Slovenija
4784 ogledov

Šarec: Ne predstavljam si, kako bi sedanja vodilna ekipa lahko delala naprej

Marjan Šarec Anže Petkovšek
Premier stranki SD naložil, naj čimprej poišče kandidata za ministra in državna sekretarja.

"Kljub dosežkom ministra ne morem mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da se v tej zasedbi ne da več delati oziroma si ne predstavljam, kako bi sedanja vodilna ekipa lahko delala naprej, zato odstop sprejemam," je na današnji tiskovni konferenci povedal premier Marjan Šarec. "Odstop sprejemam, predvsem zaradi umirjanja situacije na ministrstvu in vzpostavitve normalnega stanja, da se bo vse, kar je nedorečenega in problematičnega začelo reševati."

Izrazil sožalje družini umrlega Tomaža

Uvodoma je sicer najprej izrazil globoke sožalje družini, prijateljem in sodelavcem umrlega Tomaža. "Ta smrt je zagotovo pretresla vse, bila je povod za dogajanje, ki smo mu bili priča v preteklem tednum," je dajal Šarec. "Pretekli teden je bil zame precej naporen, ker mi je predsednik SD dal težko nalogo, tudi odgovorno, da sam presodim, kakšna naj bo usoda ministra za kulturo."

Dodal je, da odločitve o tem ni preložil, ker mu maili v Davosu ne bi delovali, kakor so namigovali nekateri, ampak zato, ker se želel posvetiti dogodku. "Taka pot nekaj stane in ne bi bilo korektno, da bi čas, preživet tam, porabil za reševanje domačih problemov," je poudaril Šarec.

Dejan Prešiček Tarča Slovenija Nerodni odgovor ministra: "Ne trpinčim brez razloga"

Ministrstvo za kulturo bo začasno vodil minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. 

Dejan Prešiček Prešiček odhaja Slovenija Minister Dejan Prešiček odhaja?

Dilemo razrešil že minister v pismu

Dejan Prešiček | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Povedal je, da je dilemo, ali naj Prešiček ostane ali ne, razrešil že sam minister v svojem pismu, v katerem opisuje tudi dosežke na ministrstvu, ki mu jih ne more oporekati. Hkrati je poudaril, da ne more mimo dejstva, da je bilo v prejšnjem letu na ministrstvu vloženih 74 prijav za mobing. "Tega ni kriv minister," je poudaril Šarec. "Mislim, da niti sindikat niti zaposleni ne bi smeli odpirati šampanjcev, ampak bi se morali ozreti vase in se vprašati, kaj je narobe na tem ministrstvu, da so se zadeve pripeljale tako daleč. Potrebnega bo veliko dela in samorefleksije."

Na ministrstvo bo potrebno pripeljati novo ekipo, da se bodo zadeve začele urejati, je še poudaril Šarec in SD pozval, naj čimprej predstavi tako novega kandidata za ministra kot za oba državna sekretarja.

ministrstvo za kulturo Šarec hoče pojasnila Slovenija Šarec Prešička poziva k razjasnitvi razmer na ministrstvu za kulturo

Prešiček v pismu naštel dosežke

Minister Dejan Prešiček je včeraj zvečer v pismu premierju že ponudil odstop. V njem je zapisal, da "javni linč" ni prizadel le njega in njegove sodelavce, ampak tudi tiste v kulturi, ki "dobro v srcu mislijo", kot bi rekel Prešeren. 

Zapisal je še, da je položaj ministra sprejel z željo po potrebnih spremembah in odgovornostjo, da se "premaknejo stvari, ki stojijo že leta". Težave na ministrstvu so po njegovih besedah obstajale že prej, a so v času njegovega ministrovanja ob nesrečni smrti uslužbenca izbruhnile na plano.

RTV RTV Slovenija Slovenija RTV Slovenija minister zagrozil: Sanacija ali grški scenarij

Nekateri zaposleni na ministrstvu za kulturi Prešičku očitajo, da je dopuščal in aktivno izvajal mobing nad zaposlenimi in da je sokriv za samomor njihovega sodelavca, ki je bil tudi Prešičkov šofer.

"Zaradi napake bi moral dobiti po prstih"

V stranki SD Prešička niso pozvali k odstopu, ampak so odločitev o tem prepustili predsedniku vlade. Predsednik SD Dejan Židan je obtožbe o mobingu označil za neresnične, uporabo službenega vozila v zasebne namene pa za napako, zaradi katere mora "minister Prešiček dobiti po prstih". 

Mobing Min. za kulturo Slovenija Mobing na ministrstvu že pred prihodom Prešička

Šarčevo vlado je že moral zapustiti minister za kohezijo Marko Bandelli

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Albatroz 14:57 28.januar 2019.

    že tone že tone, iz glavne blagajne ni več možno nič odtujiti zato so preusmerili žogico na drugo stran, nekaj malenkosti nafto kupujemo pri enakem uvozniku kot avstija in imajo oni ceno1,08€ in prav tako koristijo trošarine imajo višje plače ...prikaži več in več uvožene delavne sile, imajo tudi probleme v politiki. Ampak razlikujejo javno šikaniranje od slabega vodenja države.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:48 28.januar 2019.

    boogin1,2,3,4,5,6 itd bogi si in to na umu!

  • mph 11:29 28.januar 2019.

    Korekten komentar Šarca in tudi razlog, da uživa vedno večjo podporo. Ko je enkrat prišlo do javnega linča, je nepomembno ali je kriv ali ne, delo mu je onemogočeno. Če je izvajal mobing, bi moralo sodišče raziskat, če ni izvajal, ...prikaži več pa tistega, ki ga je po krivem napadel.