Slovenija
27 ogledov

Na Obrežju triurni zastoj. Policijska stavka?

Zastoji zaradi policijske stavke
1/6
Marko Prpić/Pixsell
Na mejnem prehodu Obrežje je bila pri vstopu v Slovenijo čakalna doba za avtobuse 3 ure. Policisti kljub napovedani stavki pravijo, da gre za običajno počitniško gnečo in da danes do zaostrovanja stavkovnih ukrepov ne bo prihajalo.

Čeprav sta policijska sindikata za danes napovedovala, da bodo na južni meji zaoostrili stavko, danes kljub gneči na meji odgovarjajo, "da danes do zaostrovanja stavkovnih ukrepov ne bo prihajalo". Gneča na mejnih prehodih pa naj bi bila le običajna gneča ob vračanju hrvaških državljanov s počitnic.

Predsednika obeh sindikatov Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič pa sta izpostavila, da "policisti in zaposleni v MNZ še vedno nadaljujejo s stavko do preklica. Policijski stavkovni odbor bo še naprej usmerjeno in ciljno pripravljal stavkovne ukrepe".

Poostren nadzor na meji s Hrvaško

Policisti so pred dnevi napovedali zaostritev stavke. Zaostrili naj bi jo danes, ko naj bi začeli izvajati poostren nadzor na meji s Hrvaško, kar bi zaradi vračanja Hrvatov s smučarskih počitnic utegnilo povzročiti daljše zastoje na mejnih prehodih. V nedeljo popoldne in v ponedeljek dosledno izvajali vse policijske naloge, natančno pregledovali dokumente in vozila, kar pomeni daljše kolone in zastoje na meji.

V državno blagajo bi lahko steklo že 3,5 milijona evrov

Policisti sicer stavkajo že od 18. novembra. Do zdaj so stavkali tako, da ne pišejo kazni, kar se najbolj pozna v državni blagajni. Proračun naj bi bil zaradi tega že ob 3,5 milijona evrov, so konec leta sporočili policisti. Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič je ob tem pojasnil, da gre le za njihove ocene, saj natančnih izračunov še ni.

Obrežje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj zahtevajo policisti?

Policijska sindikata sicer zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med prvotnimi zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov, izplačilo presežnih ur, uveljavitev dodatka za delovno dobo in za stalnost. Prav tako si policisti prizadevajo tudi za poseben dodatek zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatek zaradi specifične dolžnosti, ki jih imajo policisti ob vsakem času.

Komentarjev 11
  • alibaba 15:54 13.januar 2016.

    No pa jih poklič,pa da vidiš odzivnost.Pol ure pa še več jih ni.Pri nedavnem nasilnem vstopu in poskusu posilstva,je vse kar so naredil napisal zapisnik.Nobenih odtisov in sledi niso iskal ,niti ne iščejo povzročitelja.Pa tudi obveščat jim ni treba o ...prikaži več postopku,saj pri zapisniku avtomatsko dodajo,da se boš sam pozanimal na E upravi.

  • Hi5 09:04 11.januar 2016.

    Dodatek za specifične dolžnosti? Pomeni kaj? Pijančevanje po gostilnah kot vzor ostalim državljanom?

  • Hi5 09:02 11.januar 2016.

    Saj jih plačujemo da pridejo. Če komu ne paše poklic policist,a gre lahko še vedno za smetarja ali v kak drug poklic v gospodarstvu, če se čuti sposobnega.