Slovenija
5550 ogledov

Kordiš udaril po Vatovcu in Levici: "Zlomiti ali kupiti se me ne da!"

Miha Kordiš Saša Despot Miha Kordiš.
Poslanec Levice, ki se ga lastna stranka hoče znebiti, se je odzval na hude obtožbe svojih kolegov.

Poslanec Levice Miha Kordiš je presenečen nad predlogom poslanske skupine Levica mandatno volilni komisiji DZ, naj se ga razreši z vseh mest v delovnih telesih, katerih član je. Prepričan je, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč. Za zdaj tudi ne vidi razloga, da bi odstopil kot poslanec.

Kot je povedal za STA, vse do danes ni vedel, kaj se dogaja in pripravlja v njegovi poslanski skupini, zato ga je današnjih poziv presenetil. "Je pa poziv morda malo manj presenetljiv, če se spomnimo mojega dosedanjega političnega delovanja," je dejal.

Med drugim je spomnil na njegovo vztrajanje na tem, da se socialni transferji uskladijo v celoti, na nasprotovanje nakupu rekordne količine orožja in na njegov kritičen pogled glede stališča vlade o vojni v Ukrajini. "Vse to so stvari, na katere kot poslanec glasno opozarjam in sem kot tak očitno toliko moteč, da se me skuša disciplinirati in utišati, saj se me zlomiti ali kupiti ne da," je dejal.

Opozarja, da se vse, kar se dogaja v zvezi z njim, dogaja mimo stranke in mimo kakršne koli resne razprave, kar se mu zdi neresno in neodgovorno: "Če smo že prišli do tega položaja, bi se veljalo usesti in pogovoriti, ne pa razpravljati preko kamer in javnih izjav."

Zavrnil trditve Vatovca

Miha Kordiš | Avtor: Saša Despot Miha Kordiš Saša Despot

Na navedb vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca, da je poskušal Kordiš s pritiski na ostale poslance in organe stranke izsiliti zaposlitev v poslanski skupini, odgovarja, da slednje na tak način, kot je opisano, ne drži. "Kar drži pa je, da se je naša stranka, odkar je stopila v vlado, ujela v podobno past kot vse ostale stranke do zdaj, to je past divjega kadrovanja, kjer se zaposluje ljudi levo, desno, ne glede na to, ali so se prej izkazali z nekim političnim udejstvovanjem in pripadnostjo programu ali ne," je opozoril.

Kot je dodal, se je sam na kongresu stranke zavezal, da je to nek način delovanja, ki ga moramo spremeniti. "Tako sem se za tiste, ki so se zares izkazali s pripadnostjo ideji in tukaj niso zaradi kariere in službic, ampak zato, da spremenijo stvari na bolje, zavzemal, da jih vzamemo v vrste političnih profesionalcev," je dejal. Ob tem je dodal, da to ni bilo niti prvič niti zadnjič,"se pa zdaj uporablja za vzvod za diskreditacijo".

V zvezi z oceno Vatovca, da bi bil smotrn Kordišev odstop s funkcije poslanca, če bo tudi v stranki prevladala ocena, da je njegovo delovanje neskladno z njenimi osnovnimi izhodišči, odgovarja, da je njegovo ravnanje "eno redkih dejanj v politiki, ki je v skladu z načeli domače stranke". "Ravnam se v skladu z usmeritvami in mandatom, ki so mi ga dali ljudje na volitvah," je dejal.

Tudi razloga, da izstopi iz poslanske skupine, ne vidi, "saj konec koncev nisem naredil nič narobe". "Ravno nasprotno. Name zdaj pritiskajo, ker sem vztrajal pri temu, da se stvari dela prav," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
 • sandi76 09:32 07.februar 2024.

  Ne razumem, zakaj se Kordiš tako bori , da bi ostal v stranki. Če ga spravijo ven, bo imel dovolj časa za svojo haciendo, ki mu najbolj odgovarja. Politika itak ni za njega !

 • satir 07:51 07.februar 2024.

  Hm, nekaj me pa res čudi v tej državi... Polovica prebivalstva Slovenije je reven delavski in kmečki razred, nekje na robu zasilnega preživetja. kaj ti ljudje razmišljajo, če sploh kaj? Navijajo za kapitalizem, za desnico, za cerkev, za imperialistično izkoriščanje, ...prikaži več za krčenje socialne države, za slabše zdravstvo in šolstvo... HALO, pa kaj ste normalni !! Edini, pa kaj me briga na čem je , če je, ki mu je kaj do razreda ki ustvarja dobiček, ki ga ni deležen, je Kordiš. Ljudje, pamet v roke !

 • Avatar rajko55
  rajko55 07:34 07.februar 2024.

  Človeku z njegovo stopnjo inteligence ne moreš dopovedati da je neumen

Sorodne novice