Slovenija
68 ogledov

Munc: Deklica živa in zdrava

munc markač
1/3
Boštjan Tacol
Munc: Deklici omogočiti varen prostor, v katerem bi lahko dokočno ovrgli ali potrdili sum spolne zlorabe. Nussdorferjeva: Država mora poskrbeti, da se ugotovi, kaj se je z otrokom v resnici dogajalo in to čimprej.

Psiholog Matic Munc iz svetovalnice Akcija! je danes pozval varuhinjo človekovih pravic, naj s svojo avtoriteto omogoči varen prostor, v katerega bi oče pripeljal deklico, s katero bi pogovor opravili izvedenki ter dokončno ovrgli ali potrdil sum spolne zlorabe, ne da bi se naslednji dan našla v bližini domnevnega zlorabitelja.

Predsednica društva Beli obroč Slovenije in višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer je za zurnal24.si glede poziva dejala, da "škoda, da tako pozno". Kot pravi se ji taka pobuda zdi v redu, "ker otrok ne more živeti takšnega življenja nekje skrit".

"Meni se zdi, da je treba narediti vse, da otrok ni ujetnik lastnih staršev, ampak da živi normalno otroštvo, država pa mora poskrbeti, da se ugotovi, kaj se je z njim v resnici dogajalo in to čimprej,"
je dejala sogovornica.

Iztok Drozdek, zagovornik očeta koroške deklice, ki je trenutno v priporu, ker kljub pravnomočni sodbi noče hčerke izročiti materi, je na tiskovni konferenci Svetovalnice Akcija! poudaril, da je treba v prid deklice vzpostaviti most med vsemi vpletenimi, dokler pristojni organi ne potrdijo ali zavržejo suma spolne zlorabe. Tožilstvo je preiskavo končalo, a jo nadaljuje oče kot tožnik.

 

Poziv podkrepili s Evropsko konvencijo

Markačeva, Munc in Drozdek pobudo varuhinji utemeljujejo z dejstvom, da se je njen namestnik Tone Dolčič v pogovoru z Natalijo Markač strinjal, da je sum treba dokončno potrditi ali ovreči.

Svoj poziv varuhinji argumentirajo z Evropsko konvencijo o otrokovih pravicah, ki ne samo dopušča pač pa staršem in organom narekuje, da zaščitijo otroka pred spolno zlorabo. Konvencijo je Slovenija ratificirala leta 1999 in po njihovem je nad pravnomočno sodbo sodišča. Tožilstvo je pa svojo odločitev utemeljilo namreč le na delnem mnenju izvedenk, ki se s punco nista pogovarjali ampak sta mnenje zapisali le na podlagi sodnega spisa in posnetkov.

Nussdorferjeva ob tem pravi, da bi bila vesela, če bi bila konvencija nad vsem in da bi se spoštovala. A pravi, da je treba spoštovati tudi pravnomočne sodbe sodišča.

"Mi se vedno prepiramo, kaj je najmočnejše. Ampak konvencija določa tudi, da je otrok do 18. leta, mi trdimo da je do 14. leta. Velikokrat se to krši," pravi Nussdorferjeva in dodaja, da mora v tem primeru odreagirati država "in mislim, da bi že zdavnej moral biti ta otrok na varnem." Tako bi ga lahko obiskovala oba starša, strokovnjaki pa bi zelo hitro ugotovili, kaj je res in kaj ni.

"Institucije morajo imeti možnost razčistiti, kaj se je z otrokom zgodilo. Tudi mati ima pravico, da bi ga videla. Tukaj sta tako dve močni zgodbi in mi kot zunanji opazovalec, nihče ne ve, kaj se je zgodilo. Ampak prav pa ni, da otrok trpi. Trpi pa prav gotovo, saj ne živi normalnega življenja."

Deklico iščejo od marca

Spomnimo, očetu štiriletne deklice s Koroške so minuli teden odvzeli prostost, deklice pa v hišni preiskavi pri očetu niso našli. Po nekaterih informacijah naj bi bila deklica, ki jo iščejo že od marca, v tujini.

Komentarjev 1
  • VERITA 19:46 28.junij 2011.

    Ali lahko kdo utemelji, zakaj je oče te deklice priprt? Ali zato, ker jo ščiti in varuje?Nerazumne odločitve so to, ali ne?