Slovenija
15559 ogledov

Tu so bila neurja najhujša

Toča v občini Črnomelj Bralec
Najbolj silovita neurja so bila na JV in SV države.

"Ozračje nad Slovenijo se je umirilo. Včerajšnja neurja so bila najbolj silovita na JV in SV države," je zjutraj na Twitterju objavil Arso. 

Neurje se je najprej razdivjalo v Beli krajini, kjer je v okolici Črnomlja toča v velikosti pesti povzročila največje razdejanje. Bralka, ki nam je poslala fotografije svojega razbitega avta, je dejala, da so skoraj vsi avti, ki so bili parkirani na prostem, razbiti. 

"Toča, ki je včeraj ob močni supercelični nevihti padala ponekod v Beli Krajini, je v premeru lokalno dosegala ali tudi presegala 10 cm. Takšna toča je smrtno nevarna. Uničilo je številne avtomobile, toča je povzročila ogromno škodo tudi na stavbah. Ponekod so poleg preluknjanih streh močno poškodovane tudi fasade, razbita so tudi okna. Nazadnje smo podobne razmere imeli 15. avgusta 2008, ko je močno neurje z debelo točo (cca. 10cm premera) upostošilo del Podravja, na območju Ptuja," so danes objavili na neurje.si.

Nevihtni oblak se je nato pomikal proti Novemu mestu, Celju in okolici Šmarja pri Jelšah, mimo Ptuja, divjalo je v okolici Ljutomera in nato v Pomurju. Arso je zaradi neurja razglasil rdeči alarm. 

Spodaj si lahko ogledate, kako je pustošila toča v okolici Črnomlja. Za boljši občutek, kako je bilo, vključite zvok. 

Katastrofa

Objavil/a Mitja Wolf dne 8. junij 2018

Najhujše posledice so v Črnomlju, kjer je bilo pozno v noč na delu več kot 350 gasilcev, z odpravljanjem posledic pa bodo nadaljevali tudi danes. Včeraj zvečer so uspeli prekriti strehe vseh javnih zavodov v občini. Zmanjkalo je je folije za prekrivanje streh, a so jo prinesli gasilci iz okoliških krajev, ki so prišli na pomoč. V podjetju Akrapovič so zaradi toče do nadaljnega ustavili proizvodnjo, saj je streha preluknjana. 

Danes je na terenu okrog 320 gasilcev, na pomoč so že prispele enote iz Kočevja in Dolenjske. Občina vse občane prosi za potrpežljivost. 

Poškodovane so vse strehe v Črnomlju in Kanižarici

"Toča, debela kot jabolko, je pustošila v naseljih Obrh pri Dragatušu, Breznik, Tanča Gora, Sela pri Dragatušu, Dragovanja vas, Kanižarica, Blatnik, Dobliče, Zajčji Vrh, Jelševnik, Stražnji Vrh, Talčji Vrh, Rodine, Sela pri Otovcu, Lokve, Otovec, Rožanec, Petrova vas, Mihelja vas, Ručetna vas, Dolnja Paka, Svibnik, Grič pri Dobličah in v mestu Črnomelj. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak.

Neurje s točo je razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, zdravstvenem domu Črnomelj, domu starejših občanov Črnomelj, kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in osnovni šoli Vinica. 

Poškodovane so strehe podjetij v Poslovni coni Tris, Paklog, PSC Stepan, avtohiše Vrtin, Akrapovič, Livar, pekarna Presta, Drogerie Markt, Polycom in še nekaterih drugih.

Škoda je nastala tudi na praktično vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

Zaradi izredno debele toče so poškodovana vsa zunaj parkirana vozila, razbita stekla, poškodbe na pločevini. Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje, vinograde, škoda je v gozdovih, poškodovana je infrastruktura," se glasi poročilo uprave za zaščito in reševanje. 

Tudi drugod je padala toča, a ne tako debela, ljudje so na pomoč klicali predvsem zaradi poplav meteorne vode in zaradi vetrolomov. Sprožilo se je nekaj manjših plazov.

"Ob 22.13 je na cesto Dolž–Iglenik, občina Novo mesto, zdrsnila večja količina zemlje in onemogočila promet. Gasilci PGD Dolž so odstranili del zemlje in omogočili prevoznost. Dokončno sanacijo plazu bodo izvedli delavci Cestnega podjetja Novo mesto," poroča portal uprave za zaščito in reševanje. Spodaj si lahko ogledate posnetek tega plazu. 

Zalilo je tudi več cest, spodaj lahko vidite posnetek poplavljene ceste v Bršljinu. 

Celjska izpostava uprave za zaščito in reševanje poroča o zalivanju prostorov z meteorno vodo, poškodovanih ostrešjih zaradi močnega vetra in vetrolomov. Na območju občine Šmarje pri Jelšah je meteorna voda poplavila dvorišče in prostore gasilskega doma v Mestinju. Voda je zalila tudi osem učilnic osnovne šole v Rogaški Slatini, gasilci pa so posredovali tudi pri čiščenju vozišča, na katerem je bil mulj.

O poplavah meteorne vode in podrtih drevesih, ki so padala na ostrešja in ceste, poročajo tudi z vzhodnejšega dela države. Močno neurje je med drugim zajelo območja občin Ormož, Majšperk, Ptuj, Beltinci, Lendava, Križevci, Ptuj, Velika Nedelja in Murska Sobota. Gasilci so drevesa odstranili, poškodovane strehe prekrili in izčrpali vodo iz objektov.

Spodaj posnetek in nekaj fotografij neurja in posledic iz Pomurja. 

Kakšna je škoda v kmetijstvu, še ni znano. Zavarovalnica Sava je že sporočila, da je okrepila ekipe na terenu, ki bo v prihodnjih dneh za prijavo škode po neurju in toči na voljo 24 ur na dan.

Posledice neurja, neurje | Avtor: sobotainfo.com sobotainfo.com

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 08:18 09.junij 2018.

    Je kakšen vladnik prinesel svojo rit na to območje ali so se vsi poskril.