Slovenija
14 ogledov

Na Rečici poginil panj čebel

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Lastnik čebelnjaka v Zgornjih Pobrežjih, v občini Rečica ob Savinji, je pristojnim službam prijavil pogin panja čebel.

Na kraj pogina so odšle policija in pristojne inšpekcijske službe, ki bodo na podlagi odvzetih vzorcev poskusile ugotoviti vzrok pogina, ki naj bi bil znan šele čez dva tedna.

Kmetijska inšpektorica Irena Štrumberger je povedala, da je že v ponedeljek in danes pri treh okoliških kmetih, ki imajo posevke koruze, opravila pregled uporabe škropilnih sredstev in pri tem ugotovila, da so vsi trije kmetje opravili izpit o varstvu rastlin in med svojim delom sledijo dobri kmetijski praksi. Testirala je tudi uporabljene škropilnice in pregledala skladišča, vendar ni nikjer zasledila nedovoljenih škropiv. Prav tako v okolici pogina čebel ni cvetoče podrasti.

Propadla polovica čebel
V zadnjem letu je po podatkih Čebelarske zveze v Sloveniji propadla skoraj polovica čebeljih družin, torej okrog 70 tisoč družin. Na Zvezi so se pretekli teden odločili, da v naslednjih dneh ne bodo dajali izjav za javnost in bodo počakali, da stroka analizira vse podatke in poda svoje ugotovitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.