Slovenija
994 ogledov

Logarjeva: Rezultati iz domov za starejše bi nam morali biti svetel zgled

Mateja Logar Anže Malovrh/STA
Število osebja in postelj na intenzivni negi je namreč omejeno, zato moramo po njenih besedah zagotoviti, da vsak, ki potrebuje bolnišnično obravnavo, to tudi dobi.

Sistem PCT je prinesel možnost, da so se nekatere storitve in dejavnosti odpirale prej, kot bi se sicer, je na novinarski konferenci poudarila vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Kot je dodala, je bil ta pogoj s strani nekaterih organizacij slabo sprejet, a je "to naša nova realnost", saj je virus med nami in se, kot kaže, še ne misli posloviti. Zato se mu moramo prilagoditi, saj se on nam ne bo.

Rezultati iz domov za starejše bi nam morali biti svetel zgled

Opozorila je tudi na novo različico delta, ki je 50-60 odstotkov bolj kužna od različice alfa. Zato moramo, je posvarila, še bolj paziti, da ne bo prišlo do nenadzorovanega širjenja virusa. Spomnila je na dogajanje spomladi, ko se je pri nas razširila alfa različica, ki je bila bolj kužna od osnovne različice virusa. 

Bolnišnica covid-19 Slovenija IJS: To je napoved za jesen 2021

"Kaj je bolje kot lani? Cepljenje," je dejala Logarjeva. To nam je omogočilo, da smo zaščitili najbolj ranljive. "Rezultati iz domov za starejše bi nam morali biti svetel zgled - ko smo dosegli večjo precepljenost, večjih izbruhov ni bilo več, tudi če so zboleli, so preboleli v blažji obliki, ob cepljenju nismo opažali veliko neželenih učinkov, sploh hudih." Po njenih besedah bi morali biti zato, ker so starejši ranljiva skupina, toliko bolj prepričani, da bo cepivo učinkovito in varno tudi za ostale.

"Naj organizatorji to vzamejo dobronamerno in kot del nove realnosti"

Uvajanje pogoja PCT je po njenih besedah zato nujno, saj z njim zagotavljamo, da so ljudje, ki se udeležijo neke prireditve, varni ter da tudi po dogodku ne bodo zboleli, hkrati pa bomo s pogojem PCT zagotavljali vzdržnost zdravstvenega sistema. Število osebja in postelj na intenzivni negi je namreč omejeno, zato moramo po njenih besedah zagotoviti, da vsak, ki potrebuje bolnišnično obravnavo, to tudi dobi. "Naj organizatorji to vzamejo dobronamerno in kot del nove realnosti," je poudarila. Kot predvidevajo strokovnjaki, bo to še bolj pomembno jeseni, ko bodo tudi drugi virusi in bolezni v porastu.

Poletje moramo zato izkoristiti ne le za dopust, temveč tudi za cepljenje, je povedala Logarjeva, saj je to dokazano najbolj učinkovita zašlita, ki preprečuje okužbe. Obenem pa ne smemo pozabiti, da je tudi na dopustu virus med nami. "Ne smemo pozabiti na lastno varnost in varnost tistih, h katerim se vračamo z dopusta," je spomnila.

Nova pravila za testiranje zaposlenih

Vlada je sicer na današnji seji sprejela nove odloke, ki stopajo v veljavo s ponedeljkom. Preverjanje pogojev PCT bo odslej nujno za vse organizatorje dogodkov in gostince, za to jim bo na voljo posebna aplikacija, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija bo odčitala QR kodo in sporočila uporabniku, ali je veljavna. Koda bo razkrivala le, ali nekdo izpolnjuje pogoj PCT ali ne, ne pa, na kakšen način. Z njo torej ne bo moč ugotoviti, ali je nekdo cepljen, testiran, ali je virus prebolel. Prav tako ne bo izdajala osebnih podatkov.

Cepljenje in testiranje (COVID-19) ukrepi Slovenija Nova zaostrovanja: Spremembe tudi pri testiranju zaposlenih

Razmere po Evropi se sicer slabšajo. Zelena barva se je iz Grčijo praktično poslovila, še več, del celine je že rdeč, nekateri otoki temno rdeči. Temno rdeč ostaja Ciper. Tudi večji del Španije se je obarval v temno rdeče. Več v članku na povezavi.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 10
 • bobubob 15:17 23.julij 2021.

  Zgledujte se raje po Peruju (preveč napora z branjem?), ki sicer ni jedrna država, a je država, ki vsaj tako poskrbi za svoje. https://www.researchgate.net/profile/Juan-Chamie/publication/344469305_Real-World_Evidence_The_Case_of_Peru_Causality_between_Ivermectin_and_COVID-19_Infection_Fatality_Rate/links/602e1cf4299bf1cc26d25565/Real-World-Evidence-The-Case-of-Peru-Causality-between-Ivermectin-and-COVID-19-Infection-Fatality-Rate.pdf?origin=publication_detail

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 14:56 23.julij 2021.

  Da vas ni sram, zlorabljati stare in mlade za provizijo? Domoljubi ali prevaranti?

 • eminenca 13:22 23.julij 2021.

  nabijajo eno in isto vsak dan ... nabijajte do onemoglosti

Sorodne novice