Slovenija
41 ogledov

Nad odpadke tudi kriminalisti

Odlagališče pri Vranovičih Jerca Božič Kranjec
Celjski mestni park. Odkrili še tretje nevarno odlagališče zemljine, v kateri so težke kovine.

V neposredni bližini celjskega mestnega parka, sprehajalnih poti in Meškovega studenca so prebivalci Celja odkrili že tretje večje odlagališče nevarnih odpadkov. "Veliki kosi žlindre, takšni, kot jih je mogoče videti tudi pri stari Cinkarni pa tudi v Bukovžlaku, so nedvomno dokaz, da gre za odpadke s tega degradiranega območja. Gre torej za zemljino, v kateri so velike koncentracije arzena, cinka, svinca in kadmija, težkih kovin torej," so prepričani v Civilnih iniciativah (CI) Celja. Da to drži, je pokazala tudi analiza vzorcev, ki so jih prebivalci, združeni v CI Celja, naročili sami.

Odlagališče si je pred dobrim tednom ogledala tudi glavna republiška inšpektorica za okolje Jana Miklavčič in pristojnim naročila, naj nemudoma ukrepajo.

Ovadbo predali policiji

Številni Celjani so ogorčeni tudi zaradi počasnega ukrepanja odgovornih za degradirana območja, ki bi jim strokovnjaki morali posvetiti posebno pozornost.


Ministrstvo za okolje in prostor je namreč že pred štirimi leti na Okrožno državnem tožilstvu v Celju podalo ovadbo zoper odgovorne na Mestni občini Celje pa tudi zoper eno od celjskih družb zaradi neodgovornega in neustreznega ravnanja z nevarnimi odpadki ter sanacije degradiranega okolja na območju stare Cinkarne. Ovadbo je tožilstvo odstopilo Policijski upravi Celje, kjer njihovi kriminalisti v zvezi s tem še zbirajo obvestila in pridobivajo dokumentacijo.

"Preiskava suma kaznivega dejanja še poteka, zato podrobnejših podatkov ne moremo posredovati," je pojasnila njihova tiskovna predstavnica Milena Trbulin. Na celjski občini so medtem zatrdili, da se bo sanacija letos vendarle začela in tudi končala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.