Slovenija
880 ogledov

Petkovo neurje povzročilo za 18,5 milijona evrov škode

Toča, razbit avto
1/10
bralka
Črnomaljski občinski svet se je sestal na izredni seji in se seznanil s posledicami petkovega neurja.

Po podatkih, predstavljenih na seji občinskega sveta, skupna škoda znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov. Škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za 100.000 evrov, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330.000 evrov škode. Intervencijski stroški so dosegli 330.000 evrov.

Skupaj je toča poškodovala več kot 1000 različnih objektov in številna vozila na prostem. Na srečo toča ni nikogar poškodovala. V najbolj prizadetih delih občine je padala toča z ledenimi zrni premera tudi do 12 centimetrov. Toča, ki je padala približno 15 minut, je prizadela 24 naselij v občini ter del mesta Črnomelj. Pas v dolžini približno 10 kilometrov in širok tri kilometre je prizadel črnomaljske vasi od Zapudja do Petrove vasi.

Toča Projektili v Črnomlju Slovenija V Črnomlju je padla mala atomska bomba

Potrebna bo državna pomoč

Ob navedbi škode je županja Mojca Čemas Stjepanovič opozorila, da bo za odpravo posledic potrebna intervencijska državna pomoč in rebalans občinskega proračuna.

Po podatkih poveljnika črnomaljske civilne zaščite Jožeta Weissa so med dozdajšnjim posredovanjem opravili 16.648 ur prostovoljnega dela. Nabavili so 30 ton pokrivne folije, kar predstavlja 18 hektarjev ali 180.000 kvadratnih metrov. Nabavili so nekaj manj kot 650 kilogramov žebljev, 20 kubičnih metrov lesa, dobrih 11.100 litrov goriva. Izdali so nekaj manj kot 2200 obrokov hrane in nekaj več kot 27.000 plastenk s pitno vodo.

Na terenu je sodelovalo nekaj manj kot 2000 gasilcev. Gasilci so posebej opozorili na nevarnost samovžiga premočenega sena, ki jim zdaj povzroča največ skrbi. Nekaj v toči poškodovanih objektov pa je ostalo še nepokritih in nesaniranih, so dodali.

Petkovo neurje s točo je prizadelo tudi del sosednje Občine Semič, kjer je ta povzročila neprimerno manj škode. Po prvi oceni naj bi bilo škode na objektih za okoli 70.000 evrov, stroške intervencije gasilcev pa so ocenili na 90.000 evrov, so sporočili iz Občine Semič.

Toča v občini Črnomelj | Avtor: Bralec Bralec

Sejnina za opremo gasilcev

Črnomaljski svetniki so po seznanitvi s poledicami neurja s točo soglasno potrdili poročilo o povzročeni škodi. Civilni zaščiti in gasilcem so se zahvalili za nesebično pomoč. Nekateri so opozorili na po njihovem mnenju nezadostno obveščanje o prihodu hude ure in na potrebo po uvedbi zaščite proti toči.

Današnjo sejnino so namenili za gasilsko opremo črnomaljskih gasilcev. Izrazili so tudi bojazen ob morebitnih prihodnjih nevihtah in željo po čim hitrejši državni pomoči.

Odpravljanje posledic petkovega neurja in ocenjevanje škode bodo nadaljevali še prihodnje dni, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

nevihte Slovenija Toča že pokazala zobe Toča, razbit avto Foto Slovenija "Toča mi je povsem razbila avto!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 07:57 13.junij 2018.

    Županja je nespametno ugotavljala škodo na 10 milijonov ? Tako se to ne dela ! Pustite času čas in strokovnjakom naj opravijo svoje delo !

  • Rudman 07:30 13.junij 2018.

    Pomeni, ce dva meseca ne podpira drzava ilegalnih migrantov in s predvidevanjem da so skupni stroski na mesec 10 milijonov, lahko v dveh mesecih drzava povrne za vso nastalo skodo in se ostane za nakup gasilske opreme. Ampak za domace ...prikaži več se bo sigurno iskalo droptinice in izgovore kako denarja ni. Tednsko pa se sprejme nekaj deset ilegalnih migrantov.