Slovenija
47 ogledov

Na dopust z veljavnimi dokumenti

Poskrbite, da bodo počitnice res brezskrbne. (Foto: policija.si) Žurnal24 main
V času dopustov in potovanj v tujino preverite veljavnost osebnih dokumentov, svetujejo pristojni. Za potovanje v tujino morajo imeti veljavni osebni dokument tudi otroci.

S pravočasno zamenjavo in izdelavo novega dokumenta se boste gotovo izognili morebitnim sitnostim v tuji državi.

Osemletnik že sam podpiše vlogo

Vlogo za izdajo osebnega dokumenta lahko vložite na katerikoli upravni enoti, za mladoletnega otroka pa mora to storiti zakoniti zastopnik. Če je otrok starejši od osem let, mora biti prisoten ob vložitvi vloge, da jo podpiše.

Cene nove osebne izkaznice so od dobrih 13 do 18 evrov, in sicer:
- za veljavnost 10 let za polnoletnega državljana 18,07 evra,
- za veljavnost petih let za mladoletnega državljana, starega od tri do 18 let, 13,88 evra,
- za veljavnost treh let za mladoletnega državljana, starega do treh let, 12,99 evra.

Slovenski državljani lahko z veljavno osebno izkaznico potujemo v države članice Evropske unije in nekatere druge države: Andora, Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Belgija, Ciper, Češka, Črna Gora, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Gibraltar, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Makedonija, Malta, Monako, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, San Marino, Slovaška, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Velika Britanija.

Nova osebna v štirih dneh, potni list v sedmih

Novo osebno izkaznico vam praviloma izdajo v roku štirih delovnih dni. Lahko pa, z doplačilom višje takse, zaprosite za prioritetno izdelavo dokumenta. Če boste vlogo oddali do 11. ure dopoldan, boste imeli osebno izkaznico naslednji dan.

Podobno velja tudi za izdajo potnih listov. Običajno vam ga izdelajo v sedmih dneh, po prioritetni obravnavi in plačilu višje takse pa predvidoma že dan po vložitvi vloge za izdajo potnega lista.

"Veljavnost potnih listin je odvisna od starosti vlagatelja in od tega, kako skrbno je ravnal vlagatelj s prejšnjim potnim listom," pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo.

Cena potne listine za polnoletne osebe je 39,52 evra, za osebe stare od tri do 18 let znaša cena 33,22 evra in za osebe mlajše od treh let 29,43 evra. Navedene cene veljajo za potno listino z 32 stranmi, medtem ko je potna listina z 48 stranmi dražja za 2,20 evra.

V primeru, da v petih letih izgubite dva potna lista, vam tretjega, ki vas bo stal 37,52 evra, 
izdajo zgolj za eno leto.

Otroci čez mejo brez potrdil

Z novelo slovenskega zakona o potnih listinah so na upravnih enotah 1. junija 2009 prenehali potrjevati dovoljenja zakonitega zastopnika, s katerimi so svojim otrokom do 15. leta starosti dovolili, da lahko skupaj z veljavnim potovalnim dokumentom potujejo sami ali v spremstvu tretje osebe.

Izjema pri prehajanju meje se nanaša le na prehajanje bosanske meje, kjer bosanski mejni organi poleg veljavnega potovalnega dokumenta zahtevajo še omenjeno soglasje. "Bosna in Hercegovina takšno potrdilo zahteva, zato lahko starši overijo svoj podpis na katerikoli upravni enoti v RS. Obrazec prav tako pridobijo ali na spletnih straneh MZZ ali pa na upravni enoti. Za vsa dodatna pojasnila v zvezi s prehajanjem meje z BiH pa je pristojno njihovo konzularno predstavništvo v RS," so še sporočili z Upravne enote Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.