Slovenija
44719 ogledov

Ministrica povzdignila glas: "Govorim vam, ker tudi vi meni žugate ..."

Simona Kustec Daniel Novakovič/STA
Ministrica Simona Kustec odgovarja, zakaj vztraja pri samotestiranju učencev in dijakov v šolah.

V sredo se bo v šolah začelo obvezno samotestiranje na novi koronavirus, ki ga bodo izvajali trikrat tedensko, praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. 

Samotestiranje Covid-19 Slovenija Za tiste, ki se ne bodo želeli samotestirati, razumevanja očitno ne bo

"Ta trenutek smo v verjetno najbolj intenzivnem valu virusa v celotnem letu," je na poslansko vprašanje poslanke Meire Hot iz SD, ki jo je zanimalo, zakaj ministrstvo ni ugodilo zahtevam šolnikov za samotestiranje doma do petega razreda, odgovorila šolska ministrica Simona Kustec. "Zelo podobno  je, kot je bilo tudi lani, z veliko razliko, da smo lani imeli v boju proti virusu le zaščitno masko. Letos imamo cepivo in teste (za testiranje in samotestiranje). Lahko se borimo bolj odločno."

"Če je strokovno mnenje, mnenje epidemiološke in zdravstvene stroke, da je pogoj, da imamo ta trenutek glede na stanje prisotnosti virusa odprte šole, samotestiranje, moramo to spoštovati."

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje

Poudarila je, da se, ko gre za šole, ukvarjamo s podobnimi izzivi kot lani, ko "smo bili soočeni z delom družbe, ki je na istih argumentih kot sedaj skupaj z delom politike trdil, da zaščitne maske niso potrebne v boju proti virusu". "Nekateri celo trdijo, da virusa sploh ni - to nas je pripeljalo do tega, da smo morali šole zapreti in jih imeti na daljavo," je dejala ministrica. "Upam, da s tem, kar imamo na voljo, s cepljenjem in testiranjem, lahko varno sobivamo, da se ne bomo več vračali in se ponovno pogovarjali o istih stvareh."

samotestiranje Covid-19 Slovenija Velika zmeda pred uvedbo samotestiranja v šolah. To odgovarja ministrica.

Brez samotestiranja šola na daljavo

Učenci in dijaki, ki se ne bodo želeli testirati oz. njihovi starši ne bodo dali privoljenja, se bodo morali šolati na daljavo. "Lahko razumemo tiste, ki so se odločili, da tega ne bodo spoštovali," je dejala ministrica. "V tem primeru smo povedali, kakšna je posledica."

Samotestiranje otrok Slovenija Zdravje To je razlog, da se učenci ne morejo samotestirati s testi na slino

Samotestiranje otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Pojasnila je, da so imeli z ravnatelji v prejšnjem tednu dve srečanji, skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ. "Opisali, pojasnili smo situacijo in prisluhnili odzivom," je poudarila ministrica. "Prenesli smo jih na strokovno raven, tistim, ki so za to pristojni - epidemiologom in zdravstveni stroki. Njihova ocena je bila takšna, kot je in kot bo v sredo začela veljati v odloku. Zato, ker imajo nekateri ravnatelji upravičene stiske glede izvedbe, bomo jutri zjutraj imeli še eno tako srečanje, da jim pomagamo in jih dodatno informiramo o zadevah. Če želimo imeti šole odprte, je spoštovanje teh ukrepov, ki nikomur niso všeč - tudi jaz bi rada videla, da jih ne bi bilo, jaz bi raje videla, da virusa ne bi bilo - nujno."

"Prva otrokova pravica je pravica do zdravja"

Na dodatne pripombe poslanke, ki je navedla priporočila o nošenju mask WHO, s posebnimi navodili do 12 leta in pozvala k samotestiranju doma do petega razreda ter ministrici očitala, da deluje v nasprotju z varovanjem otrokovih pravic, je ministrica dejala: "Če hočemo imeti varno odprte šole, potem je epidemiološka in zdravstvena stroka rekla, da je to možno na tak način. Več od tega ne vem, kaj vam povem. Vaš poziv lani za odprte šole je bil, ampak za odprte šole brez mask. Govorim vam, ker tudi vi meni žugate in pripisujete nekatere stvari, ki ne držijo. Prva otrokova pravica je, da je otrok zdrav. Vse ostale pravice morajo biti podvržene temu dejstvu. Če to pomeni, da bo moral vsak otrok za krajše obdobje izvajati določene ukrepe, je naša pravica in dolžnost, da to naredimo."

Covid, otroci, šola Slovenija Hitri test za samotestiranje veljaven tudi za druge dejavnosti, vendar pozor!

Starše in širšo javnost je pozvala, da v zahtevni situaciji in stiski, v kateri se nahajamo, spoštujejo ukrepe. "Če želimo zagotavljati zdravje naših otrok in zaposlenih v šolstvu, moramo spoštovati ukrepe," je še enkrat ponovila ministrica. "Nihče si tega ne želi, a to moramo narediti. Pomagajte ravnateljem in učiteljem, da bomo oddelali to obdobje, z ukrepi, ki jih večina držav izvaja že nekaj časa - naša soseda Avstrija, večinski del Nemčije in Italija. V Italiji že nekaj časa ni problematiziranja v zvezi s takimi ukrepi, ki se danes uvajajo v slovensko šolstvo. Dajmo stopiti skupaj zaradi naših otrok in vseh nas."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 53
  • duc1 08:40 16.november 2021.

    TOTALNO NESPOSOBNA IN ZABITA,KER SAMA NE VIDI,DA NI ZA NOBENO RABO.

  • Albatroz 08:26 16.november 2021.

    Igrice in dokazovanje moči, veliki J je rekel tako bo ne zaveda pa se vsih ostalih problemov, strokovna skupina pa je kot 12 letnik ki okusi moč odločanja. Za vse tiste ki pa pomnite za čas pred korono, vsako leto ...prikaži več je bilo premalo kadra premalo postelj in premalo denarja za medicino, covid je nova priložnost.

  • jakec1575 22:51 15.november 2021.

    poleti je pa luftala na japonskem. namesto, da bi šole konkretno pripravila. nisem sicer proti samotestiranju, ampak to je odlocno premalo, kar bi moral narediti en sposoben minister/ica za solstvo.