Slovenija
241 ogledov

Na ceste odšli že sredi noči

Sneg na ljubljanskih ulicah. Anže Petkovšek Kidanje in pluženje snega na Ljubljanskih ulicah.
Zaradi snega, ki je ponoči zajel večji del države, je na delu večje število plužnih ekip. Razmere ponekod otežujejo podrta drevesa.

Na KPL-ju, družbi za vzdrževanje cest, so nam povedali, da so odšli plugi na čiščenje že sredi noči. Zjutraj jih je na delu dvajset na cestah na območju Ljubljane, poleg njih ceste pluži še okrog 40 kooperantov. Na vprašanje, kakšna je trenutna situacija, je dežurni povedal: "Intervencije delamo, ekipe so zunaj. Povečno število klicev imamo." 

Dodal je še, da situacijo slabšajo tudi podrta drevesa, po njegovih besedah naj bi bilo po Ljubljani to jutro dvajset takšnih lokacij.

Namestnik direktorija LPP Rok Vihar je za STA povedal, da so imeli nekaj težav in izpadov na linijah avtobusov predvsem zaradi precej slabo očiščenih cest. "Smo pa večino teh jutranjih izpadov že sanirali, tako da zdajle promet v večini primerov teče gladko z izjemo nekoliko daljših zamud in nekoliko slabših, daljših intervalov med vozili," je dodal.

Opozoril je še, da imajo njihovi zgibni avtobusi pogon v prikolici, zato imajo vedno težave, kadar je na cestišču plast snega. "To ni taka težava, ko gre za lahek sneg, ki pada pri nižjih temperaturah, težava je, ko se moker sneg zbije in postane drseča plast na cestišču. Avtobus takrat na klančinah in ostrih zavojih ne more peljati in vedno pride do zastojev, dokler se to ne očisti," je še povedal Vihar.

Zaradi snega je na cestah veliko težav. Če ni nujno, se, dokler se razmere ne umirijo, ne odpravljajte na pot. Težave povzroča tudi podrto drevje. Na območju Elektra Ljubljana je več tisoč uporabnikov brez električne energije.

Težave so bile tudi na avtocestnem križu. Darsove ekipe so na terenu od treh zjutraj. Zaradi zimskih razmer je na štajerski, primorski in dolenjski avtocesti veljala prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone. Tovorna vozila se iz prometa med drugim izločajo, ko je napovedano več kot 20 centimetrov snega v treh urah, ko piha, ko pride do večjega števila prometnih nesreč, pa tudi na podlagi ocene upravljavca cest, navaja agencija za varnost prometa.

"Dejstvo je, da bi se morala v takih razmerah težka tovorna vozila izločati, a na glavnih smereh temu ni tako," je za STA opozoril Slavko Bračko, vodja Pomgradove zimske službe za območje zgornjega dela Podravja in vzhodnega dela Koroške. Edini krajši zastoj so iz tega razloga beležili na dokaj strmem klancu od Maribora proti Selnici ob Dravi. Na območju, ki ga pokriva Pomgradova zimska služba, je po nižjih lega zapadlo od deset do 30 centimetrov snega, v višjih legah Pohorja pa še kakšnih 20 centimetrov več. Pomgradova zimska služba je na teremi z vsemi razpoložljivimi vozili 52 plužnih enot na 760 kilometrih cest od polnoči.  

Damjan Maček, vodja celjske zimske službe, je za STA povedal, da so z delom na terenu začeli med pol drugo in pol tretjo uro zjutraj. Na Celjskem je v nizko ležečih predelih zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa od 15 do 25 centimetrov. Po Mačkovih besedah so imeli na določenih odsekih težave z zdrsi tovornih vozil, pripetilo se je tudi nekaj manjših prometnih nesreč. Ker je sneg moker in težak, zato prihaja tudi do snegoloma. 

Na območju Severoprimorske je bilo preko noči na delu 43 ljudi, 15 vozil in pet strojev, je povedal vodja vzdrževanja na CPG Kolektor Vanči Premrl. Preko noči so porabili 225 ton soli za posipanje. "Ceste so prevozne, razen na nekaterih delih velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike," je pojasnil. Večjih težav zaradi težkega snega preko noči niso imeli.  

Padavine naj bi se danes čez dan umirile, proti večeru pa lahko spet pričakujemo novo pošiljko. V prihodnjih dneh lahko še pričakujemo sneg.

Pred začetkom mirili, da so pripravljeni

V začetku novembra so zimske vzdrževalne službe mirile, da jih zimske razmere ne bodo presenetile, saj so na to ustrezno pripravljeni. Direkcija RS za infrastrukturo razpolaga s 178 stroji, 430 plugi, 203 avtomatskimi posipalci ter 209 vlečnimi posipalci soli. Direkcija upravlja s 6000 kilometri glavnih in regionalnih cest, na katerih zimsko službo izvaja devet koncesionarjev. Ob uradnem začetku delovanja zimske službe so pojasnili, da se omenjena služba izvaja iz 55 tako imenovanih cestnih baz, kjer se izvaja neprekinjeno dežurstvo. Direktor področja državnih cest v DRSI Andrej Rejec je novembra pojasnil, da uporabljajo najmodernejši cestno-vremenski informacijski sistem ter omrežje 35 cestno-vremenskih postaj in 120 kamer. 

Družba Dars skrbi za 625 kilometrov avtocest in hitrih cest, 143 kilometrov priključkov, 22 kilometrov razcepov in 41 kilometrov drugih cest. Na razpolago imajo 177 tovornih in specialnih delovnih vozil, opremljenih s plugi in posipalci. Ob začetku zimske službe so imeli v avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silosih ob avtocestnem križu več kot 23 tisoč ton soli ter več kot 560 tisoč litrov kalcijevega klorida, ki se uporablja za preprečevanje nastanka poledice. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.