Slovenija
27 ogledov

Uprava bi se pogovarjala, če ...

Žerjavisti v Luki Koper. Barbara Milavec
Žerjavisti pomorskih dejavnosti v Luki Koper nadaljujejo s stavko. Uprava predlagala nadaljevanje pogovorov.

Vodstvo Luke Koper je predlagalo nadaljevanje pogovorov, če bo imenovana nova pogajalska skupina, kar pa sindikat zavrača. Vodstvo poudarja, da je v pogajanjih pred stavko pogajalski skupini stavkovnega odbora ponudila rešitve za prav vse stavkovne zahteve ne glede na njihovo nezakonitost.

"Pogajalska skupina sindikata je ponujene rešitve v celoti zavrnila, ne da bi ponudila svoje kompromisne rešitve ter s tem onemogočila nadaljevanje pogajanj," so navedli v luki. Kot dodajajo, uprava do današnjega dne ni prejela nikakršnega predloga, da bi se pogajanja za zaključek stavke nadaljevala, niti ni bilo kako drugače izkazano, da je sindikat pripravljen iskati sporazumno rešitev nastale situacije: "Nasprotno, izjave sindikata so, da bo stavkal, dokler ne bodo vse stavkovne zahteve izpolnjene. Takšna stališča jasno izkazujejo nepripravljenost stavkajočih in stavkovnega odbora na iskanje sporazumne rešitve."

Pogajalci imajo "podporo članstva"

Sindikalist Mladen Jovičič je povedal, da zavračajo pogojevanja s strani uprave. Ta po njegovih besedah ni pristojna, da bi odrejala sestavo pogajalske skupine, ki ima mandat članstva sindikata. Kot je prepričan, ima stavkovni odbor pri tem "polno podporo članstva".

Ob tem je Jovičič pojasnil, da so praktično sočasno tudi sami pripravili predlog vodstvu Luke, da bi spet sedli za pogajalsko mizo in s tem preprečili nastanek nadaljnje škode pristanišču. Kot je še poudaril, so delavci tisti, ki so bili vsa leta "najbolj pripadni tej firmi", medtem ko so se vodilni v Luki v teh letih neprestano menjavali.

Stavka je še vedno "v polnem zamahu", je pa Jovičič za zdaj zavrnil možnost, da bi stopnjevali stavkovne ukrepe. Žerjavisti kljub stavki v zakonsko predpisanem peturnem obdobju vsak dan pretovorijo vse blago in ne le hitro pokvarljivega blaga in nevarnih snovi. V primeru pokvarljivega blaga celo izvajajo pretovor zunaj določenih petih ur.

Stavkajo tudi pogodbeni delavci

Že drugi dan stavkajo tudi delavci, zaposleni pri pogodbenikih Luke, je potrdil Jovičič. Ti so se v soboto s spontanim protestom pridružili žerjavistom pred vhodom v Luko, da bi opozorili na pomanjkljivo varnost in delovne razmere v pristanišču.

Pogodbeniki Luke naj bi sicer na svoje delavce izvajali močan pritisk in jim grozili, da morajo pristopiti k delu, je še povedal Jovičič.

Komentarjev 2
  • privat 18:52 31.julij 2011.

    Kje je policija ??? Mat ta Slovenija...zaprite upravo..HALOOOOO

  • jurij 16:15 31.julij 2011.

    V kopru se nič ne zgodi "spontano" , tako da je tudi ta miting zrežiran.