Slovenija
507 ogledov

Ministrica: "Zaslišanja se ne bi bala."

Asta Vrečko Profimedia Asta Vrečko.
NSi ne bo vložila interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj z osmimi poslanci nima zadostnega števila podpisov za vložitev.

Poslanci SDS, ki svoje podpise pogojujejo s podpisi NSi k interpelaciji vlade, namreč svjih podpisov za interpelacijo zoper Asto Vrečko niso prispevali. Potem ko so iz NSi danes sporočili, da interpelacije ne bodo vložili, je ministrica ponovila, da se takšnega zaslišanja v DZ ne bi bala. Argumenti za združitev muzejev so namreč po njenih besedah na njihovi strani, očitki pa neosnovani in jih lahko kadarkoli zavrnejo.

Ob tem je izrazila obžalovanje, da se je prejšnja vlada odločila ad hoc ustanoviti muzej brez zbirke, brez ustreznih pogojev in tudi brez nekih trdnih temeljev, na katerih bi Muzej slovenske osamosvojitve lahko zaživel. "V kulturi moramo vedno pozdravljati ustanovitev novih institucij, novih kulturnih zavodov, a ta je bil zasnovan na način, da že v osnovi ni imel možnosti za uspeh," je ocenila ministrica.

Kot je izpostavila, sta ustanovitvi muzeja osamosvojitve nasprotovali obe največji veteranski organizaciji, in tudi stroka s Filozofske fakultete v Ljubljani se ni strinjala s tovrstno odločitvijo. Kot neustrezno je ministrica označila tudi odločitev, da se za ta namen vzame prostore Arhivu RS, ki že leta čaka na nove prostore in hrani vse dokumente zgodovine, vključno z dokumenti iz slovenske osamosvojitve.

Zato je bila najbolj smotrna poteza, da zavoda združijo in ustanovijo nov javni zavod, ki bo preučeval novejšo in sodobno zgodovino. Muzej novejše zgodovine, ki ima najpomembnejšo zbirko o slovenski osamosvojitvi, so s tem okrepili v novem zavodu tako pri raziskovanju kot pri zaposlitvah, je dodala Vrečko.

Interpelacijo zoper ministrico so v NSi napovedali po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Vendar so danes sporočili, da je ne bodo vložili. Z osmimi poslanci namreč nimajo zadostnega števila podpisov, poslanci SDS pa jih ne bodo prispevali.

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem Slovenija Slovenija SDS želi interpelirati celotno Golobovo vlado. Ga bo NSi podprla? Asta Vrečko Slovenija Ministrica po "uporu" ni več dobrodošla na proslavi Asta Vrečko Slovenija Zaradi Muzeja osamosvojitve zdaj letijo že grožnje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Naklonsky 12:59 04.februar 2023.

    Trenutno v vladi mr. Taubija je ta čarovnica ena izmed največjih zloveščih bitij vseh časov.

  • Soljatar 17:26 03.februar 2023.

    ta rdeč apartčik bo kmalu zgodovina, pa se lahko še tako trudi...noben je ne bo več povohal...

  • lojs 16:31 03.februar 2023.

    kmalu bodo interpeliral celo vlado, kar je že skrajni čas