Slovenija
16626 ogledov

Na ljubljanski šoli čakajo, ali bo moral razred v karanteno

Učiteljica v razredu
Dva nova potrjena primera, eden prihaja iz Jesenic, drugi iz Ljubljane.

Včeraj so po podatkih NIJZ potrdili dve novi okužbi z virusom Sars-CoV-2. "V enem primeru gre za osebo, ki je pripotovala iz tujine, zato je družina v postopku testiranja. V drugem primeru gre za zdravstveno delavko, ki je posumila, da se je okužila in bila pozitivna," so pojasnili pri NIJZ. "V obeh primerih sta ustanovi, kjer osebi delata, obveščeni. Ukrepi so sprejeti, tudi na oddelku v zdravstveni ustanovi, kjer je zaposlena ena od okuženih."

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Novo o stanju v Sloveniji: Novi okuženi, več hospitaliziranih

Kot smo že poročali, je za covid-19 zbolela medicinska sestra jeseniške splošne bolnišnice. V drugem primeru poteka epidemiološka preiskava pri družinskih članih obolelega iz Ljubljane, ki se je najverjetneje okužil v tujini. "Obe šoli, ki jo obiskujeta otroka okuženih, sta o tem obveščeni," pojasnjujejo pri NIJZ. "Nijz je dal ustrezna navodila, ko dobimo rezultate o okužbah pri otrocih, bomo postopali naprej."

Otroci na Jesenicah ostali doma

Zaradi prve okužbe so že ostali doma otroci enega razreda na jesenicah, če pri otroku ne bodo potrdili okužbe, bodo šolarji v ponedeljek lahko šli normalno v šolo. "Če se bo v ljubljanskem primeru izkazalo, da je otrok okužen, rezultati bodo znani popoldan, bo razred, ki ga je otrok obiskoval, v ponedeljek ostal doma," pojasnjujejo pri NIJZ. "Gre za konkretne razrede, ne celo šolo - če bodo rezultati pozitivni, doma ostane cel razred."

Učilnica Novi koronavirus Slovenija Okužba pri enem izmed staršev učenke, otroci doma

Zaradi importiranega primera v Ljubljani, po nekaterih podatkih naj bi se član družine okužil v Rusiji, je po podatkih NIJZ trenutno v karanteni šest oseb, na Jesenicah število kontaktov še raziskujejo. 

Seznam držav sproti spreminjajo

NIJZ sicer zaradi nevarnosti vnosa okužbe iz tujine, ves čas spremlja epidemiološko situacijo v tujini. "Seznam neprestano dopoljnjujemo, spreminjamo, dodajamo države, če bo potrebno, pa se lahko kakšna država iz tega seznama varnih držav tudi umakne," še pojasnjujejo pri NIJZ. Makedonija, kjer se je epidemiološko stanje poslabšalo, je na seznamu t. i. tretjih držav. 

Koronavirus - UKC Ljubljana Potrjeno Slovenija Nova okužba pri medicinski sestri z jeseniške bolnišnice

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • marsal22 15:06 05.junij 2020.

    da se po trgavinah "pametnjakoviči" sprehajate brez mask , je kriv bedak KREK !!!!