Slovenija
4823 ogledov

Motoristi so se obnašali zelo grdo

Motorist Profimedia Motorist na cesti v Sloveniji.
Zaznali so ogromno različnih kršitev.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v sodelovanju s Specializirano enoto za nadzor prometa Generalne policijske uprave na cestnih relacijah Nova Gorica - Tolmin - Kobarid - Bovec - Trenta in Tolmin - Idrija - Godovič v času zadnjega vikenda izvajali poostren nadzor s ciljem umirjanja cestnega prometa in poudarkom na ugotavljanju kršitev prekoračitev hitrosti, nepravilnih prehitevanj in raznih drugih oblik objestne vožnje. Prav tako so policisti v času nadzora poostreno nadzirali morebitne kršitve voznikov motornih koles.

V nadzoru so ugotovili večje število kršitev prometne zakonodaje, skupaj 95 prekrškov, pri čemer je bilo zaradi različnih kršitev izdanih 77 plačilnih nalogov. Šlo je za prekoračitev hitrosti, nepravilna prehitevanja in neupoštevanje talnih označb, neustrezno tehnično brezhibnost vozila, prekoračeno raven hrupa v nasprotju s homologacijo vozila, uporabo mobilnih aparatov med vožnjo in druge kršitve. Zaradi lažjih kršitev so policisti izrekli 17 opozoril.

Večji delež kršiteljev je bilo voznikov motornih koles, ki so tekom poletja vsakodnevno, še posebej pa preko vikendov, zelo pogosti obiskovalci cest Zgornjega Posočja, žal pa tudi pogosti storilci prekrškov.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja sta bili dve vozili zaseženi, v enem primeru je voznik na podlagi pozitivnega hitrega testa na mamila v nadaljevnju odklonil strokovni pregled, v šestih primerih pa je voznikom motornega vozila alkotest pokazal vrednost nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Zoper vse navedene kršitelje je bil podan obdolžilni predlog na sodišče.

Zaznali so tudi osem ugotovljenih kršitev, ki so povezane s prekoračitvijo hrupa s strani voznikov motornih koles.

Nekaj hujših primerov

Prometna Policija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Iz PU Nova Gorica so sporočili podrobnosti nekaterih kršitev. Na Volarski ravnini (glavna cesta Tolmin - Kobarid) je bila vozniku motornega kolesa, državljanu Italije, izmerjena hitrost 153 kilometrov na uro pri omejitvi 90 km/h.

Na glavni cesti izven naselja Ročinj so imeli policisti v postopku voznika motornega koesa, državljana Nemčije, ki je vozil po zadnjem kolesu, večkrat spuščal krmilo med vožnjo, ni upošteval talnih označb, vijugal po vozišču ter imel izrabljene pnevmatike pod en milimeter. Vozniku je bila izrečena globa, odvzete registrske tablice, vozilo pa je bilo izločeno iz prometa.

Najvišja izmerjena hitrost z laserskim merilnikom je bila pri nekem motoristu 100 km/h. Najvišja izmerjena hitrost z video sistemom izven naselja pri omejitvi 90 km/h je bila pri drugem motoristu 142 km/h. Na odseku, kjer je omejitev 110 km/h, je bila najvišja izmerjena hitrost 160 km/h.

Policisti in policistke PU Nova Gorica bodo tudi v naslednjih vikendih na navedenih relacijah izvajali poostrene nadzore. Vse voznike opozarjajo na spoštovanje cestno prometnih pravil, na strpno in defenzivno vožnjo in na upoštevanje drugih soudeležencev v cestnem prometu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • SlavkoKrizman 17:40 11.september 2023.

    Z vsem spoštovanjem do " normalnih " motoristov.....večina ostalih je žal prepotentnih drekov, ki si spoštovanja ne zaslužijo...

  • vojko19 15:55 11.september 2023.

    In na te prepotentneže bi morali paziti avtomobilisti? A imajo oni drugačne CPP kot mi avtomobilisti?

  • milan243 14:50 11.september 2023.

    Volarska ravnina..... se da it tja do 250km/h. 120je za začetnike.