovali, sta zdravstveni inšpekotrat in finančna uprava napovedala poostren nadzor, strokovna skupina pa je vladi svetovala, da zaradi naraščanja epidemije uvede pogostejše testiranje. 

A kot kaže, je testiranje glede na podatke Sledilnika po uvedbi PCT pogoja, ko je najprej močno naraslo, v zadnjih tednih upadalo. Predvidevamo, da tudi zato, ker ljudje ukrep jemljejo manj resno in, kot je zapisano zgoraj, uporabljajo tuje ali stare kode. 

Marko Pokorn slovenija Zdravje Pediatri: Če imate doma dojenčka, starejših bratcev in sestric ne vozite v vrtec

V petek, 17. septembra, po uvedbi PCT pogoja, je bilo denimo s hitrimi testi testiranih 43.426 oseb, kar je največ po avgustu, ko so ljudje hitre teste potrebovali za odhod v tujino. Zadnji petek, tik pred krompirjevimi počitnicami, se je hitro testiralo 33.204 oseb. 

Podatki na Sledilniku kažejo, da hitro testiranje zadnjih pet tednov upada. 

 | Avtor:
Prav tako je opazen velik upad porabljenih odmerkov cepiva, v petek denimo je bilo cepljenih le okoli 5000 oseb, za vikend nobena.  V četrtek, 16. septembra, takoj po uvedbi PCT pogoja, je bilo denimo v enem dnevu cepljenih 21.503 oseb.

Cepljenje po dnevih | Avtor: Sledilnik Covid-19 Sledilnik Covid-19

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 49
  • Boschtjan Zupanchich 21:53 25.oktober 2021.

    PA SAJ JE LOGIČNO, ČE PA SO TI TESTI NEZANESLJIVI , BEDNA STROKA IN ŠE BEDNEJŠA VLADA PA ZA NALAŠČ NITI SLIŠATI NOČETA O TESTIRANJIH NA PROTITELESA, SAMO ZATO, DA SE NE BI PREHITRO RAZKRILA NEUČINKOVITOST "CEPIV" IN Z TEM ...prikaži več TUDI ŠE VSE ŠTEVILNE PREVARE OKROG CEPLJENJA !!! ! !!! ZATOREJ, LJUDJE, ZBUDITE SE, PREDEN BO PREPOZNO !!! ! !!!

  • rd2dmk2 21:28 25.oktober 2021.

    rtv slo dnevnik 25.10.2021 od 126 c-19 bonikov na intenzivni jih je 26 cepljenih.. ok eni tisti optimisti bodo rekli samo, glejte kolk mal , cepljenje to rešuje.. tisti pesimisti pa.. za boga milega a se niso cepili. aja samo ...prikaži večamo 3x.. resno.. 26 cepljenih imamo na intenzivni....in samo še 20+ pa gremo v zapiranje.. dajte cepljeni.. pazite mal nase. da ne bomo vsi v dreku. 100 proti 26.. a je to 90% zaščita ? Krek , Ihan, cizelj, dejte pejte mal kosti v zrak metat, pa abak mal prerukite.

  • bobubob 19:15 25.oktober 2021.

    Vladna cepilna propaganda skupaj z ukrepi za 'zmago nad epidemijo' je 'voda na mlin' parazitom ter obenem žalitev zdrave pameti in zaj...... ljudi, ki bi se radi preživljali z lastnim delom. https://www.delo.si/sobotna-priloga/prepovedano-zdravilo/