Slovenija
3786 ogledov

"Naleteli smo na obup, jok, strah"

Črnomelj po neurju Tomislav Urh
Črnomelj. Intervencije so teden dni po neurju končane, a ljudje še zdaleč niso iz najhujšega. V teh dneh se je pokazala solidarnost Slovencev, pomoč se zbira še naprej.

Teden dni po neurju, ki je močno prizadelo Občino Črnomelj. Toča je imela premer tudi do 12 centimetrov, česa podobnega ne pomnijo niti najstarejši prebivalci občine. Štab civilne zaščite Črnomelj je že v petek, na dan neurja, razdelil naloge, črnomaljski gasilci so še istega dne dobili pomoč, najprej iz Bele krajine. Prvi so jim na pomoč priskočili Metličani, nato Semičani, ko so postorili najnujnejše v svoji občini, ki jo je neurje tudi nekoliko prizadelo.

Gasilci iz ostale Slovenije so na pomoč priskočili od sobote naprej, intervencija se je zaključila v sredo. Za gasilce iz Črnomlja so bile noči prekratke. "Prvi dan smo delali do tretje ure zjutraj, nato si vzeli dve uri za počitek, ob petih smo bili že spet na terenu. Malo hitreje smo spali," se grenko pošali poveljnik Gasilske zveze Črnomelj Jože Vrščaj. Pove, da so gasilci v občini povsem izmučeni in iztrošeni.

Črnomelj po neurju | Avtor: Tomislav Urh Tomislav Urh

Vrščaj izpostavlja medsosedsko pomoč; ljudje, ki so denimo prekrili svojo hišo, so priskočili na pomoč sosedu, pa čeprav so imeli doma še razkrito gospodarsko poslopje. "Tudi črnomaljski gasilci so imeli svoje domove poškodovane, a so priskočili na pomoč tistim, ki jih je prizadelo huje. Naša situacija je gotovo pokazala, da smo v stiski pri nas še ljudje v pravem pomenu besede."

Črnomaljcem so na pomoč priskočili gasilci in prostovoljci iz vse države; intervencijo so končali v sredo, sodelovalo je skoraj 2700 gasilcev in skoraj 300 drugih prostovoljcev. Z zaščitno folijo so začasno zaščitili nekaj več kot 1100 objektov, vseh skupaj z manj poškodovanimi pa je približno 1300.

Toča v občini Črnomelj Toča Slovenija Akrapovič ustavil proizvodnjo

Jok in obup

Zadnji teden je bil v občini Črnomelj precej žalosten, situacija je za številne ljudi še toliko bolj stresna, ker svojih objektov enostavno nimajo zavarovanih. Kupna moč na belokranjskem je nizka, zavarovanj si številni enostavno ne morejo privoščiti. "Ljudje so zaprepadeni, naleteli smo na ogromno obupa, joka, prestrašenih ljudi," delo gasilcev v zadnjem tednu opisuje Vrščaj.

Prizadetim še naprej pomagajo občinske službe bodisi pri izpolnjevanju obrazcev po škodi bodisi pri zbiranju pomoči. Županja Mojca Čemas Stjepanovič je imenovala posebno komisijo, ki bo pomoč razdeljevala glede na prispele prošnje. Komisija bo tudi bdela nad tem, da pomoči ne bodo podvajali.

Črnomelj po neurju | Avtor: Tomislav Urh Tomislav Urh

Na Občino Črnomelj se je obrnilo veliko posameznikov in podjetij, ki bi bili pripravljeni pomagati pomoči potrebnim po neurju. V zvezi z darovanjem strešnikov, fizično pomočjo pri prekrivanju strehe in drugo vrsto pomoči, svoje podatke (ime in priimek, telefonska številka, način pomoči) posredujte na sanja.hadjur@crnomelj.si ali pokličite na telefonsko številko: 040 726 001 oziroma na nina.modrinjak@crnomelj.si ali 07 30 61 134.

Rdeči križ Slovenije je iz svojega sklada solidarnosti za pomoč prizadetim v neurju območnemu združenju RKS Črnomelj včeraj nakazal pomoč v znesku 30.000 evrov. Denarno pomoč, vsaka po 10.000 evrov, sta do zdaj prispevali tudi Škofija Novo mesto in slovenska Karitas. Prostovoljne denarne prispevke za prizadete družine in posameznike RKS še naprej zbira na posebnem računu in s SMS donacijami.

Črnomelj po neurju | Avtor: Tomislav Urh Tomislav Urh

V okviru festivala Jurjevanje bo v četrtek, 21. junija, dobrodelni koncert z naslovom "Belokranjci do konca svojih danof", na katerem bo glavni izvajalec Magnifico.

Dobrodelni koncert za Črnomelj | Avtor:

Milijonska škoda

Po podatkih, predstavljenih na torkovi izredni občinski seji, skupna škoda v Občini Črnomelj znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov. Škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Ocena skupne škode še ni dokončna.

Na podlagi pridobljenih podatkov bo vlada v skladu z zakonskimi možnostmi odločila o konkretnih zneskih sofinanciranja škode in izgradnje nove osnovne šole, so še navedli.

Črnomelj po neurju | Avtor: Tomislav Urh Tomislav Urh

Toča, razbit avto Foto Slovenija "Toča mi je povsem razbila avto!" Toča, razbit avto Črnomelj Slovenija Petkovo neurje povzročilo za 18,5 milijona evrov škode

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Marjan Šajtegel 13:33 16.junij 2018.

    Nasljednje leto, leta 2004, pa toča, nekaj podobnega, kot zdaj v Beli krajini, sem iz okolice Slovenskih Konjic !

  • Marjan Šajtegel 13:30 16.junij 2018.

    Treba je pomagat, to vem iz lastnih izkušenj, država je tu številka ena, sorodniki, znanci so naslednji, sosedje, sovaščani pa v glavnem ne morejo, ker so v isti situaciji. Leta 2003 je pustošil v naši vasi in tudi v sosednih ...prikaži več "tornado" , pas širine okoli 50 metrov in dolžine 10 km je bil katastrofalen, podrta drevesa so bila malenkost, odneslo je strehe iz hiš, ponekod samo kritino, pri meni je del ostrešja (špirovce in salonitke) odneslo več kot 100m vstran od hiše in to navzgor v hrib.

  • zdrej 10:18 16.junij 2018.

    Resno? A veš, da starejši tudi ne pomnijo mobilnih telefonov, še navadnih ne pomnijo. Ne pomnijo računalnkov, pa še TV so dobili na sredi njihovega življenja itd. Namreč vsega tega ni bilo. Pa tudi nekdaj niso tako poročali. V zadnjem ...prikaži večjem neurju je pri nas podiralo drevesa in odkrivalo strehe, jaz pa tega občutka 30km vstran nisem imel. Prav zat ose tudi starejši ne spomnijo takih dogodkov. Ne pišem, da so bili tako pogosti, bili pa so. Sicer je tudi bila nekdaj protitočna zaščita malo boljša.

Sorodne novice