Slovenija
5056 ogledov

Ministrstvo zaostrilo retoriko: To čaka tiste, ki se ne bodo želeli testirati!

Šole Epa
Delodajalec lahko uvede disciplinski postopek, lahko izda pisno opozorilo pred odpovedjo ali pa lahko začne postopek odpovedi, kar pomeni, da lahko v skrajnem primeru delodajalec zaposlenega tudi odpusti.

Kršitev obveznosti iz delovnega razmerja

Šole in vrtci so danes prejele okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Iz okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

Pogoj prebolel, testiran, cepljen (PCT) je za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja obvezen, kar pomeni, da je za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, tedensko testiranje delovno pravna obveza. Odklonitev testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da takemu delavcu zagotovi možnost dela od doma ali čakanje na delo. Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Pogoj bo v določenih primerih veljal tudi za starše - denimo za uvajanje otrok v vrtec, roditeljske sestanke in pogovorne ure.

 

Enako velja za maske, a ne pri otrocih

Delodajalec torej lahko uvede disciplinski postopek, lahko izda pisno opozorilo pred odpovedjo ali pa lahko začne postopek odpovedi, kar pomeni, da lahko v skrajnem primeru delodajalec zaposlenega tudi odpusti.

Enako za kršenje delovnega razmerja velja tudi odklonitev nošenja zaščitne maske zaposlenih. Vendar pa učencem, ki so šoloobvezni, ravnatelj ne sme prepovedati sodelovanja pri pouku, če ne nosijo mask.

Ministrstvo za izobraževanje je v okrožnici, ki so jo pozno popoldne dobile izobraževalne ustanove, prav tako zapisalo, da se v primeru, da učenci ne želijo nositi zaščitne maske, njihove starše takoj seznani s to obveznostjo. V navodilih je zapisano, da bo šola takšne primere predala šolski inšpekciji.

Ravnatelji so pred prejemom okrožnice večkrat opozorili na to, da nimajo pravne podlage in odgovorov na vprašanja, kako ukrepati, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT.

Več o stališču ravnateljev si lahko preberete na tej povezavi. O okrožnici je sicer v dnevni informativni oddaji poročala TV Slovenija.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 39
 • Avatar Leon
  Leon 08:37 25.avgust 2021.

  Oblast moti vse kar je drugače od zapovedi SLOVENSKEGA PACIENTA ! Nekoč trenirkarji ,včeraj kolesarji in presstitutke ,danes profesorji .....kdo je jutri na vrsti ? NO PASARAN

 • ančika 07:04 25.avgust 2021.

  Vso podporo ravnateljem, ki jim je koncno prislo iz riti v glavo... Sprva so bili zlizani z kriminalci, vohajo konec, sedaj se obracajo... Ok, tudi dobro. Skrajni cas je, da se fasisticne evidence ukinejo in da se vodi le hospitalizirane ...prikaži več in umrle ter da koncno zacnemo zivet in delat, ker bomo sicer sli v racku ce ze nismo.... Cakam glas razuma se iz ostalih panog....

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 05:23 25.avgust 2021.

  Strokovnjaki po svetu so ugotovili in dokazali da en nos in štirje poizkusi nikoli ne pokaže enak rezultat. Popolnoma zdravi ljudje imajo dva testa pozitivna dva negativna, kako je to mogoče? in to se kaže tudi pri cepljenih osebah. Naredite ...prikaži več preizkus v istem dnevu v dveh postajah za brise !