Slovenija
2850 ogledov

"Minister je definitivno pokazal, da so lobiji dovolj močni"

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Interpelacija naj bi bila na dnevnem redu septembra, in čeprav so se pod njo podpisali le poslanci SDS, pričakujejo tudi podporo opozicijske NSi, ki jim je sicer očitala, da ministru z interpelacijo dela uslugo, saj ga bo koalicija zagotovo zaščitila.

Kot smo že poročali, so poslanci SDS vložili interpelacijo zoper zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana

Vodja poslanske skupine SDS Jelke Godec je na tiskovni konferenci po vložitvi interpelacije poudarila, da je prav 30. junij dan, ko naj bi bile pripravljene številne reforme, ki sta jih obljubljala Golob in Bešič Loredan. Namesto tega danes na seji Državnega zbora obravnavajo interventni zakon, "ki je še poslabšal razmere v zdravstvu". Čakalne dobe so po njenih besedah le odraz tega, kar se dogaja in praznih obljub ministra. 

Namesto sistemske rešitve interventni zakon

"V zdravstvu je nered, ki se je začel poglabljati že v času ministrice Milojke Kolar Celarc. Takrat je bil Bešič Loredan oster kritik, danes pa dela isto, z interventnim zakonom poglablja nered v zdravstvu," je dejala Jelka Godec, s tem pa ljudi razdeljuje na tiste, ki si lahko privoščijo storitve in tiste, ki nanje čakajo. Po njeni oceni je jasno, da je interventni zakon, ki ga je pripravil minister, daleč od uspeha. 

Obenem pa se ne drži niti obljub v koalicijski pogodbi, da bodo v zdravstveni sistem uvrstili vse razpoložljive kadre, ki imajo dovoljenje za delo. Novela zakona, ki jo obravnavajo, ta del koalicijske pogodbe zanika, je poudarila Jelka Godec, ki jo preseneča, da "del koalicije temu ploska".

Očitki o lobiranju

Tudi na področju korupcije je po njenih besedah "minister definitivno pokazal, da so lobiji dovolj močni", saj da je umaknil zakon, ki bi uredil delovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), namesto tega bi jim zdaj prepustil več moči in bi jih še finančno podkrepil z 240 milijoni evrov. A niti to po oceni SDS ne bo dovolj, predvidevajo, da bo ZZZS hitro potrebovala še več finančnih sredstev.

Ministru očitajo tudi, da je ukinil referenčne cene v zdravstvu, ukinil urad in metodologijo določanja cen v zdravstvu - vse našteto je uveljavila prejšnja, Janševa vlada. 

Kakšno mnenje ima Golob?

Nenazadnje vodja poslanske skupine SDS meni, da ministru ne zaupa več niti predsednik vlade. Po njenem je to dokazal že, ko je strateški svet pod vodstvom dr. Erika Breclja iz okrilja ministrstva prenesel na svoj kabinet. 

Danijel Bešič Loredan Robert Golob Erik Brecelj | Avtor: Daniel Novaković/VladaRS/Flickr Daniel Novaković/VladaRS/Flickr
"Strateški svet je po besedah Breclja dal več kot 70 predlogov, a jih na ministrstvu ne slišijo. Očitno je tudi Brecelj, sodeč po njegovih nastopih v medijih, ugotovil, da je minister nesposoben opravljati funkcijo še naprej," je prepričana Jelka Godec.

Predsednik vlade Robert Golob interpelacije še ni uspel prebrati, niti se o njej z ministrom še ni pogovoril. Kot je premier ob robu vrha EU v Bruslju dejal za STA, se bo dokumenta lotil na letu nazaj v Slovenijo.

Danes je tudi datum, ko naj bi bil sprejet nov plačni steber v zdravstvu, je spomnila. "Dejal je, da če ga ne bo do 30. junija, bo prevzel odgovornost. Jo bo? Ali bo, kot že prej, požrl besedo?"

"Še eno ponižanje ministra"

Tudi na področju družinske medicine se minister po njeni oceni ni dobro odrezal. V odzivu na "kolaps v Ljubljani" se je Bešič Loredan, namesto da bi vztrajal pri svojih načelih, opravičil Zoranu Jankoviću. "Še eno ponižanje ministra," je prepričana Jelka Godec.

Povedala je, da so bili v poslanski skupini SDS z ministrom za zdravje v navezi in so bili pripravljeni podpreti spremembo upravljanja zdravstvene zavarovalnice. "A od tega očitno ne bo nič, očitno je podlegel lobijem, ki jo upravljajo," je dodala.

"Zaveze, ki sta jih dala minister in premier, v pol leta niso bile izvedene. Glede na to, da minister poglablja nered v zdravstvu, namesto da bi z ukrepi izvrševal, kar je bilo obljubljeno, smo v SDS vložili interpelacijo," je dejala.

Kako se bodo odločili v NSi?

Ta naj bi bila na dnevnem redu septembra, in čeprav so se pod njo podpisali le poslanci SDS, pričakujejo tudi podporo opozicijske NSi, ki jim je sicer očitala, da ministru z interpelacijo dela uslugo, saj ga bo koalicija zagotovo zaščitila.

Jelka Godec se z NSi ne strinja: "Interpelacija je skoraj edino orodje, s katerim lahko opozorimo na slabo delovanje ministra in koalicijo spodbudimo, da opravi samorefleksijo." Obenem se lahko po njenih besedah do septembra zgodi marsikaj, "poletje je lahko zelo vroče", koalicija pa po njenem opažanju ni enotna. Spomnila je tudi na interpelacijo nekadnje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki jo je sicer zlahka prestala, pa nato po približno mesecu dni odstopila sama.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Kmodri 13:54 01.julij 2023.

    Tale godlja je nastala pod vplivom farmacevtskega in zdravniškega lobija. Država bi se morala s proizvajalci pogajati neposredno, brez nekih privat firm, ki samo molzejo provizije.

  • Naklonsky 07:16 01.julij 2023.

    A je vloga ministra samo to, da dokaže moč lobijev ali zato, da naredi red? Kdo ima koga za bedake?

  • lojs 15:23 30.junij 2023.

    v tej vukojebini slovenistana gre za zadnje bitke ropanja države, vse ostalo je teater ali pa telenovela golobnjaka ... javne raziskave so pokazale, (pa tudi če jih ne bi bilo), da mnogo folka še vedno "natepava" telenovele, seveda po novem ...prikaži več cenejše ... ta vlada je še ena serija negledljivih latino al pa turških telenovel ... žal na naše stroške ... slovenčki, malo se zamislite!