Slovenija
12886 ogledov

Ministrstvo za kulturo zavajalo s podatki o mobingu

razno 20.11.13. mobing na delovnem mestu, sluzba, foto: shutterstock Shutterstock
Lani 25 prijav mobinga na ministrstvu za kulturo, ne pa nobene, kot je trdil Prešiček.

Ministrstvo za kulturo nam kljub več pozivom še vedno ni posredovalo podatka o številu prijav mobinga v letu 2018, ko sta ministrstvo vodila Tone Peršak in Dejan Prešiček. Slednji je v preteklem tednu celo večkrat poudaril, da je bilo v letu 2017 74 prijav mobinga, v letu 2018, ko je sam prevzel ministrstvo pa nobenega. Take informacije je imel celo premier Marjan Šarec. Vendar podatek, da v času Prešička na ministrstvu za kulturo ni bilo nobene prijave mobinga, ne drži.

Glede na podatke, ki smo jih pridobili od urada za informiranje, so na ministrstvu za kulturo lani prejeli 25 prijav mobinga, še dve prijavi mobinga so na ministrstvu prejeli v letošnjem letu. Od skupaj 27 prijav se jih je tri četrtine izkazalo za upravičene, kar pomeni nekaj več kot 20 prijav. 
Leta 2017 je bilo na ministrstvu za kulturo res vloženih 74 prijav, za upravičene pa so se izkazale tri. 

Ministrstvo podatkov ne razkriva

Za podatke o mobingu v letu 2018 smo ministrstvo prosili že 22 januarja, vendar nam jih niso posredovali, češ da "svetovalka za pomoč ter informiranje o ukrepih, ki so na voljo v zvezi z varstvom pred spolnim in drugim nadlegovanjem ter trpinčenjem na Ministrstvu za kulturo poročila za leto 2018, ki ga mora posredovati na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, še nima." Zakaj je razkritje teh podatkov, povezanih s poročilom, še do danes niso pojasnili, so pa poudarili, da da nihče ni podal prijave proti Prešičku.  

Sklicujejo se na napačen zakon  

Nenavadno pa je tudi pojasnilo ministrstva za delo, da tovrstnih poročil niti ne zahtevajo, niti ne zbirajo. Še bolj pa jih preseneča, da poročilo na ministrstvu za kulturo pripravljajo na podlagi zakona o družinskem nasilju, v katerem pa ni nobene podlage za mobing na delovnem mestu. "Trpinčenje na delovnem mestu je zakonsko urejeno v Zakonu o delovnih razmerjih in Zakonu o varnosti in zdravju pri delu. Zakon o enakih možnostih žensk in moških ter Zakon o varstvu pred diskriminacijo urejata področje spolnega in drugega nadlegovanja. Zakon o preprečevanju nasilja v družini pa se nanaša na nasilje v družini in ne na nasilje na delovnem mestu, 11. člen slednjega se nanaša na vsebino resolucije, ki je še v pripravi in ne predvideva nobenega poročanja o nasilju na delovnem mestu. Prav tako MDDSZ ne zbira nobenih poročil ali informacij o mobingu v drugih organih," pojasnjujejo na ministrstvu za delo.

Na ministrstvu za kulturo so v zadnjih treh letih zabeležili 101 prijavo mobinga, kar je daleč največ med vsemi ministrstvi in njihovimi organi. Poročilo se bere kot grozljivka, več tukaj.
Na ministrstvu za kulturo je sicer zaposlenih 146 ljudi, skupaj je 27 delovnih mest z vodilno funkcijo, od tega štiri delovna mesta niso zasedena.

Preveč dela, žaljivke, grožnje ...

Na ministrstvu za obrambo, kjer je skupaj z organi v sestavi zaposlenih 7758 ljudi, so v letu 2018 zabeležili 52 prijav domnevnega trpinčenja. Osem zaposlenih se je pritožilo zaradi nalaganja prevelikih količine dela ali zdravju škodljivih del, prezahtevnih del z namenom diskreditacije oziroma nalaganje del, ki žalijo samozavest, osem se jih je prijavilo zaradi prikazovanja njihovih odločitev kot vprašljivih ali napačnih, kar je bilo pospremljeno tudi z žaljivkami. 

