Slovenija
42 ogledov

Luka Koper bo odpuščala stavkajoče

Žerjavisti v Luki Koper. Barbara Milavec
Žerjavisti pomorskih dejavnosti nadaljujejo stavko, pogovore z upravo Luke pa bodo nadaljevali jutri.

Uprava Luke Koper in člani stavkovnega odbora žerjavistov pomorskih dejavnosti so prekinili pogajanja. S pogovori bodo nadaljevali jutri dopoldne.

Začeli z izredno odpovedjo

"V upravi so včeraj malo licemerno zahtevali menjavo pogajalske skupine oziroma celo pogojevali pogajanja z menjavo naše pogajalske skupine. Menim, da za to nimajo mandata. Vseeno smo organizirali sestanek stavkovnega odbora in na ravni celotnega članstva preverili, ali še držimo skupaj. Imamo stoodstotno podporo in na ravni sindikata, ki šteje 380 članov, smo enotni," je še pred novinarsko konferenco uprave za zurnal24.si pojasnil predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič in dodal, da bodo odločno vztrajali pri svojih zahtevah.

Uprava Luke Koper pa je medtem začela postopke za izredno odpoved delovnega razmerja vsem 23 članom stavkovnega odbora žerjavistov, je povedal predsednik uprave Gregor Veselko. Zaradi kršitev zakonodaje je tudi odpovedala pogodbo enemu od podizvajalcev. Izpad prihodkov je zaradi stavke narasel na okoli pol milijona evrov.


Veselko je še dodal, da naj bi se po njihovih informacijah izstopi iz sindikata žerjavistov že začeli, sicer pa danes kar 150 izmed 182 planiranih delavcev podpogodbenikov normalno dela, je še povedal prvi mož Luke Koper. Tako se po njegovem mnenju zadeve počasi normalizirajo. V vodstvu družbe so za dialog, ne pristajajo pa na izsiljevanja, je dodal Veselko.


Ne zahtevamo nič več kot doslej

Jovičič je še poudaril, da je velika škoda, da uprava ni zmožna rešiti nastalega položaja, saj delavci ne iščejo nič več, kot je že zapisano v aktih družbe ali zakonodaji, niti ne zahtevajo višjega plačila ali kakršnekoli povišice za svoje delo.

"Skoraj nemogoče je razumeti, zakaj uprava vztraja, da nam začne klestiti pravice in želi zmanjšati pogoje dela ter nas zamenjati s podpogodbenimi izvajalci, za katere pa vidimo, da delajo in živijo v nemogočih razmerah. Tu gre za kršitev delavskih, pa tudi človeških pravic," je dejal Jovičič.
Stavka žerjavistov je očitno spodbudila tudi podpogodbene delavce, da so v petek, dobro uro za žerjavisti Luke, delo ustavili s "spontanim štrajkom", kot je dejal Jovičič. "Očitno so izkoristili priložnost, saj že leta in leta v Luki trpijo nemogoče pogoje dela in življenja."


12 evrov za 11 ur dela

"Za 11-urno izmeno na lesnem terminalu je podpogodbeni delavec zaslužil 12 evrov. Za sedemurno izmeno, je povedal drugi delavec, je zaslužil osem evrov. Če od 6. do 9. ure delavec ne naredi zadosti kubikov lesa, mu delodajalec ne da bloka za malico, torej ne more niti jesti. V 21. stoletju je to res katastrofa!" je nemogoče razmere podpogodbenih delavcev opisal Jovičič.

Uprava na skrivaj v Luko spušča delavce

"Uprava jih zaenkrat ignorira, črni v javnosti in čaka, da bodo popustili. Na stavkajoče izvaja pritiske. Med drugim je delavcem, zaposlenim pri podizvajalcih, izničila dovolilnice za vstop v Luko. Delavcem grozijo z odpuščanjem. Luška uprava je začela tudi na skrivaj skozi stranske vhode v Luko spuščati nadomestne delavce, ki se ob vstopu in izstopu ne registrirajo, ter na tak način izigrava stavkajoče," pa so v sporočilu za javnost zapisali Nevidni delavci sveta (IWW), ki obenem zavračajo očitke luške uprave, da je stavka nezakonita.

"Za delavce je stavka zadnje sredstvo, po katerem posežejo, ko drugi načini niso uspešni. Zato smo mnenja, da se morajo delodajalci na zahteve stavkajočih odzvati temu primerno in argumentirano, ne pa – kot to počne luška uprava – potuhnjeno in z manipuliranjem javnosti," še menijo Nevidni delavci sveta.

Kljub stavki delajo več

Žerjavisti sicer, kot je za čas stavke dogovorjeno v kolektivni pogodbi, delajo po pet ur dnevno, od 14. do 19. ure. Zagotavljajo pretovor vseh tovorov in tudi pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih snovi. "Delamo celo več, v želji, da bi bila škoda čim manjša. Tako smo v soboto delali uro več, včeraj 40 minut več."

Nič več laganja in zavajanja

"Danes pričakujemo, da ne bo laganja in zavajanja," je ob napovedani novinarski konferenci uprave Luke še dejal Jovičič. "Realno bi si želeli, da si uprava strezni glavo in se loti pogajanj."

Po ocenah uprave naj bi samo v prvih dveh dneh stavke prišlo do več kot 300 tisoč evrov izpada prihodkov.

"Neverjetno je, da uprava vodi Luko v tako krizo, saj nam tovor skokovito raste. Samo v prvem polletju smo imeli na kontejnerskem terminalu 40-odstotni porast. Luka ni ogrožena na noben način. Enake pogoje smo imeli v času največje krize leta 2009. Ni bilo odpuščanj, ni bilo pritiskov uprave po varčevanju. Očitno imajo svoj načrt, da nam zmanjšajo pogoje dela, nas prisilijo delati več za isti denar in poskušajo zamenjati s podpogodbenimi delavci," je sklenil Jovičič.

Komentarjev 4
  • David Petovar 18:16 05.avgust 2011.

    Ni mi jasno zakaj luka Koper štrajka.Pogodbeniki imajo minimalno plačo 1400€,za sedem ur dela,sedaj bi pa radi delali samo šest ur za isto plačo.Drugi delajo osem ur za 500€.Te podatke imam iz prve roke,sem videl plačilno listo stavkajočega.

  • 1111 14:37 01.avgust 2011.

    ...sedaj bi morali it do konca...ker nepravilnosti v luki je malo morje...Veselko sedaj laja, se zna zgodit, da ne bo lih tako veselko...po vsej verjetnosti, pa se bodo vse dogovorili in vse tiho je bilo.... :)))

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:17 01.avgust 2011.

    Očitno so si tile redno zaposleni granikfirerji vzeli pravico v svoje roke in štrajkajo za nekoga drugega,saj pogodbeni delavci ne spadajo v njihove vrste.Obenem so s pretvezo,da hočejo boljše pogoje dela ustvarili teren,da se za pogodbene in podpogodben delavce dosežejo ...prikaži več odpusti iz Luke,ker ne bodo več konkurenčni tem redno zaposlenim sindikalnim lenuhom?S tem so si pa zagotovili še naprej dobro plačana delovna mesta in dobre pogoje dela,ki jih imajo že sedaj!