Slovenija
26 ogledov

Mercator je na prodaj, a ne za vsako ceno

mercator Anže Petkovšek
Banke na slovenskem trgu so v različnih položajih, vendar se ne morejo pohvaliti z dobro kondicijo, saj je stanje odraz dogajanja v realnem sektorju. "Še bolj kot v letu 2012 smo zaskrbljeni, ali bo leto 2013 prineslo stabilizacijo," je dejal predsednik uprave Unicredit banke Slovenija Stefan Vavti.

Če pogledamo gibanje bruto domačega proizvoda, izvoz še deluje, medtem ko zasebna potrošnja, potrošnja države in druge komponente nazadujejo z visokimi odstotki, je dejal Stefan Vavti. Takšna gibanja so bila po njegovih besedah pričakovana, a je dejstvo, da skoraj vsako četrto podjetje ne servisira več dolga skladno z določili posojilnih pogodb, po njegovem mnenju zaskrbljujoče.

Dobra podjetja vračajo posojila, a po novih skoraj ne povprašujejo, medtem ko slaba podjetja skupaj z bankami in dobavitelji rešujejo težave. "Tu se da še marsikaj rešiti, a makroekonomsko okolje je trenutno zelo zahtevno," je prepričan Vavti.

Banke konstruktivne do podjetij

Banke so pri reševanju podjetij po njegovih besedah že "zelo konstruktivne". "Moramo pa razumeti, da včasih odobriti nova posojila slabim podjetjem ni rešitev - kjer ni perspektive, kjer menedžment ni realističen, kjer lastnik ne razume situacije, tam je pač težko," je dejal.

Na vprašanje, ali v Unicredit Banki Slovenije obstaja interes za prodajo Mercatorja, je odvrnil, da "je vedno bil in vedno bo". "Mercator je z našega vidika na prodaj, a ne za vsako ceno. Naš interes ni biti upnik in lastnik hkrati - to je konflikt interesov, ki ga dolgoročno ne moreš imeti," je dejal.

"Kar se da prodati, smo prodali, a za Mercator in tudi npr. Adrio Airways se po neki normalni ceni še ni pojavil kupec, če pa se je, so bili različni deležniki žal zainteresirani, da onemogočijo prodajo," je dejal. Izrazil je upanje, da bodo tisti, ki izvajajo skrbne preglede v Mercatorju, oddali ponudbe, ki bodo zrcalile dejansko dolgoročno vrednost podjetja, pri čemer so stvari pri prodaji Mercatorja "zapletene, ker so prepletene".

Med prednostnimi nalogami nove vlade v finančno-gospodarskem sektorju je izpostavil sanacijo bančnega sistema, rekapitalizacijo bank in oblikovanje konkurenčnih pogojev za tuje investicije. "Vlada v odhajanju je marsikaj spravila naprej, izpeljala določene reforme, če jih lahko tako imenujemo, a zelo pomembno je, da se čim prej neha razpravljati in da prostor stroki," je dejal.

Če bodo ustvarjeni pravi makroekonomski pogoji in spodbudna klima, potem so tujci, ki imajo v Sloveniji v lasti štiri odstotke podjetij in ustvarijo 30 odstotkov izvoza, zagotovo dolgoročno zainteresirani ostati v državi, je prepričan.

Komentarjev 1
  • privat 10:21 17.marec 2013.

    Zakaj pa nebi imeli interesa..če ti posodijo 200€ ,vzamejo ti pa hišo!! dobiček je velik...v fašizmu in korupciji!