Šest zaposlenih na ministrstvu za obrambo se je pritožilo zaradi žaljenja pred podrejenimi, dva, ker jima je bilo onemogočeno izobraževanje oziroma napredovanje, dva, ker jima je bilo onemogočeno izobraževanje, eden od zaposlenih se je pritožil zaradi izključitve s sestanka, šest prijav je prišlo zaradi nejasnih navodil, dve zaradi skrivanja informacij in delovnih navodil.

Tudi prijava poskusa spolnega nadlegovanja

Zaradi ignorance in neupoštevanja predlogov podrejenih se je na ministrstvu za obrambo pritožilo osem zaposlenih, zaradi neustrezne komunikacije deset in zaradi grožnje z odpovedjo, znižanjem plače in prerazporeditvijo na drugo dolžnost štirje. Na ministrstvu za obrambo so lani prejeli tudi eno prijavo zaradi poskusa spolnega nadlegovanja. 

Štiri tožbe na sodišču

Leta 2017 do 2018 so na ministrstvu za obrambo obravnavali tri odškodninske tožbe vojakov, ki so bili deležni trpinčenja, šikaniranja, groženj in pritiskov s strani nadrejenih na delovnem mestu, ter odškodninsko tožbo zaradi spolnega nadlegovanja. Vsi štirje primeri so se zgodili pred letom 2017. Sodišče je v treh primerih tožbe zoper nadrejene te spoznalo za odgovorne storitve kaznivega dejanja grdega ravnanja s podrejenim, v enem primeru pa je sodišče tožbo pripadnika zavrnilo.

Večina primerov po ugotovitvah komisij neutemeljenih

Na Policiji je bilo od leta 2014 dalje obravnavanih 15 prijav mobinga na delovnem mestu, ki zajema spolno in drugo nadlegovanje ter trpinčenje na delovnem mestu. V treh primerih so se prijave oziroma obvestila predstojniku organa o domnevnem neželenem vedenju na delovnem mestu izkazale kot utemeljene in v enem primeru kot delno utemeljena. V vseh ostalih primerih se prijave niso izkazale kot utemeljene. O vseh primerih je bilo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Na inšpektoratu za infrastrukturo, ki sodi pod ministrstvo za infrastrukturo, so v lanskem letu prejeli dve prijavi trpinčenja na delovnem mestu zoper glavno inšpektorico in resornega ministra. Ena od prijavljiteljic je prijavo v letošnjem letu še dopolnila. 
Na finančnem ministrstvu oziroma na organih v njegovi sestavi so lani prejeli štiri prijave, dva primera, ki sta prispela iz finančne uprave, sta bila sicer obravnavana in razrešena kot neutemeljena, kljub temu pa sta se prijavljitelja odločila še za sodno pot

Postopek na sodišču ali neformalni postopek

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so od leta 2017 prejeli šest prijav, štiri so se izkazale za neupravičene, dve sta še v obravnavi, ena na sodišču. 

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so prejeli pet prijav, tri so prišle iz inšpektorata za delo (IRSD). Prijave so razrešili v neformalnem postopku s svetovalko za pomoč. 

Na Ministrstvu za javno upravo, ministrstvu za okolje in prostor ter na ministrstvu za infrastrukturo, so prejeli po dve prijavi, na notranjem in gospodarskem ministrstvu pa po eno prijavo mobinga oziroma trpinčenja. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • borut08 17:44 31.januar 2019.

    V nasi drzavi se na vsakega,ki je posten in se drzi zakonov izvajajo pritiski,ki lahko ljudi privedejo tudi do samomora.Komunizem po komunizmu in diktatura!

  • Aro 11:12 31.januar 2019.

    Še en dokaz, da to ministrstvo ne more biti samostojno! Ne vejo nič , ne znajo nič, nimajo pojma o menedžiranju, niso opravilno sposobni. treba jih je priključiti enemu normalnemu ministrstvu, z normalnim ministrom in naterati, da delajo-DELAJO!

  • tomaz 10:51 31.januar 2019.

    Ma dajte no, na MK že leta sedijo eni in isti uslužbenci, ki so obremenjeni z določenimi preteklimi praksami, če pa nekdo hoče ključ delitve sredstev prilagoditi bolj pošteno in prilagojeno današnjim časom, je pa takoj obtožba mobinga. Prav vsi, ...prikaži več Prav vsi, ki imamo kaj opraviti z MK že leta dvomimo , kako so se delila sredstva v preteklosti in komu. Tu je v ozadju keš in ne mobing. Nekaterim se pa verjetno tudi malo hlače tresejo, da bi kak okostnjak ne padel iz omare.