Slovenija
2317 ogledov

Mateja Logar: to se zgodi, če se zbere sto ljudi

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Epidemiološke razmere se k sreči umirjajo, a se je treba zavedati, da virus še vedno kroži med ljudmi, zato so samozaščitni ukrepi še naprej pomembni.

"Stanje se na srečo kar se tiče števila novo odkritih okužb umirja. Žal še vztraja precejšen pritisk na bolnišnice. Ampak glede na to, da vemo, da se stanje v bolnišnicah začne umirjati nekoliko za tem, ko se začne umirjati v splošni populaciji, smo se odločili v skladu s semaforjem sproščanja ukrepov, da lahko nekatere ukrepe začnemo sproščati," je dejala vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar. 

Država je v oranžni fazi tako glede na število okuženih kot na število hospitaliziranih. Dovoljeno je združevanje do deset ljudi. "Trenutno imamo okrog 10.000 aktivnih primerov. Če imamo združevanje do 100 ljudi, to pri 100 ljudeh pomeni vsaj dva pozitivna, če upoštevamo statistiko, lahko to naraste na od štiri do pet. Odločili smo se za število deset, ker je verjetnost, da bo med njimi en okužen, manjše kot pri zbiranju večjega števila," je pojasnila Mateja Logar. Ob tem je poudarila, da tudi pri združevanju do deset ljudi veljajo enaki ukrepi kot do zdaj. 

Aleš Hojs Nove odločitve Slovenija Zato za lastnike nepremičnin na Hrvaškem zadošča hitri test, za druge pa ne

V oranžni fazi prihaja tudi do sproščanja turističnih in gostinskih dejavnosti, pri čemer pa se upošteva načelo testiranja, cepljenja in prebolevništva. Kot je poudarila, podobne pristope uvajajo tudi nekatere druge države. Podobni principi bodo v naslednjem obdobju začeli veljati tudi pri ostalih dejavnostih, pri čemer je navedla kulturne prireditve, vendar pa so zadeve še v fazi dogovarjanja. 

"Sproščanja zgledajo zelo velika, ampak so kljub temu tu varovalke. Vztrajali smo na tem, da je potrebno dodatno testiranje ali dokazi prebolevništva in cepljenja, ker s tem bomo vsekakor vseeno zmanjšali verjetnost vnosa v takšen nastanitveni objekt oziroma gostinski lokal. Ena majhna luč na koncu tunela se svetlika in upajmo, da bo iz dneva v dan večja in da se nam ne bo kakšen ovinek dodatno pojavil v tem tunelu," je trenutno stanje komentirala dr. Logar. 

Kako bodo potekala nadaljnja sproščanja, bo odvisno od razvoja dogodkov. Eno od odprtih vprašanj je namreč tudi vprašanje nadzora, kjer bo po besedah Mateje Logar treba dobro premisliti, kakšen bo nadzor nad temi ukrepi. Število okuženih je trenutno še vedno večje, kot je bilo lani spomladi ali v jesenskih mesecih. 

Denar, evro, štetje denarja Izračuni MF Slovenija Načrti: Pokojnine za šest odstotkov dol, na udaru tudi plače v javnem sektorju

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 5
  • Avatar jezeran
    jezeran 15:50 22.april 2021.

    Začne se žur, v velikih firmah jih je na kupu tudi 200 ali več in to s slabo ventilacijo, še slabšimi delovnimi pogoji, pa ni še nič eksplodiralo.

  • danilo24 14:36 22.april 2021.

    Grda bla je, ko poziv na orožne vaje

  • popokatopetl 14:26 22.april 2021.

    Na LJ tržnici se vsako soboto zbira več sto ljudi, pa zaenkrat ni videt neke katastrofe.