Slovenija
1166 ogledov

Mesec v Delavskem domu: Naj živi svetovna revolucija!

Luka Mesec Anže Petkovšek Izjava Luke Mesca po sestanku s predsednikom vlade Marjanom Šarcem.
V trboveljskem Delavskem domu se je na kongresu Levice zbralo nekaj čez 300 delegatov stranke.

Uvodoma jih je nagovoril koordinator stranke Luka Mesec, ki je poudaril, da po petih letih od ustanovitve postajajo ena od najvplivnejših strank v državi. Kot je spomnil, so 1. marca 2014 ustanavljali koalicijo Združena levica. Stranko so po njegovih besedah gradili okrog treh premis; da bodo v nasprotju z neoliberalnimi strankami stali na strani delavstva, revnih, ponižani in razžaljenih; da to prizadevanje ne bo le fraza in da bodo obstoječ neoliberalno kapitalistični družbeni red izzvali z novim političnim konceptom, ekološkim in demokratičnim socializmom.

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Zapleta se Slovenija Levica naj bi pritiskala na Šarca

Po Meščevih besedah so se doslej vseh teh premis držali. Na prav vsakih volitvah, ki so se jih udeležili, pa so bili presenečenje. In zgolj po petih letih, kot je dejal, postajajo ena od najvplivnejših strank v državi.

Nosilka liste kandidatov Levice na evropskih volitvah bo poslanka Violeta Tomić, ki je tudi ena od vodilnih kandidatov Evropske levice. Drugi na listi bo raziskovalec na fakulteti za družbene vede Sašo Slaček Brlek, na volitve pa se podaja tudi koordinator stranke Luka Mesec. Zavzemali se bodo za demokratično, socialno in ekološko prenovo EU. Na listi Levice so še strokovna sodelavka v Mladinskem svetu Slovenije Ana Štromajer, nekdanji rektor mariborske univerze Danijel Rebolj, sociologinja Urška Lipovž, samostojni podjetnik Lovro Centrih in kuharska mojstrica Alma Rekić.

Še vedno deležni pokroviteljstva

Kljub uspešni prvi petletki pa so predvsem zaradi drugačnosti in mladosti še vedno stalno deležni pokroviteljskih pripomb in paternalističnih pogledov, je dejal Mesec in dodal, da se nanje ne bodo ozirali, pač pa bodo polje boja razširili in pokazali, da zmorejo čedalje več in so iz meseca v mesec močnejši.

Državni zbor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Odkar smo se pred enim letom zadnjič srečali v kinu Šiška, smo položili dva temeljna kamna na poti v demokratični socializem," je dejal. "Prvič, vsak, ki dela, mora biti za svoje delo dostojno plačan, in drugič, nikogar, ki ne more več delati, država ne sme pustiti na cedilu. Za to je po naši zaslugi v Sloveniji poskrbljeno," je pojasnil koordinator stranke.

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Slovenija Levica in LMŠ: Odločitev o tem, kako naprej, je padla

Mesec se je dotaknil tudi razmer v Evropski uniji. Kot vir problemov je označil nedemokratičnost EU, ki, kot je dejal, državljanov ni nikoli vprašala, ali se strinjajo, da krizo, ki je države niso povzročile same, rešujejo same in to z milijardami svojega proračunskega denarja. "To je Evropa finančne oligarhije, ki nam vlada prek institucij, na katere državljani nimamo nobenega vpliva," je ugotavljal Mesec in napovedal, da gredo na evropske volitve, da zavrnejo tako Evropo in da izborijo Evropo, kjer ne bo le praznih obljub in večnega razočaranja, ampak upanje in optimizem. "Evropa, če hoče preživeti, mora postati tisto, kar nam je obljubljala, da bo, ko smo se ji pridruževali, torej varuh evropskih socialni držav, ne pa njihov grobar," je poudaril Mesec. Svoj govor pa sklenil z besedami: Naj živi svetovna revolucija.

Sporazum z vlado

Izpostavil je tudi sporazum, ki so ga nekaj dni pred kongresom sklenili z vlado, s katerim se po njegovih besedah "postavljajo na čelo boja proti prekarnosti, reševanja stanovanjskega problema, dviga davkov na kapital, ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja".

Luka Mesec Poziv Slovenija Levica prvič z vlado na nož

Ob tem pa so po Meščevih navedbah v sporazum zapisali še, da se bo vlada končno lotila pokojninske reforme, ki bo poskrbela za dostojne pokojnine vseh, da se bo prenehalo z razprodajo državnega premoženja in ustanovilo demografski sklad, ki bo s tem premoženjem dolgoročno in odgovorno upravljal, in da se bo izvedla davčna reforma, ki bo pravično obremenila bogate in kapital.

Luka Mesec Jezni Slovenija Levica razmišljala o prekinitvi sodelovanja z vlado Marjana Šarca

Mesec je poudaril, da so se postavili na čelo reševanja teh problemov, o katerih se v slovenski politiki govori že leta. Po njegovih besedah v Levici delajo tisto, kar bi slovenska politika zadnjih 25 let lahko delala, pa ni oziroma kar bi morala delati, pa ni. "Zato lahko danes mirno rečemo, da se tej stari politiki čas izteka," je še menil.

Komentarjev 1
  • tone80 18:16 09.marec 2019.

    Ta meresec - mesec, naj poziva k vstaji kumolajzarjor, Ga treba takoj zapreti! Morlici komunistični. V Barbara rovu 2550 ljudi in danes objavljeno v Maribor-Tezno 6500Ljudi. Zakaj te Židan vlači kučanovo avtoko polno dukumentov o umorih po vojni, tak da ...prikaži veča že šrilavo gleda in ga vleče na starn, kak teška je preteklost! Prokleta Violeta in ostali butli...kdo bo vas pa te volil? Sramujte se preteklosti in umorov in tudi kaj nas čaka?