Slovenija
3490 ogledov

Marjan Šarec o hrvaškem prisluškovanju: Skrbi nas

Marjan Šarec
Razkrito, kdo je prisluškoval Sekolcu in Drenikovi.

"Skrbi nas, če je to način delovanja v EU," je po današnji seji vlade dejal premier Marjan Šarec, ki se je odzval na informacije, da so slovenskemu sodniku Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik med arbitražnim postopkom prisluškovala hrvaška obveščevalna služba SOA, glavno vlogo pa naj bi imel  obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot Mehanik Davor iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja v BiH. 

piranski zaliv piran morje Slovenija Arbitraža: Razkrito, kdo je prisluškoval Slovencema

Šarec: Odnosi s Hrvaško nas skrbijo

"Ne bom konkreten, ker gre za sistem nacionalne varnosti in obveščevalne službe in ni modro preveč govoriti, a moram povedati, da je bil na seji vlade prisoten direktor Sove, ki je razložil situacijo širše na Balkanu kot tudi v zadevi," je pojasnil Šarec. "Tisto, kar smo danes izvedeli, nas ni navdalo z optimizmom, kar se tiče sosedskih odnosov," je zaskrbljen Šarec. "Po eni strani smo zadovoljni, ker obveščevalna služba dobro dela, po drugi strani nas lahko skrbi, če je to način delovanja znotraj EU in če je to odnos med državami, ki naj bile prijateljske." 

Prisluhi so bili razkriti poleti 2015 vendar kdo je prisluškoval, doslej ni bilo znano, pojavljala pa so se ugibanja, da bi lahko za prisluhi stali nemški ali ameriški obveščevalci.

Slovenska in hrvaška zastava Slovenija "Prisluškovali so Američani"

Hrvaška zaradi prisluhov izstopila iz arbitraže

Kot je znano, je Hrvaška po razkritju prisluhov odstopila od arbitraže glede meje s Slovenijo, ki naj bi bil zaradi razkritih dogovarjanj med sodnikom in agentko, preveč kontaminiran. Arbitražno sodišče je postopek nadaljevalo in julija 2017 arbitražo razglasilo. Ker hrvaška ni izpolnjevala dolžnosti za uveljavitev arbitražne razsodbe, je slovenska vlada proti Hrvaški vložila tožbo. 

Erjavec: Sodnik in agentka se ne bi smela dogovarjati

Obrambni minister Karl Erjavec, ki je bil v času arbitražne afere zunanji minister, je zadovoljen, da se je odkrilo, kdo je prisluškoval. "Očitno so bile to hrvaške tajne službe, z interesom, ker je bilo očitno hrvaško vodstvo mnenja, da arbitražna razsodba za Hrvaško ne bo ugodna, da bo Slovenija dobila prost dostop do odprtega morja in da bo dobila več kot polovico Piranskega zaliva. Očitno so želeli ta postopek diskreditirati," je dejal. 

Erjavec sicer poudarja, da slovenska agentka in sodnik sploh ne bi smela komunicirati, zadovoljen pa je, da je Slovenija na sodišču v Haagu dokazala, da zadeva ne vpliva na končno odločitev in je do nje tudi prišlo. Erjavec pa ni hotel komentirati, ali bo razkritje o tem, kdo je prisluškoval, Sloveniji glede nadaljnjih postopkov pomagalo.

Sekolec in Drenikova sta, potem ko so bili poleti leta 2015 razkriti prisluhi, odstopila, Hrvaška pa je sporočila, da je arbitražni postopek o meji s Slovenijo tako kompromitiran, da ne bo sprejela arbitražne razsodbe o meji. Kdo je prisluškoval Sekolcu in Drenikovi, doslej ni bilo znano, pojavljala pa so se ugibanja, da bi lahko za prisluhi stali nemški ali ameriški obveščevalci.

Komentarjev 8
  • stanislav37 20:16 04.april 2019.

    https://www.academia.edu/38676281/Scientific_Arts_versus_Political_Oily_warfare

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 17:25 04.april 2019.

    Poleti zapreti mejne prehode z hrvaško samo kako leto ali dve pa bodo le še muhe jedli katere jim bodo v usta priletele ker so preleni da bi jih lovili!

  • Skira 15:50 04.april 2019.

    Erjavec pospravi pralni stroj in oddi iz politike delaš škodo Sloveniji