Slovenija
18366 ogledov

Na mejnih prehodih bo odslej gneča najbrž manjša

meja Saša Despot
.Karantenske odločbe bodo vročali policisti.

Tako na mejnih prehodih kot tudi v notranjosti države

Vlada je včeraj na dopisni seji odločila, da bodo osebe, ki jim bo odrejena karantena, lahko od 20. julija v Slovenijo vstopale na kateremkoli mejnem prehodu, za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa bodo odslej skrbeli policisti. To velja tako za zunanje kot za meje v notranjosti države.

Do zdaj so morale osebe, ki jim bo odrejena karantena, mejo prečkati na točno določenih mejnih prehodih, s časovno omejitvijo, saj so odločbe izdajali le zdravstveni inšpektorji.

"Izdaja in vročanje odločb poteka na način, da policist od osebe, ki ji bo odrejena karantena, vzame podatke za izdajo odločbe in jih posreduje predstavniku ministrstva za zdravje. Ta poskrbi za izdajo odločbe in jo vrne policistu na mejni prehod ali kontrolno točko, nato pa policist odločbo o karanteni vroči osebi in ji po vročitvi odločbe dovoli vstop v državo," so pojasnili v vladi.

Dodali še nekaj izjem

In če se oseba, ki ji morala biti sicer karantena odrejena ob vstopu v Slovenijo, že nahaja v Sloveniji? Tudi v tem primeru policist za potrebe priprave odločbe o karanteni osebi odvzame podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji in elektronski naslov za vročitev odločbe v elektronski obliki) v notranjosti države ter jih posreduje predstavniku ministrstva za zdravje, ta potem poskrbi za izdajo odločbe, policist pa jo nato osebi vroči.

So pa dodali nekaj izjem, v katerih se karantena ne odredi. Te odslej veljajo recimo za predstavnike tujih varnostnih organov, ki z  vstopom v Slovenijo izvršujejo operativno nalogo predaje ali izročitve iskane osebe ali prenosa izvršitve kazni zapora obsojenca. Vseeno morajo Slovenijo zapustiti takoj, ko je to mogoče.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.