Slovenija
7341 ogledov

Ljudmila Novak ni Tonina omenila niti z besedo, to je razlog

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak Saša Despot
Evropska poslanka Ljudmila Novak in prvi predsednik vlade Lojze Peterle ocenjujeta, da je krščanska demokracija ključna za prihodnost. Menita, da mora NSi jasno oblikovati svojo identiteto in zasesti najmočnejše mesto na desni sredini. Oba sta podprla predsedniškega kandidata NSi Janeza Ciglerja Kralja, saj ni vseeno, kdo je na čelu države.

NSi kot konstruktivna opozicija   

Evropski poslanki Ljudmili Novak se zdi bistveno, da v NSi zagovarjajo svoje krščanskodemokratske vrednote in podpirajo vse tisto, kar je dobro, "ne glede na to, od katere strani prihaja". Zato zagovarja, da so konstruktivna opozicija, tudi vladi Roberta Goloba.

V času ko je bila NSi v vladi Janeza Janša je bila kritična do potez, za katere je mislila, da so napačne, je pojasnila. "V demokratični stranki je prav, da si to povemo na organih stranke, znotraj stranke, da ne peremo umazanega perila v javnosti," je dejala.

Prvi predsednik vlade Lojze Peterle meni, da so imeli v NSi v preteklosti nekaj težav z jasnostjo in identiteto zaradi bližine SDS, a meni da se to izrazito popravlja. "NSi se ne gre zmerjanja, etiketiranja, črnjenja in tako naprej, prinaša neko drugo kulturo," je dejal.

O nedavnih besednih obračunih med NSi in SDS, je Peterle dejal, da je zlasti med t. i. prijateljskimi strankami praviloma največ napetosti, saj si "kradejo glasove iz istega ribnika". "Me ne bi čudilo, če bo padlo še nekaj trših besed, ki bodo mogoče zdravilne za obe strani," je dejal.

vlada janez janša matej tonin Slovenija Janša in Tonin sta si javno skočila v lase, to je razlog

Zakaj ni omenila Tonina?

Na vprašanje, zakaj v svojem nagovoru Mateja Tonina, ki je danes prevzel tretji mandat na čelu NSi, ni omenila niti z besedo, je Novakova odgovorila, da je na kongresu edini kandidat in verjetno ne bo imel problema z izvolitvijo. Svoje moči je usmerila v predsedniškega kandidata Janeza Ciglerja Kralja, "ker se mi zdi, da on potrebuje tem trenutku največ podpore". "Naredila bom vse, kar je v moji moči, da dobi naš kandidat čim več glasov, kar mislim, da je odličen kandidat," je dejala. O drugem krogu bo razmišljala kasneje, je dejala.

"V prvi vrsti želim zaključiti ta mandat evropske poslanke," je Novakova pojasnila svojo odločitev, da se za kandidaturo za predsedniško kandidaturo ni odločila. Zdi se ji, da je slovenski prostor še vedno zelo strankarsko opredeljen. "Včasih je težko verjeti, da je možno izvoliti kandidata prek teh strankarskih preferenc," je dejala. Na vprašanje, ali ne bi bila zato prav ona najboljša kandidatka, pa je dejala, da bodo to morali povedati volivci.

Alojz Peterle in Ljudmila Novak, NSi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ni vseeno, kdo je na čelu države

Tudi Peterle je izrazil podporo Ciglerju Kralju, saj je "prijazen, kulturen, prisrčen, ne polarizira, ne zmerja". Poudaril je, da res ni vseeno, kdo je na čelu države. Glede drugega kroga predsedniških volitev pa je Peterle ocenil, da je "najbolj naravno in najbolj prav, ker vendar delimo številne skupne vrednote in principe, da pač druga stranka podpre tistega, ki je šel naprej".

Novakova meni, da je krščanska demokracija ob nastajanju slovenske države odigrala pomembno vlogo in da zastopa vrednote, ki ji jih spoštuje tudi veliko Slovencev. "Zato si vedno želim, da bi v prihodnosti zasedli najmočnejše mesto na tej strani," je dejala.

Ob osamosvojitvi je bila solidarnost zgled, da je mogoče ustvariti nemogoče, je v nagovoru dejal prvi predsednik vlade Lojze Peterle. Dejal je, da so v stranki ljudje z jasnim profilom in vizijo za Slovenijo. "Čas je, da ponovno presenetimo," je dejal.

Janez Cigler Kralj Slovenija Janez Cigler Kralj: Bojim se, da bi bil tam kot predsednik izžvižgan

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Pierre 14:33 16.oktober 2022.

    Lojzek orgličar spada med GROBARJE te dežele pa še kar naprej gobezda o demokraciji itd... da ga ni sram tja v ksiht in rit????

  • asmas1965 19:34 15.oktober 2022.

    s tem mnenjem je Novak Ljudmila spremenila moje mnenje o NSI.Imam sosedo ,ki je v parlamentu iz kvote NSi pa žal ne bo več dobila mojega glasu---pa smo dobri prijatelji samo žal je v napačni stranki

  • Kranjica 17:27 15.oktober 2022.

    Patetično pretiravanje .Niso bili pretepeni in zaliti Slovenci, ampak par nasilnežev, ki se je pomešalo med protestnike, kar se je moralo slej ko prej zgoditi. Oglejte si posnetke, saj jih je cel kup na spletu,