Slovenija
115 ogledov

Na mejnem prehodu Robič spet nadzorna točka

meja Anja Ščuka
Politiki so uslišali posoške župane. Na bivšem mednarodnem mejnem prehodu Robič je spet začela delovati nadzorna točka za izstop in vstop v Italijo.

Nadzorna točka za izstop in vstop v Italijo na Robiču deluje med 5. in 23. uro, delovni čas pa se glede na oceno ogroženosti in drugih objektivnih vzrokov lahko spremeni. Nadzor na njej bo tako kot na ostalih točkah na slovensko-italijanski meji izvajala policija.

"Prehod preko kontrolne točke na Robiču je omogočen izključno občankam in občanom posoških občin in predstavnikom podjetij, ki delajo v Italiji in je njihov izstop oziroma vstop nujen zaradi poslovne in humanitarne dejavnosti," je ob tem opozoril župan Občine Kobarid Marko Matajurc. Vsi, ki prestopijo državno mejo, morajo imeti pri sebi potrdilo, s katerim na zahtevo uradne osebe izkažejo razlog za izstop oziroma vstop v državo.

Povedal je še, da lahko občani Kobarida in Tolmina potrdilo dobijo pri policiji na sami kontrolni točki ali zanj zaprosijo na svoji občini. Občani bovške občine pa lahko dobijo potrdilo le na svoji občini.

koronavirus Koronavirus Slovenija To so ukrepi, ki jih državi predlagajo sindikati

"Ministrstvo za notranje zadeve je tokrat zelo hitro odreagiralo in zato se mu zahvaljujem. Z ministrom Hojsom sva se slišala po telefonu, ko se je osebno zavzel za hitro rešitev tega problema, nato pa smo se na sestanku s Policijsko upravo Nova Gorica dogovorili o sistemu delovanja in vsega, kar je bilo potrebno, da smo to zelo hitro izpeljali," je še dodal Matajurc.

Vlada je točki na Robiču in v Ratečah ukinila s spremembo odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa prejšnji teden. Preko tega mejnega prehoda se dnevno iz Posočja v Italijo vozi preko 100 ljudi, ki so tam zaposleni, prav tako jo uporablja posoško gospodarstvo, ki sodeluje z različnimi podjetji v sosednji državi.

Do najbližje kontrolne točke, to je Vrtojbe pri Novi Gorici, so morali iz Bovca prevoziti skoraj 100 kilometrov. Na delo bi se morali tako nekateri voziti tudi do 200 kilometrov več kot dotlej, kar je bilo za mnoge nesprejemljivo.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.